logoImpact EST nr. 880 - 30.07.2021

În week-end şi în sărbătorile legale, un medic primar încasează pentru o noapte de gardă un venit brut de 1.667 de lei! În zilele lucrătoare, funcţie de sporuri, încasează între 1094 şi 781 de lei, că aşa s-a fost legiferat, începând cu octombrie 2018.
Medicii specialişti încasează în week-end şi-n sărbătorile legale un brut de 1.310 lei, iar în cursul săptămânii, între 860 şi 614 lei, tot funcţie de sporuri.
E drept, ei, medicii, învaţă şase ani de facultate, apoi urmează patru ani de rezidenţiat, adică sunt 10 ani când părinţii trebuie să le asigure o existenţă decentă. Dar nu sunt singurii care învaţă de rup, iar dacă un medic nu invaţă toată viaţa, rămâne un biet felcer, chiar dacă şi lui ne vom adresa tot cu onorificul „Dom’Doctor”.
Şi, totuşi, pentru 12 ore de stat în spital, adică să nu dormi, totuşi, în patul tău, să încasezi un brut de 1667 de lei, în condiţiile salarizării de astăzi, mai ales în zona privată, mi se pare imens.
Păi din cinci-şase gărzi pe lună, ţi-ai făcut lejer un venit net de 1000 de euro.
La care dacă mai adaugi şi un salariu de un 3000 de euro net, te-ai scos ca afară. Şi atunci, cine îi împiedică pe majoritatea medicilor şi doctorilor să nu lucreze ca afară, profesional şi deontologic vorbind? Cum draku, cu atâta bănet, să întinzi mâna, să condiţioneze actul medical, fără nici un fel de discernământ?
Sigur, într-o gardă răspunderea e mare, dar, dacă un caz ţi se pare grav îl ambalezi în salvare şi-l expediezi la orice UPU şi ai scăpat de griji. În rest, dormi incomod şi faci o muncă de felcer cu cazurile minore, care nu ştiu să se trateze de pe … net, cum prea des se întâmplă nopţile.
Iată, ştim un caz de medic, locuitor al Galaţiului, care face o navetă îndrăcită la Spitalul Târgu Bujor, pentru a face şi 7-8 gărzi pe lună!
Păi tanti doctoreasa asta se scoate cu un brut de 7-8000 de lei pe lună numai din schema asta, căci la Tg. Bujor este o lipsă acută şi de boi, darămite de medici!
Nu-i aşa toarşu Costică Fotea, că doar de CJG ţine şi amărâtul acela de spital căreia i-aţi fost manager?!
Şi unde mai pui că e rostul să-ţi tot lungeşti un astfel de job, nu? Căci tot legiuitorul a statuat că medicii pot ieşi la pensie la 67 de ani, iar dacă au şi doctorat, pot sta în activitate până la 70 de ani şi peste.

(GECO) 18 - ianuarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...