logoImpact EST nr. 887 - 25.09.2021

Ministrul Muncii şi Protecţiei Naţionale, Raluca Turcan, a efectuat, vineri, vizite la mai multe case de pensii din Bucureşti. Ministrul a precizat că oamenii aşteaptă recalcularea pensiilor, dar că este vorba de un proces greu.

Raluca Turcan a explicat care este motivul de recalcularea este un proces lent

Debutul procesului de evaluare a pensiilor a dublat activitatea angajaţilor caselor teritoriale de pensii, care în prezent sunt supraîncărcaţi, a declarat vineri ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul vizitei la sediul mai multor case de pensii din Bucureşti.
„Până acum, într-o săptămână şi jumătate avem deja 160.000 de dosare evaluate, urmând ca după încheierea părţii legislative, de finalizare a Legii Pensiilor, acestea să fie şi recalculate foarte uşor. Până acum în casele de pensii în care am fost, activitatea se derulează bine. Acest proces a început cu resursele limitate pe care le avem – softuri vechi, dar actualizate, aparatura este învechită, sunt calculatoare de ani buni de zile şi care abia se mişcă, şi aici avem obligaţia ca prin PNRR (Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă) să înnoim toată dotarea din casele teritoriale de pensii. De asemenea, este o realitate faptul că în casele de pensii personalul este subdimensionat. Sunt oameni supraîncărcaţi, practic activitatea li s-a dublat. Dincolo de activitatea zilnică de stabilire a dosarelor, pentru fiecare casă exact acelaşi număr de dosare aproximativ cu câţi beneficiari au, în care pur şi simplu indicator cu indicator sunt luaţi la puricat, astfel încât toate variantele introduse în computer să reflecte munca de o viaţă a tuturor celor care aşteaptă recalcularea pensiilor” a afirmat Raluca Turcan.

Personalul suplimentar se va plăti din fonduri europene

„Noi vorbim despre suplimentarea personalului pe o perioadă determinată, plăţi din fonduri europene, şi nu din bugetul statului. Deci nu facem angajări la stat, după cum în mod eronat s-a comunicat. Aşadar, într-o instituţie cum este o casă de pensii, în care activitatea unor oameni s-a dublat, considerăm absolut firesc să-i sprijinim în activitatea lor, şi pe o perioadă determinată, cât durează acest proces de evaluare şi recalculare a pensiilor să vină personal suplimentar şi să-i ajute. Mai mult decât atât, vrem tot pe fonduri europene să găsim şi o formulă de stimulare, pentru că oamenii aceştia muncesc în plus. Ca să se înţeleagă şi mai bine: în casele de pensii, personalul angajat este supraîncărcat. Vorbim de case de pensii cu 4.030 de persoane angajate, care au în total 60.000 până la 140.000 de beneficiari, adică persoane vârstnice care au nevoie de diferite forme de calculare a pensiilor, ceea ce înseamnă practic o activitate dificilă”, a menţionat Raluca Turcan.

Banii vor fi alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

„Această modalitate de sprijinire a instituţiilor din teritoriu care sunt implicate în evaluarea – recalcularea pensiilor urmează să fie finanţată din PNRR. Aşadar, în acest program de redresare şi rezilienţă cunoaşteţi exact până când trebuie finalizate proiectele, 2022 şi 2026, noi intenţionăm să atragem aceşti bani pentru echipamente, softuri, plată personal pe o perioadă determinată, stimulente pentru cei cărora li s-a dublat activitatea.
Intenţionăm inclusiv pe componenta aceasta de reformă şi de modificare a legii salarizării unitare să apelăm şi la consultanţă din partea unei instituţii financiare internaţionale, credibile, astfel încât munca noastră să aibă şi suportul unor oameni care au mai făcut lucrul acesta şi în alte ţări. E foarte important să nu credem că mai suntem inventatorii apei calde, suntem de fapt într-un proces internaţional în care vrem ca sistemul de pensii din România să fie şi echitabil, şi contributiv, şi motivaţional, să ducă şi la o activitate de calitate pentru cei care lucrează în serviciul public. Vom vedea suma finală, întrucât acum se ajustează bugetele, dar după ce va fi aprobat PNRR pe componenta Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, voi face o prezentare a tuturor proiectelor, întrucât am depus mai multe fişe”, a precizat Raluca Turcan.

DIP - DIP 21 - mai - 2021

One Response so far.

  1. Angela Micu spune:

    Acesti guvernanti isi bat joc de noi pensionerii, in loc sa procedeza conform legii si sa ne dea indexarea asa cum prevede legea votata in parlament, ne tot ametesc ca lucreaza la diferite metode de calcul. Noi nu traim cu vorbe, cu disputa pe noi metode de calcul care se vor face in urmatorii ani. Oamenii astia sunt normali?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...