logoImpact EST nr. 855 - 23.01.2021

Către,

Guvernul României
D-lui Prim-ministru, Sorin Mihai Grindeanu Ministerul Energiei,
D-lui Ministru, Toma-Florin Petcu
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene D-nei Ministru, Sevil Shhaideh
Autoritatea Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei D-lui preşedinte, Niculae Havrilet
Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor D-lui Preşedinte, Iulian lancu
Comisia Europeană – Comisar European pentru Politici Regionale D-nei, Corina Cretu
Coordonator în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European D-lui europarlamentar. Dan Nica
Prefectura Judeţului Galaţi D-lui Prefect, Gabriel Aurelian Panaitescu Primăria Municipiului Galaţi D-lui Primar, lonuţ Pucheanu

În atenţia,
C.N.S. CARTEL ALFA
D-lui Preşedinte, Bogdan luliu Hossu
Federaţia Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilităţi Publice D-nei Preşedinte, Ioana Stoica
Stimate Doamne, Stimati Domni,
Lansăm un apel de urgenţă către dumneavoastră în calitate de factori de decizie in vederea menţinerii şi funcţionarii cu caracter de permanenta si siguranţa a sistemelor publice de alimentare cu energie termica, care reprezintă cea mai bună soluţie pentru încălzirea locuinţelor şi furnizarea apei calde menajere către populaţia localităţilor romaneşti si, in cazul nostru, a municipiului Galaţi şi singura soluţie care răspunde atât necesităţilor sociale ale populaţiei, cât şi obligaţiilor legale ce revin autorităţilor publice locale şi centrale.
Conform legii 225/2016 autoritatile locale pot alege modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat, dar nu sa decidă inchiderea acestuia printr-o asumare politica. Mai mult, autoritatea publica locala este obligata sa organizeze sistemul centralizat de încălzire pe principii economice şi de eficienţă în condiţii care să ii permită să îşi îndeplinească misiunile şi obligaţiile specifice de serviciu public.
Date fiind circumstanţele specifice ale sistemului public de alimentare cu energie termica din Galaţi, suntem convinşi de faptul că acesta mai poate supravieţui doar cu implicarea Guvernului.
Solicităm amânarea luării deciziei de către Consiliul Local cu privire la închiderea sistemului de termoficare programata pentru 12 aprilie 2017 şi constituirea unei echipe comune de lucru Guvern – Primăria Galaţi pentru a se analiza toate variantele posibile. O astfel de echipă cu specialişti şi responsabili implicaţi ar putea stabili 1) soluţii eficiente pentru gestionarea unui sistem public de termoficare cu un parcurs realist sau 2) închiderea sistemului cu pregătirea tuturor măsurilor necesare astfel încât să fie realizate obligaţiile guvernamentale şi ale administraţiei locale şi respectate normele comunitare faţă de cetăţeni.

Veţi constata în materialul anexat acestui apel faptul că demersul nostru de oprire a distrugerii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Galaţi se înscrie inclusiv în strategiile europene care vizează energia termică. Menţinerea în funcţiune a sistemului centralizat este un deziderat care rezolvă problema socială a salariaţilor întreprinderii, dar şi a familiilor gălăţene cu venituri mici care, din lipsa posibilităţilor materiale, sunt captive termoficării centralizate. Pentru aceste categorii sociale, distrugerea termoficării înseamnă condamnarea la o viaţă în frig şi mizerie.
Or, permiterea de către Guvernul României a unei situaţii care sa afecteze igiena si sanatatea publica este de natura a incalca insasi Constituţia României.

Situaţia complexă şi urgentă de la Galaţi nu mai permite experimente supuse eşecului cât timp, din experienţa localităţilor în care s-a renunţat la alimentarea centralizată cu energie termică, repunerea în funcţiune a sistemului centralizat este imposibil de realizat.
Ar mai fi de menţionat investiţiile din bani publici care au vizat modernizări ale sistemului public centralizat de termoficare (din 2005 până în 2013 – 21 mii euro la distribuţie şi cca. 21 mii euro la producătorul de energie termică). Aceste sume substanţiale investite fac inacceptabil un deznodământ ca cel anunţat.
În apelul nostru final includem solicitarea ca, în situaţia în care sistemul public de termoficare ar fi închis, să fie iniţiat un Plan social cu măsuri concrete în sprijinul salariaţilor şi să se facă demersurile necesare pentru obţinerea veniturilor în completare prevăzute de OUG 36/2013 pentru cei 527 salariaţi ai CALORGAL S.A şi cei 345 de salariaţi ai ELECTROCENTRALE S.A care ar urma să rămână fără locuri de muncă. Măsura concedierii în unele cazuri vizează 2 sau mai mulţi membri din aceeaşi familie. Mai mult, din cauza specializărilor si a cererilor reduse pe piaţa locală a muncii, aceşti salariaţi nu îşi vor putea găsi cu uşurinţă un loc de muncă.

Cu stimă, preşedinte Ciubotariu Cristinel Dumitru

RDH 14 - aprilie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Casa Agronomului a f

Aflată în administrarea Direcţiei Pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Casa Agronomului, ...

Buget de 4,7 milioan

Dă, Doamne, cu Aghiasmă Mare să auzim cum sfârâie cu ...

Final de an dezastru

Finalul anului 2020 a fost nefericit pentru fostul deputat Mihai ...