logoImpact EST nr. 853 - 20.01.2021

Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcţie de un venit anual global pe gospodărie, însă o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sală de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente sau susţinerea unor entităţi nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuţie şi obţinut de Profit.ro.

O gospodărie formată dintr-o singură persoană va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodată, va avea dreptul la deduceri cumulând într-un an 2.000 de lei (în cazul în care plafonul neimpozabil lunar nu variază).
Din venitul total obţinut de acea persoană într-un an se scad în primă fază cei 24.000 de lei, după care se scad şi deducerile până la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce rămîne statul ar urma să aplice un impozit de 10%.
Venitul global va fi neimpozabil până la un anumit plafon (Pn), care depinde de numărul de persoane membre ale gospodăriei care va achita impozit. Astfel, fiecare familie va primi un punctaj în funcţie de numărul de persoane membre în gospodărie. Punctajul (P) al gospodăriei va fi egal cu numărul de membri plus un punct. Astfel, pentru o gospodărie cu 3 membri, punctajul în funcţie de numărul de persoane va fi de 4 (3+1).
Impozitul pe venitul global pe gospodărie nu reprezintă un impozit nou sau o taxă nouă, ci un mod de calcul nou, a scris pe contul său de Facebook ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul precizează: „Este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării. Aşadar nu este un impozit/taxa nouă, ci un mod de calcul nou. Declaraţia va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Modelul este aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia etc”.
Lia Olguţa Vasilescu arată că o gospodărie se referă la cei care „locuiesc şi se gospodăresc împreună”. Gospodăria poate fi reprezentată de o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, de o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii sau de o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun.
De asemenea, o gospodărie poate fi reprezentată de un singur adult care trăieşte din venituri proprii, de doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun. Acesta poate fi reprezentată de o mănăstire, respectiv de cei care locuiesc în mănăstire şi împart acelaşi patrimoniu.
Lia Olguţa Vasilescu afirmă că nu e obligatoriu ca toţi membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuinţa comună, de exemplu studenţii care o parte din an vor locui în căminele studenţeşti. Într-o locuinţă pot coexista două sau mai multe gospodării. De exemplu, familiile unor fraţi care locuiesc în aceeaşi locuinţă şi decid să se „gospodărească” separat, sau doi parteneri necăsătoriţi care decid să se „gospodărească” separat, sau doi soţi divorţaţi care continuă să locuiască la aceeaşi adresă etc.

Deduceri în funcţie de nivelul veniturilor

Referitor la nevoia de introducere a acestui tip de impozit, ministrul a precizat că în funcţie de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare. Altfel spus, din suma supusă impozitării se vor scădea diverse cheltuieli deductibile, pentru creşterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor, cheltuieli pentru renovarea locuinţei etc.
Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual, susţine ministrul, şi de aceea e nevoie de un calcul pe gospodărie. Pe de altă parte, e nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze în special persoanelor cu venituri mici reale. Într-o familie în care unul dintre soţi are salariul minim pe economie, iar celălalt are un salariu de peste 10.000 lei, nu se justifică acelaşi nivel de deduceri ca în cazul unei familii în care ambii soţi au salariul minim pe economie, se arată în postare, potrivit Agerpres.
De asemenea, Olguţa Vasilescu susţine că nu e echitabil ca un salariat care are salariul minim pe economie, dar şi venituri suplimentare semnificative din chirii sau dividende, să primească aceleaşi deduceri fiscale ca un salariat cu salariul minim, dar fără niciun alt venit.
În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor în noul model, ministrul a afirmat că se va aplica impozitul 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente. Noul sistem prevede un impozit 10% pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente.
De asemenea, noul sistem prevede alocări acordate familiilor cu copii, iar familiile vor fi încurajate sa aibă cât mai mulţi copii. Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs, iar astfel se stimulează prezenţa la şcoală a copiilor şi scade analfabetismul, susţine ministrul. Olguţa Vasilescu precizează că vor fi alocări de 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună şi de 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună.
Potrivit ministrului, alte cheltuieli deductibile vor fi abonamentele medicale din sistemul privat (este încurajat sistemul privat de sănătate), taxele de şcolarizare pentru copii (este încurajat sistemul privat de educaţie – grădiniţe, şcoli, licee, universităţi), cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe (încurajarea şi mai ales fiscalizarea pieţei construcţiilor), asigurările de bunuri sau de viaţă, cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea, în general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege. Astfel, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.

Robin Hood 21 - aprilie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...