logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Arheologii experţi de la Muzeul Brăilei, Costin Croitoru şi Stănică Pandrea, fac studiu istoric asupra Valului gălăţean al lui Traian de Odaia Manolache

 

Reporter: Avem de 1900 de ani pe teritoriul judeţului un Val roman care ne-ar putea legitima istoric, dar nu ştim cum. E un monument de înscris în lista de patrimoniu UNESCO, dar noi o facem cu viteze diferite, în stil moldovenesc, adică încetişor, pe loc sau deloc. Dlor arheologi, dv. staţi deja pe valul unei finanţări de la Consiliul Judeţului Galaţi care vrea să hotărărască cum îi stă bine Valului lui Traian. Tot între istorie şi plug?

Costin Croitoru: Mda, Valul este tot cam sub plug, cel puţin până vom reuşi să-l punem în valoare. Facem deocamdată studiul istoric, şi apoi să fie valorificarea şi introducerea în circuitul ştiinţific. Până atunci, sunt alţi paşi importanţi de făcut-trebuie să ştim ce a însemnat pentru antici fortificaţia liniară. Nu e doar un val, este un ansamblu, cu val, bermă, şanţ şi elemente adiacente-drumuri din faţă şi spate, turnuri de supraveghere, puncte de trecere controlate. Valul nu era o graniţă impermeabilă-de asta facem împreună, cu sprijin financiar de la CJ Galaţi şi cu un proiect al Muzeului de Istorie Galaţi, nişte diagnoze de teren pe zone. Monumentul are în plan 23 de km, dar pe teren are mult mai mult, traversează diferite forme de relief. Sunt zone împărţite administrativ, pe localităţile pe unde trece Valul. Sunt zonele Tuluceşti, Odaia Manolache, Cişmele-punctul poligon, Braniştea-Traian. Am stabilit deja care este zona ce o vom propune pentru achiziţie-în sectorul estic, în apropierea satului Odaia Manolache. Aici propunem să fie amenajat şi reconstruit Valul, aşa cum presupunem că va fi arătat, cu instalaţii şi dimensiuni originale, cu palisade, turnuri şi altele.

Rep.: Avem un progres istoric: s-a delimitat spre restaurare o porţiune din Val!

C.C.: Lucrurile sunt mult mai înaintate, nu pot să vă dau prea multe detalii acum, însă voi reveni. Dacă privim peste val, vedem că sunt porţiuni bine conturate, dar altele sunt şterse. Aşa este în satul Odaia Manolache. În planurile de tragere ale Armatei Române din 1916, Valul este trasat continuu. Până să se dezvolte satul, Valul exista. Interesant este că aici Valul făcea o buclă. Este un element nespecific topografilor romani, pentru că ei alegeau întotdeauna traseul cel mai scurt, cel mai eficient. Ori, este interesant de ştiut ce element de teren ocolea Valul… Sunt case acolo, nu mai putem vedea. Valul urcă deasupra satului, este brăzdat de ogor, se vede şi din satelit…

Stănică Pandrea: Aş face o precizare. Punctele pe care le-am colectat sunt măsurate cu GPS-ul de pe teren, suprapuse peste harta satelitară. Harta satelitară este o aproximaţie a unor fotografii aeriene. Ce vedem noi este o captură luată din satelit, care apoi a fost vectorizată şi transformată în hartă…Ceea ce se vede pe o hartă nu corespunde cu situaţia din teren. Ce am reuşit noi sunt măsurători de teren, exacte, ceea ce este o premieră topografică. Este una dintre realizările acestei cercetări.

C.C.: Am măsurat şi altitudinea, deci avem diferenţa de nivel între val şi şanţ, ce ne dă starea de conservare. De ce vedem bine Valul pe imaginile satelitare? Datorită contrastului cromatic. S-a arat atât de bine fortificaţia încât au ajuns la ceea ce noi numim miezul Valului, galben, compact. Vedem contrastul cromatic, care din teren nu se simte…

Rep.: Revenim cu naivităţi de ziarist: nu se poate opri aratul pe Val?

C.C.: Din ce ştiu eu, Direcţia de Cultură Galaţi a trimis primăriilor de pe teritoriul Valului înştiinţări. Conform legislaţiei, nu numai că nu trebuie arat monumentul, însă are de o parte şi alta o zonă de protecţie, care în extravilan este semnificativă. Este o zonă foarte mare în care nu ar trebui efectuate lucrări.

Rep.: Dar nimeni nu are chef să înceteze să distrugă monumentul.

C.C.: Da. Singura zonă unde nu se ară este zona poligonului militar. Este un teren interzis civililor. Sunt doar martori de eroziune, care lasă să se vadă cum este făcut Valul. La Cişmele, Valul a mai fost nivelat, este un parc auto militar, unităţi…Este o porţiune unde drumul judeţean este pe Val. Regăsim şi un toponim păstrat-Movila la Troian. Coborâm spre Braniştea, este o secţiune efectuată de dl. Mihalache Brudiu, prin anii 90, care se păstrează. La sud de drumul naţional şi calea ferată, Valul nu s-a păstrat foarte bine, ştim ipotetic că ar fi mers până în Lunca Siretului.

Rep.: De ce s-a preferat pentru restaurare zona Tuluceşti-Odaia Manolache, unde Valul este şters, şi nu s-a ales zona Braniştea, unde Valul este mult mai bine conturat?

C.C.: Arheologii care au venit la o conferinţă la Brăila au văzut zona Braniştea, şi au fost impresionaţi de dimensiunile Valului. Acolo este excepţional conservat. Sigur, eu am propus două zone, de extremităţi, cu plusurile şi minusurile lor. Valul este mai slab conservat la Odaia, dar trece printr-o zonă de agrement şi se valorizează mai bine. Este cale de acces betonată, reţea de curent electric, sunt dotări care atrag. Este şi un relief accidentat, deci ar fi foarte spectaculoase nişte simulări de atacuri, de ofensive-defensive, de exerciţii cu cavalerie şi echipament şi cu tot ce înseamnă tehnică de luptă romană şi barbară. Şi nici nu avem elemente de civilizaţie în jur, deci se poate reconstitui cât mai fidel epoca.

Rep.: Avem teritoriu, avem studiu istoric, ridicări topo, ce urmează?

C.C.: Suntem în faza introducerii terenului în domeniul public. Muzeul judeţean de Istorie va fi proprietarul acestui sit, va fi făcută săpătura arheologică pentru descărcare şi apoi o proiecţie pe val a studiului istoric. În final se va face reconstituirea la dimensiunile apropiate de cele pe care le preconizăm, a valului, şanţului şi a unor incinte, cu palisade, cu turnuri…

S.P.: Trebuie făcută cerecetare arheologică serioasă, amănunţită, pentru că o parte din amenajări se vor vedea doar din cercetare. Trebuie să fie o reconstituire veridică. Este prima dată când se pun cap la cap cercetări arheologice mai vechi cu date de arhivă şi date topografice, cu date de arheologie aeriană şi cu arheologia de contact. Sunt date foarte noi, avem şi planuri militare din primul şi al doilea război. Tehnica ne ajută.

Silviu VASILACHE 6 - iunie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...