logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

CaruzGheorghe Caruz, preşedintele grupului de firme Caruz, pune la bunăvedere nişte bube de-ale mediului de afaceri.

 

Reporter: Justiţia are multe defecte dar şi efecte benefice. Dacă ne uităm în jur, trebuie să vedem mafiile afacerilor sau meritele justiţiei?

Gheorghe Caruz: Justiţia are foarte multe merite. Faptul că în justiţie mai sunt câţiva care încalcă regulile şi îi fac de râs pe judecătorii care muncesc din greu-80-90 de procese pe zi-cu soluţii total înafara legii, este notoriu. Este inadmisibil, dar totuşi se întâmplă. Constat că sunt anumite grupuri infracţionale, cu o putere deosebită, care distrug firmele oamenilor de afaceri necooperanţi, care nu vor să plătească şpăgile solicitate.

Rep.: Taxa de protecţie este buba statului mafiot, ce atacă mediul de afaceri?

G.C.: Este o corupţie inimaginabilă. Este o hoţie pe faţă, care nu poate rămâne aşa. Am speranţa că DNA va reuşi să afle cine sunt aceste persoane, şi să fie pedepsite conform legii, pentru că au făcut abuzuri dictate. Abuzează şi nu păţesc nimic. Nu e o mafie de stat. Sunt persoane din Parchet, din Poliţie, din Justiţie, care sunt complici cu acele grupuri infracţionale. Sunt persoane care distrug firme după firme, pentru a obţine şpăgile necesare. Este atentat la siguranţa naţională. Mie mi-au distrus mai multe firme. Galco, cu 500 de salariaţi, închisă după ce au pus sechestru pe conturi şi au blocat două proiecte europene, fiecare de câte 4 milioane de euro. Unul din proiecte reducea consumul de energie, de la 1,7 miliarde de lei pe lună la 600 de milioane. Firma a fost oprită cu poprire pe cont, la două săptămâni de la implementarea proiectului, şi n-am mai putut activa. Firma era şubrezită, ca un om bolnav, dacă îi dai un brânci, nu se mai scoală. S-a întâmplat pentru că n-am vrut să dau o şpagă de cinci miliarde. S-a găsit pretextul de fraudă cu o maşină de tocat de 30. 000 de euro, la un proiect de patru milioane de euro. Legea permitea o sancţiune pentru obiectul suspicionat, adică pentru 30. 000 de euro. Ori, s-a pus poprire de cont pentru 4 milioane de euro, s-a plătit o cauţiune foarte mare, avocaţi, taxe de timbru, altele. Am pus bani din buzunar şi am demonstrat că la Galco am dreptate.

Rep.: Au urmat falimente în lanţ?

G.C.: Da, au fost provocate de la minister…Am observat şi un mod de a obţine şpaga de la Ministerul Agriculturii. Vine un director şi spune la APIA: lui Caruz îi faci poprire pe conturi, pentru că n-a făcut analize la laboratoare acreditate. Ori, eu am făcut analizele pentru apa pentru bunăstarea animalelor la Larex Bucureşti, era un ordin din 2012. Am contestat, am mers la Bucureşti, dar pentru că m-am dus cu mâna goală, n-am obţinut nimic. Ştiam regulile, dar eu nu vroiam să mergem cu aceste obiceiuri…Dacă nimeni nu se opune, nu mai scăpăm de aceste abuzuri. Nu întâmplător, şi directorul general APIA a fost arestat.

Rep.: Cele două instituţii care v-au blocat activitatea erau tocmai cele care trebuia să vă ajute!

G.C.: Da, APIA şi Ministerul Agriculturii. Am fost în audienţe la ministrul agriculturii şi am constatat că nu se face nimic, deşi se vedea clar că am dreptate. Faptul că au pus poprire pe conturi a făcut ca firma Caruz şi Complexul de porci Brăila să intre în faliment. Nemaiavând bani pentru furaje şi salarii, automat intri în faliment. S-a întâmplat şi la Complexul de porci, pentru suma de 362. 000 de lei şi restituirea subvenţiilor, pe motiv că n-aş fi respectat bunăstarea la porci. Când mi-au pus poprire pe conturi, am pus bani din buzunar şi am spus că merg cu una din firme până la final, să se vadă că am dreptate. Ştiam că am dreptate. Şi ei ştiu că ai dreptate, dar nu ţi-o dau. Sunt dispoziţii să se ia şpaga pentru partide.

Rep.: Dovezi?

G.C.: Ce dovadă mai bună decât să vină de la Bucureşti un director general, care dă dispoziţie lui APIA Brăila să facă aceste ilegalităţi? Şi APIA Brăila execută ce se cere de la Bucureşti. Cu popririle de cont mi-au blocat complet activitatea. Nu am mai reuşit să continui decât cu o singură firmă. Mi-au tăiat şi subvenţia, că doar aveam probleme, şi nu mai era voie…Am trecut la apărare. În Justiţie sunt şi oameni bine pregătiţi, care muncesc enorm. Sunt şi judecători de rea credinţă, care mă livrau la un anume judecător…Cred că DNA va descoperi până la urmă pe mulţi dintre infractorii cu funcţii mari. Am încredere. Statul primea de la firmele mele 300 de miliarde pe an. Acum trebuie să plătească şomaj. Societatea închisă s-a distrus, utilajele s-au furat, mi-au ascultat telefoanele, s-a devalizat exact ceea ce trebuia să fie vândut conform cererii. Au intrat împreună cu firma de pază şi au furat cu camioanele. Marfă de două milioane de lei. Nici o plângere la poliţie nu a fost rezolvată. Poliţia nu face altceva decât să-i apere pe infractori. Mereu îmi spune-nu sunt probe că s-a intrat în fabrică. Experţii îmi spun că s-a forţat încuietorile, poliţia nu găseşte pe nimeni.

Rep.: Sunt şanse ca mediul de afaceri să revină la o funcţionare normală?

G.C.: Nu este nici o şansă dacă nu se iau măcar două măsuri. Prima ar fi că trebuie respectat principiul „in dubio pro reo”, adică dacă legea este ambiguă, ea să lucreze în favoarea agentului economic. Se aplică peste tot, la noi nu. O altă problemă de făcut neapărat este ca cei care emit cecuri fără acoperire cu bună ştiinţă, să fie pedepsiţi. Legea spune că este caz penal, dar nici Ioniţă de la Roman şi nici Pungă de la Galaţi nu au păţit nimic. Asta înseamnă că la sumele enorme cu care au dat ţeapă mituiesc, împart banii şi nu păţesc nimic. Poate că preşedintele Iohannis va face ceva. Este un om corect, care va schimba faţa României. Dacă va tăia frâiele corupţiei, România se va redresa.

Silviu VASILACHE 30 - ianuarie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...