logoImpact EST nr. 890 - 22.10.2021

Anul 2017 a fost un an tumultuos pentru medicii de familie din toată ţara. La finele anului, medicii de familie au făcut un anunţ care a stârnit panică în rândul multor pacienţi ai acestor cabinete. Anunţul se referea la faptul că începând cu 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări. Nemulţumirea medicilor de familie a fost exprimată în dese ocazii şi se referă la modul de finanţare a cabinetelor medicale. Conform datelor statistice, în judeţul Galaţi sunt 233 de medici de familie care s-au considerat şi ei victime ale nepăsării guvernanţilor faţă de această problemă care ne interesează şi ne afectează pe toţi: sănătatea populaţiei.
Într-adevăr, în Galaţi, în zilele de 3 şi 4 ianuarie foarte mulţi medici nu au eliberat reţete compensate şi nici reţete gratuite, fapt ce a panicat un număr mare de persoane vârstnice, bolnavi cronici aflaţi în evidenţele cabinetelor, mulţi dintre aceştia confruntându-se cu reale probleme de sănătate, dar şi financiare.
Mulţi, foarte mulţi medici au înţeles că în bătălia lor pentru practicarea unui act medical decent, civilizat, nu este cazul ca victimă să devină chiar pacientul cabinetului, cetăţean de bună credinţă, care nu are nicio vină pentru atitudinea guvernanţilor. Numărul celor care au înţeles să semneze actele adiţionale de prelungire a contractelor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi (CNAS) a crescut considerabil. Ei au înţeles să respecte un jurământ, cel al lui Hipocrate: „Atât cât mă ajută forţele şi raţiunea, prescripţiunile mele să fie făcute numai spre folosul şi buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violenţă”. Dar ar mai fi ceva. Şi alţii au depus un jurământ la instalarea în post: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Jurământul al doilea a fost depus de aleşii noştri. Probabil că lungimea lui îl face mai greu de reţinut şi ca atare şi de pus în practică. Domnule ministru al sănătăţii, domnilor parlamentari, acest jurământ l-aţi depus la instalarea pe post. L-aţi uitat cumva?

Durerea medicilor este mai veche şi s-a cronicizat

Revolta acestor medici vine şi ca urmare a faptului că Strategia de Sănătate 2013-2020 a rămas un vis frumos. Numărul medicilor de familie ce sunt aduşi în situaţia de a opta pentru emigrare este în creştere. Subfinanţarea acestor cabinete conduce în anumite cazuri la imposibilitatea acoperirii utilităţilor. Veniturile cabinetelor medicale provin în proporţie covârşitoare din contractele încheiate cu CNAS, instituţie care a venit în permanenţă cu măsuri restrictive în privinţa exercitării profesiei, fapt care, susţin medicii de familie, a împiedicat dezvoltarea cabinetelor. Medicii de familie susţin că s-a creat o confuzie între veniturile cabinetelor şi veniturile medicilor de familie. Un cabinet medical presupune o serie de cheltuieli pentru spaţiu, utilităţi, salariile angajaţilor etc.
Acţiunea medicilor de familie l-a panicat se pare şi pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a anunţat că bugetul pentru medicina de familie va creşte cu 278 milioane de lei în 2018. Un fapt este arhicunoscut: numărul medicilor care aleg calea străinătăţii este foarte mare. Conform unei statistici din 2016, peste 14.000 de medici au plecat să profeseze în Occident. Franţa, Germania, Italia sunt ţări predilecte, dar în ultima perioadă Marea Britanie este ţara ce atrage ca un magnet un număr din ce în ce mai mare de cadre medicale şi chiar şi alte categorii profesionale. Grav este faptul că medici de o certă valoare părăsesc ţara, medici specialişti cu înaltă pregătire. Lipsa unor măsuri urgente, aplicate nu doar pe hârtie, poate stopa exodul medicilor. Ce ne vom face când şi medicii de familie vor avea aceeaşi orientare? Sumbru scenariu!
Până una alta, salutăm decizia de ultimă oră a medicilor de familie gălăţeni. Au înţeles să respecte pacienţii, care nu au practic nici o vină. Ei când vor fi trataţi cu acelaşi respect de factorii de decizie?

Analistul de serviciu 12 - ianuarie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg