logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

Prorectorul pentru Știinţe şi Relaţii Internaţionale al Universităţii Umaniste de la Ismail, Tatiana Savoşkina, face integrare europeană, dar pe o arie restrânsă

 

Reporter: Dna Prorector, am vrea să transmitem un mesaj- viziune de la Ismail privind relaţiile internaţionale în contextul marii circulaţii europene a ideilor.

Tatiana Savoşkina: Să vorbesc despre Conferinţa universităţilor europene de la Ismail?

Rep.: Da, şi despre conferinţă, ca parte a acestei deschideri europene cu transparenţe diferite.

T.S.: Universitatea noastră face parte din sistemul colaborărilor din euroregiuni, şi în special din Euroregiunea Dunărea de Jos. Urmărim cursul politicii ucrainene de integrare în Europa, prin colaborarea cu universităţile de pe cursul Dunării, în domeniul învăţământului, ştiinţei, culturii. Această conferinţă care a unit universităţi de pe cursul Dunării are ca scop nu numai cercetare şi schimb de experienţe ştiinţifice, dar şi pentru a deschide noi direcţii de cooperare. Ne preocupă în mod special proiectele prin care putem să facem integrarea noastră în Europa. Vrem să beneficiem de finanţările europene.

Rep.: Sunt operabile proiectele transfrontaliere de finanţare a acestor activităţi?

T.S.: Este preocuparea noastră nr 1, de a accesa astfel de proiecte. Vrem să ne folosim de drepturile Asociaţiei Euroregiunii Dunărea de Jos, de a coopta în acest cerc mai multe universităţi, pentru a forma contururi noi ale acestei cooperări europene.

Rep.: La Galaţi s-a propus crearea unei sfere culturale specifice Dunării de Jos, care să fie dinamizată de un simbol comun al înţelegerii, dincolo de caracterul naţional-cum ar fi crearea unui Drapel al Dunării.

T.S.: Aaa! Ha, ha! Flag Dunaia?! Asta trebuie înţeleasă tot la nivelul euroregiunii. E o idee care poate fi adoptată în mod colegial de toate universităţile. Părerea mea nu este determinantă. Dar, când ne adunăm pentru comunicări diverse , ideea poate fi pusă în discuţie.

Rep.: Ce împiedică universităţile din Galaţi şi Ismail să facă schimb de studenţi?

T.S.: Avem un sistem de colaborare, este prevăzut şi schimbul de studenţi…Am avut serii de studenţi care au făcut studiile aici. Acum, în practica de vară, studenţi de-ai noştri pleacă la cursuri de literatură şi civilizaţie românească. Numai că asta este pentru puţini studenţi. Este un număr redus… Facem schimb de literatură ştiinţifică, ne ajută foarte mult Universitatea Danubius. Se completează biblioteca Universităţii… Dl Lateş a adus multe cărţi şi publicaţii… Noi primim pentru revistele noastre multe articole ştiinţifice din România şi publicăm în româneşte articolele noastre. Lucrăm acum împreună cu Universitatea Danubius la editarea Enciclopediei ilustrate a Dunării. Participăm şi la strângerea materialelor şi pregătirea pentru tipar.

Rep.: Se mai vorbeşte în mediile culturale de aici de înfiinţarea unui Centru Cultural al comunităţii româneşti din Ismail?

T.S.: Niet! Este o asociaţie culturală Basarabia, care se află la Odesa, şi activitatea ei este permisă…

Rep.: …dar apar fenomene bizare cu moldoveni care îşi strigă drepturile… dar nu români!?

T.S.: Sunt oameni care vor lucrul acesta… Au gazeta Luceafărul, pe care şi-o tipăresc… Aceste întrebări sunt în afara conferinţei noastre… Este politică şi nu este pe chestia Universităţii. Universitatea este în afara politicii…

Rep.: Nu e vorba tot de cultură, diversitate, patrimoniu cultural european?

T.S.: Noi vorbim de ştiinţă, învăţământ , cultură…Petrecem în fiecare an evenimente dedicate sărbătorilor româneşti, facem Festivalul de poezie Pavel Boţu, cu participarea scriitorilor din România, Moldova şi Ucraina.

Rep.: Am putea vorbi mai mult în presa românească din Galaţi despre patrimoniul cultural comun, dacă ne-aţi invita la Festival.

T.S.: Este posibil aceasta, dacă coincid evenimentele… nici o problemă.Dacă vreţi să ne grăbim, pentru că problemele conferinţei…

Rep.: O ultimă întrebare: aveţi un cuvânt de spus în luarea deciziilor în Euroregiunea Dunărea de Jos?

T.S.: Da, dl. rector al Universităţii este în conducerea Euroregiunii. Participăm la toate reuniunile care au avut loc la Cahul, aşa că…

Rep.: Și după atâtea deliberări, încă nu avem nici o cursă de legătură, auto sau pe Dunăre, între Galaţi şi Ismail!

T.S.: Da, este o problemă pe care o rezolvă cei de la puterea de sus. Uite, a fost aici d-na ajutoare de Primar din Ismail, pe dânsa trebuia întrebat aceste lucruri…

Silviu VASILACHE 5 - iulie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...