logoImpact EST nr. 853 - 15.01.2021

Herjeuuu 1Radu Herjeu pune şi posturile locale pe masa de lucru a CNA

Reporter: Sunteţi membru în CNA dar aveţi experienţă serioasă de jurnalist în mass-media. Ce vroiaţi să schimbaţi atunci mai rămâne valabil şi astăzi?

Radu Herjeu: Mult mai puţine decât acum nu erau în ordine atunci. Lipsea o rigoare şi o responsabilitate de la oamenii de televiziune. Ei nu erau conştienţi de impactul pe care îl are asupra telespectatorului ce fac ei. Pe ei nu-i interesa că fac un şurub, şi poate că şurubul acela nu era bun de pus la un utilaj, care se prăbuşeşte şi cineva moare. Ei făceau şurubul cum se cere şi cu asta, basta! Din contactul cu oamenii am conştientizat acest lucru, conta mai puţin ce am spus eu la televizor, şi mai mult ce a înţeles omul acasă. E clar că dacă n-a înţeles, este şi vina mea că n-am reuşit să explic ce vroiam să spun. Genul acesta de responsabilitate a lipsit cam de la începutul presei de după decembrie 1989, şi lipseşte şi acum. Eu sunt riguros, mă documentez când vorbesc despre ceva, sunt logic, şi mi se spunea că sunt mai catolic decât Papa, hai că trebuie să-i dăm drumul la ştire, las-o aşa cum e! Mi-au spus că nu e televiziunea lui mama şi tata, deci să stau liniştit, să-mi fac treaba, nu trebuie să mă intereseze alte probleme. Iată-mă ajuns după douăzeci de ani într-o poziţie în care trebuie să mă preocupe astfel de probleme şi, mai mult, am şi posibilitatea de a propune sancţiuni pentru ele.

Rep.: Sunteţi primul membru CNA care s-a gândit să vadă direct care este starea televiziunilor locale şi regionale. Aţi făcut un tur al ţării…

R.H.: …am făcut doar 11 judeţe.

Rep.: Aveţi deja o imagine, v-aş ruga să faceţi cunoscută mica dv. concluzie.

R.H.: Să ştiţi că am fost surprins plăcut. Fiind familiarizat cu munca de televiziune a fost mai simplu să şi înţeleg ce văd şi să văd şi dincolo de ce au vrut gazdele să-mi arate. Periplul are o idee simplă-ca membru CNA nu pod decide în cunoştinţă de cauză dacă nu ştiu cum se desfăşoară activitatea acolo. Munca într-o televiziune locală diferă în puncte importante de munca într-o televiziune naţională. Trebui să văd, să ştiu dacă oamenii aceia sunt în stare să facă ce hotărâm noi la CNA. Dată fiind şi distanţa, vocea posturilor locale nu e foarte bine auzită la CNA. Posturile centrale vin la fiecare şedinţă a CNA, când este o întrebare, pot răspunde imediat. Prin aceste vizite la posturile locale, încerc să le aduc şi pe acestea la masă.

Rep.: Aţi plecat cu o idee de la centru şi aţi revenit cu ideile din zonele văzute?

R.H.: Am plecat cu o semi-idee preconcepută, de ce? Auzisem posturile centrale cum se plâng că nu au bani, că de aia sunt derapaje, că trebuie să facem circ…Păi, dacă televiziunile centrale nu au bani, atunci la cele locale trebuie să fie tragedie. Dimpotrivă, cu cât sunt mai puţini bani, cu atât tendinţa de a derapa este mai mică. Dacă sunt derapaje, acestea sunt pe partea politică. De când sunt eu membru CNA, n-am avut pe masă o sesizare legată de comportamentul unui moderator de emisiuni de divertisment sau alte emisiuni, de la un post local. Am remarcat cum oamenii de la local fac emisiuni de calitate, cu bani mai puţini. Fiind o comunitate mai mică, e mai greu să spui prostii pe post. Te întâlneşti cu ei şi îţi bat obrazul…Acelaşi motiv face mai grea trecerea în zona de vulgaritate şi trivialitate.

Rep.: Revenim la dilema de fundament-ce este televiziunea, divertisment sau informare?

R.H.: Ar trebui să fie amândouă. Să nu fie circ! Americanii au făcut infotainement-emisiuni combinate. Viitorul este al televiziunii de infotainement, în care copilului îi dau pastiluţa băgată în prăjitură. Problema este că atunci când divertismentul este prea strident, se pierde mesajul, informaţia pe care ai vrut s-o transmiţi. Eu prefer ca lucrurile să fie clare: divertismentul-divertisment, să râd, să mă simt bine, iar la informaţii, oameni mai deştepţi decât mine să analizeze şi să comenteze evenimentul.

Rep.: Televiziunea-divertisment şi informare, dar educaţie? Poate face şi asta?

R.H.: Când eram în televiziune, am avut multe discuţii cu directorul general-îmi spunea că televiziunea nu trebuie să educe, nu e rolul ei. Mda, nu e rolul ei să educe, dar o face oricum. Copilul este educat de toate lucrurile pe care le vede. Nu mă ascund după degete, că televiziunea nu face educaţie! Telespectatorul român este în faţa televizorului ca un copil-absoarbe tot ce aude şi vede. Nu poţi pierde din vedere acest lucru, trebuie să fii conştient că faci educaţie. Şi atunci ai şi grijă…Nu arunci pe masă, şi fiecare ia ce vrea. Şi divertismentul, şi informaţia au conotaţii educative. Dacă este acuzată televiziunea de către părinţi că are programe violente la ora 23, apare o altă întrebare-ce caută copilul la acea oră la televizor? N-ar trebui să aibă acces la televizor la acea oră, e responsabilitatea părinţilor!

Rep.: Apare încă o întrebare-ce este CNA, arbitru sau cenzor? Mă refer la dualitatea ştiri sângeroase versus ştirile normalităţii.

R.H.: Îmi permit să vă corectez, CNA nu este un cenzor. CNA nu poate interzice, nu are această putere. CNA nu interzice, doar sancţionează. Sancţionează un post, dar a doua zi face aceeaşi greşeală, şi de obicei se întâmplă. Ha, ha! Nu se poate dispune interzicerea emisiunii X. Că de ce CNA nu interzice mizeriile? Nu poate!

Silviu VASILACHE 31 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...