http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST nr. 912 - 21.05.2022

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul la pensiile celor peste cinci milioane de români. Se pare că a sosit momentul ca aceste erori de calcul să nu mai fie acceptate. Şi asta pentru că a fost adoptat un proiect de lege în acest sens, în Camera Deputaţilor, acesta fiind for decizional, şi care reglementează recuperarea banilor pierduţi în urma calculării greşite a pensiilor. (Sugerez amărăştenilor să-şi facă rost de bilete pentru vacanţa din Antile, încă de pe acum. Înghesuiala va fi mare!) Acest proiect de lege a fost iniţiat de către deputatul PNL, Florin Roman. Noua lege reglementează recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a banilor neplătiţi de către organul statului competent din cauza unor greşeli materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare, precum şi a datelor înscrise în aceasta, ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei de pensionare.

Casele de pensii vor fi obligate să returneze banii

În urma aprobării acestei legi se creează şi cadrul legal responsabil pentru instituţiile ce vor fi obligate să returneze sumele pierdute de pensionari. Astfel că, aşa cum era de aşteptat, organele statutlui care vor face această rambursare vor fi Casele de pensii la nivel local şi naţional. Noul proiect de lege vine în completarea articolului 107 din legea 263/2020, reglementând de fapt responsabilitatea instituţiilor care se ocupă cu calcularea şi distribuţia sumelor aferente fiecărui pensionar, de a returna sumele în minus.
Urmează ca noua lege să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. După promulgare (dacă şeful nu va încerca să prindă ultimele posibilităţi de a skia), şi publicarea în Monitorul Oficial, legea va avea efect de la momentul publicării şi nu retroactiv. Toate bune şi frumoase, numai că nişte pârdalnice de întrebări curioase şi cârcotaşe, nu ne dau pace. Şi anume:
• Pentru cei care au „dat colţul” şi nu mai pot beneficia de diferenţele PNL-ului, pe ce adresă le vor trimite banii? Tot pe aia cu care sunt înscrişi în listele de votare?!
• Cei care au făcut această hoţie monstruoasă, în ce fel vor plăti?
• Dar cu banii pe care prăpăditul de pensionar, pe care ar fi trebuit să-i primească până la apariţia acestei legi, cum rămâne?
Şi întrebări mai mult decât pertinente mai sunt slavă Domnului. Dar, după cum toată lumea ştie, vorbele nu se coase la dosar, limba n-are oase, iar un politician care nu minte nu-i politician, aşteptăm.

DIP - DIP 30 - aprilie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

De prin piaţa centr

Ştie cineva cam cât de bine mă simt când văd ...

Sesizare penală pen

Despre degradarea gravă a clădirii Casei Agronomului, situată la intrarea ...

Moldo-gălăţencele

De ceva ani, se poate spune că cele două moldovence, ...

Circotecă la şedin

În urmă cu două săptămâni a avut loc şedinţa de ...