logoImpact EST nr. 758 - 19.01.2019

Înainte de a trece la partea a doua a TOP 2016 în care vom inventaria şi felicita fruntaşii din întrecerea capitalistă la categoria „întreprinderi mijlocii” şi „întreprinderi mari”, se cuvine să facem câteva precizări-îndreptări ale unor erori strecurate în prima parte a TOP 16.
Aşadar, BenzenPEC aflată pe locul 3 la „microîntreprinderi”, cu o cifră de afaceri de 9,65 milioane de lei şi un profit brut de 3,8 milioane de lei, nu îi are ca acţionari pe Ninel Comşa şi pe Ovidiu Peligrad, eroarea plecând de la sufixul „PEC”, conţinut de mai toate firmele celor doi (MenaromPEC, TransPEC, Security PEC etc).
La categoria „microîntreprinderi” am uitat să remarcăm firma TITAN STEEL 1921 SRL, care cu doar trei salariaţi a făcut o cifră de afaceri de peste 90 milioane de lei şi un profit brut de aproape trei milioane de lei. Aflăm că firma aparţine iscusitului industriaş şi antreprenor, Andrei Lişinschi, pe care îl felicităm pentru performanţă.
Şi încă o remarcă: din cele 93 de firme incluse în TOP 2016, 28 sunt cu activitate în agricultură, ceea ce e o rară performanţă. Cu toate acestea arendaşii ăştia deveniţi şi moşieri (parte dintre ei) se plâng zi lumină că le e greu, că le merge prost, că Dumnezeu nu e orientat… de-a dreptul caliceală, nu alta!

ArcelorMittal a început serelizarea!

După ce a închis şi a tăiat la fier vechi zeci de fabrici, uzine, furnale, slebinguri şi alte capacităţi de producţie, iată că AMG a trecut şi la faze…mijlocii, serelizând activităţile rentabile, până o să devină din Combinat siderurgic o platformă de făbricuţe. Odată începută această politică deşteaptă, iată şi rezultatele: ArcelorMittal Tubular Products Galaţi SRL s-a clasat pe locul 1 în TOP 2016, la categoria „întreprinderi mijlocii”. Cu 125 de salariaţi, această fabrică de ţevi a reuşit o cifră de afaceri de peste 68,7 milioane de lei şi un profit brut cu puţin peste 13 milioane de lei, un fel de bani de kerosen pentru Mittal junior! Pe locul doi în top este o firmă parteneră a Damen, DMT Marine Equipment SA, cu siguranţă patronată de olandezi, care cu 116 salariaţi a făcut o cifră de afaceri (c.a.) de peste 125 milioane de lei şi un profit brut (p.b.) de peste 11 milioane de lei. O performanţă notabilă cu un p.b. de aproape 50% din c.a. înregistrează firma NEIDAN SRL situată pe locul 3 în top şi care cu 60 de salariaţi a reuşit o c.a. de 23,25 milioane şi un p.b. de 10,12 milioane de lei.
Pe locul cinci remarcăm firma NAVROM BAC SRL, condusă de Marilena Vasilache. Împreună cu echipa de 82 de salariaţi, care formează o FAMILIE de invidiat şi de urmat, a reuşit o performanţă uluitoare: la o c.a. de 14,5 milioane de lei, a realizat un p.b. de aproape 8 milioane de lei (7.915.171,0).
În rest, aici avem multe firme din agricultură şi din industria alimentară, din industria componentelor navale şi câţiva constructori mai puţin cunoscuţi, dar şi industriaşi cu nume celebre, cum ar fi Mairon Tubes SRL a lui Miron Costel (o fi fabrica de ţevi de la Găeşti?), iar din agricultură nu putem să nu-l remarcăm pe socialist-democratul Gavrilă Tuchilăeş, marele moşier şi arendaş de la Agrimat Matca. Cu 86 de salariaţi a reuşit o c.a. de 28,3 milioane de lei şi un p.b. de 5,75 milioane. Desigur remarcabile sunt şi performanţele suratelor ei, şi tot pe agricultură. Iată, Societatea Agricolă „Dealul Covurlui” reuşeşte un p.b. de 4,5 milioane de lei, iar Societatea Agricolă „Petru Rareş” face şi ea un p.b. de circa 3,5 milioane de lei.
Remarcabilă e şi firma Agrogal SA, a lui Petru Grigore, care dă de lucru la 110 oameni şi cu care a făcut un p.b. de peste 2,7 milioane de lei.

Arabesque domină imperial TOPUL marilor

Marii constructori care au dominat TOPUL alcătuit de PIMM au început să devină o prezenţă discretă în această zonă dată de spectaculosul cifrei de afaceri (c.a.) şi a profitului brut (p.b.), care au stat la baza acestor clasamente. La această categorie de întreprinderi mari avem doar 18 companii, faţă de câte 25 la celelalte trei. Sigur că avem de-a face cu un TOP al firmelor private, dar în care au intrat şi două societăţi cu capital de stat, unde acţionar unic este Consiliul Local Galaţi. Este vorba despre Apă Canal şi despre Administraţia Pieţelor Agroalimentare.
Ce se întâmplă la Apă Canal, chiar mi se pare un nonsens să produci un p.b. de peste 18 milioane de lei la o c.a. de 95,5 milioane de lei cu un număr de 1002 salariaţi, adică un p.b. dublu decât al Damen SA, unde Gelu Stan n-a reuşit să se afirme cu asemenea „hal” de performanţe, acolo fiind într-o competiţie capitalistă, nu în una socialistă ca aici, fără concurenţă şi cu un oraş captiv, înaintarea în acapararea judeţului fiind şi ea tot un monopol. Dar asta e, dacă acţionarul unic îţi aprobă mereu majorările la apa potabilă şi la apa de ploaie…
Dar să revenim în normalitate! Iată, locul unu este, cum am spus, dominat de foarte de sus de către multinaţionala Arabesque SRL a fraţilor Rapotan. Ei domină masiv şi la numărul de salariaţi, surclasând Damenul care are 2253, iar Arabesque are 2844. C.a. se apropie ameţitor de 1,6 miliarde de lei (de altfel singura care depăşeşte miliardul!), iar p.b. se apropie şi el de 62 de milioane de lei. Din urmă a venit puternic Mairon SA, a fostului navigator Costel Miron, doar că el mănâncă uşor refugiat, având o c.a. de peste 819 milioane şi p.b. de 49,6 milioane. Dar un p.b. cu adevărat spectaculos realizează constructorul de pe locul trei în TOP 2106. Da, Arcada lui Humă şi a lui Mantu a realizat cu 443 de salariaţi o c.a. de 297 milioane de lei şi un p.b. fabulos de 45,6 milioane de lei. Pe locul patru o avem pe Phoenix Slab Services SRL, firmă care exploatează minereurile din masivul muntos numit artificial Halda de Zgură. Străinii de aici au reuşit cu 274 de salariaţi să facă o c.a. de aproape 105 milioane de lei şi un p.b. de peste 29 milioane de lei. După ei vine Apă Canal, despre care am comentat, apoi o firmă olandeză care este legată ombilical de Şantierul Naval pe care-l şi surclasează la p.b. cu suma de 11,2 milioane, în timp ce SND are doar 9,3 milioane, doar că Şantierul are 2.252 de salariaţi în timp ce surata ei, Alewinnjse Marine Galaţi SA are doar 327 de salariaţi.
Un reviriment îl reprezintă Staer Internaţional SA, un producător de mobilă care iată că a ieşit onorabil din insolvenţă şi realizează cu 280 de salariaţi o c.a. de peste 74 de milioane lei şi un p.b. de circa 8,4 milioane de lei.
Primul constructor de edilitare care se iţeşte în TOP este Tancrad SRL, semn că investiţiile sunt deraiate şi în ţinut şi în ţară. Cu toate astea, Tancrad duce în spate un număr de 831 de salariaţi (dublu decât alde Arcada), cu care realizează o c.a. de aproape 334 de milioane şi un p.b. de peste 8 milioane de lei.

Citadina şi NAVROM sunt un reviriment

Pe poziţia 10 în TOP găsim firma Citadina 98 SA componentă a Holdingului Vega 93, firmă care este aproape gata ieşită din procedurile greoaie ale insolvenţei, iar dosarul voluminos îl vom analiza jurnalistic curând, căci este unul spectaculos. Da, Citadina reuşeşte cu 297 de salariaţi o c.a. de peste 77 milioane de lei şi un p.b. de 7,4 milioane de lei. Pe locul 11 în TOP se situează CNFR NAVROM SA, condusă de economistul Constantin Hârţan.
Iată că pe un fluviu din ce în ce mai supus naturii, căci iarna îngheaţă, iar vara rămâne cu prea puţină apă să mai şi poată fi navigabil, cei 587 de salariaţi au reuşit să mişte o flotă uriaşă şi să realizeze şi un profit brut de doar 6,6 milioane de lei la o c.a. spectaculoasă de peste 207 milioane de lei. Sigur că remarcăm şi inteligenţele în TOP, cum ar fi ICEPRONAV şi SELIR dar şi firma Criomec SA, cea cu filiale în Germania şi în Franţa şi condusă de prof. univ. dr. Şerban Alexandru. Cu 392 de salariaţi a fost realizată o c.a. de 56,7 milioane de lei şi un p.b. de peste 1,4 milioane de lei.
Închidem TOPUL 2016 cu Administraţia Pieţelor Agroalimentare, firmă de stat şi ea, dar care ţine Galaţiul într-o aprovizionare proaspătă, Eugen Zaharia şi Viorica Sandu afirmându-se printre cei 273 de salariaţi cu care au realizat o c.a. de aproape 20,5 milioane de lei şi un p.b. de circa 624 de mii de lei.
Asta fiind scrise, închidem cu acest al doilea episod al TOP 2016 alcătuit de PIMM Galaţi, felicitându-i pe cei care se sacrifică pentru a ţine Galaţiul în viaţă, în toate componentele lui.

A consemnat Gelu CIORICI 20 - octombrie - 2017

Lasa un raspuns


DNA aruncă în aer

Aflaţi cine va face între 2 şi 7 ani de ...

ArcelorMittal, pierd

Combinatul siderurgic situat în Galaţi, că gălăţean nu-i mai putem ...

Comandantului BCCO i

Din surse sigure şi interne am aflat că lui Dănuţ ...