logoImpact EST nr. 889 - 19.10.2021

Cine n-a văzut meciul şi a aflat rezultatul ulterior, nu se panichează, ba mai mult, afişează o atitudine de bucurie şi mulţumire.
Abia când află că respectiva selecţionată avea în componenţă jucători care nici nu prinsese, prima reprezentativă, devine contrariat. Că echipa era de mâna a doua, şi totuşi ne-a dominat, scade brusc entuziasmul. Şi, în principiu, rezultatul contează mai puţin spre deloc, fiind vorba de un meci amical. Dacă ar fi fost vorba de unul oficial, atunci, fiind vorba de punctele puse în joc, situaţia s-ar fi schimbat, iar rezultatul ar fi devenit cu adevărat dezastruos, fiindcă Rădoi n-a mai adunat în pungă puncte de la colectivizare. Iar aici vreau să fac o precizare. Spun comentatorii de pe la emisiunile de sport de la televiziuni, una-două, echipa lui Rădoi! Păi, că asta nu înţeleg, echipa este a românilor, sau a lui Rădoi? Eu ştiu că un lucru este al cuiva atunci când îl cumpără cu banii proprii şi cu acte în regulă. Nu cred că Rădoi şi-a tras vreo echipă naţională până în prezent. Cât despre faptul că „această echipă a lui Rădoi” nu reuşeşte să înscrie goluri, ca să mai şi câştige, numai dom director tehnic de la federaţie Mihai Stoichiţă ne poate explica motivul. Dumnealui, bineînţeles, le ştie pe toate.

O radiografie frugală a meciului şi jucătorilor

Să zicem: Chiricheş, dezordonat, haotic, cu un joc la întâmplare. Numai Rădoi se poate baza pe un astfel de jucător. Nedelcearu, nu-i un jucător rău, dar sigur nu-i de titular pentru echipa naţională. Alibec, inconstant, cu o prestaţie submediocră, dar de foarte multe ori ieşind din angrenajul echipei, aproape inexistent.
Ivan, s-a zbătut, a jucat orice, numai ce trebuie nu. Aşa l-o fi învăţat dom profesor?
Stanciu, dacă ar juca aşa şi la Slavia nu ar mai prinde echipa nici cu motoreta. Şi nici sumele din statul de plată.
Niţă, şi de data asta a fost îngerul salvator, având câteva intervenţii spectaculoase. Chiar miraculoase. Aici, am de făcut un mic comentariu: Din câte se cunoaşte, o lovitură de la 11 m nu se apără, se ratează. Aşa că anumiţi indivizi, care taie coarnele la cerbi, le recomand să fie mai potoliţi. Despre schimbările făcute în timpul meciului, în afară de faptul că au fost făcute aiurea, marca incontestabilă Rădoi, ce putem să mai spunem… Noroc cu Căpuşă, că altfel englezii ar fi trebuit să aştepte ca Chiricheş să se aburce în gâtul unui extracomunitar, ca să poată să rateze acesta. Şi-apoi pe puştiul lui Giani Căpuşă, l-a băgat în locul celui mai bun jucător al nostru, Deian Sorescu. De-ale selecţionerului.
O curiozitate: Când cel mai bun jucător din echipă provine de la o formaţie care abia s-a salvat de la retrogradare, înţeleagă cine, ce vrea!

Aroganţa lui Rădoi, moştenire de la naşu?

La interviul de după meci, Mirel Rădoi se arată extrem de sadisfăcut de jocul prestat de elevii săi. S-a simţit ofensat de întrebările gazetarilor, care arătau lacunele din jocul echipei. A răbufnit, şi ia chestionat el pe ziarişti, că, de ce n-a pus astfel de întrebări lui Piţurcă sau Iordănescu. Dacă n-a înţeles „de ce”, înseamnă că nu-i slab numai ca antrenor. Totuşi, a zis el, eu o să vă fac un favor. O să răspund. Habar n-are că domnia sa este o persoană publică şi că a răspunde, a da explicaţii la unele întrebări ale presei, care, de fapt reprezintă populaţia din România, nu este o favoare, ci o obligaţie. Aş mai întreba şi eu: De ce, l-a fiecare partidă schimbă majoritatea jucătorilor, ceea ce bălăceşte şi puţinul fotbal pe care îl mai pot etala aceştia?
Nu-i vorbă că, cu un tupeu (mă abţin să spun de care, fiecare să înteleagă ce vrea), se arată foarte mulţumit de evoluţia naţionalei României! (Deci până la urmă e a României.). Faptul că nici nu se gândeşte să se urnească din postul respectiv, cu toate că a bătut toate recordurile negative în această funcţie, (din 11 meciuri, 7 au fost pierdute, din care patru, consecutiv).
Referitor la schimbările efectuate Dumitru Dragomir spune: Rădoi face asta din teribilism, să dovedească la toată lumea că numai el hotărăşte. (Pe Becali îl înţelegem când face prostii, banii lui, echipa lui, dar pe Rădoi?!). Îl doare în pălărie, spune Dragomir, chiar dacă-l dă afară. Are bani mulţi. Eu aş apela la o chestie din folclor: „îngâmfat”, dar hotărât.
În altă ordine de idei, trebuie să recunoaştem că plaja de selecţie nu este impresionantă, cu toată tâmpenia pe care o bagă pe gât Burleanu şi subalternul său Stoichiţă conducătorilor de cluburi, cu cei doi jucători sub 21 de ani, de parcă dacă cluburile ar deborda de astfel de jucători, nu le-ar întrebuinţa efectiv. Cu excepţiunea şefilor federaţiei, gravitatea situaţiei constă în altceva: numărul mare de jucători străini aduşi la preţuri derizorii de prin diferite campionate, unde aceştia nu au loc nici măcar în ligile 2 şi 3. Odată ajunşi în România, devin titulari în Liga 1, iar tinerii jucători români, fie pleacă prin alte ţări, unde majoritatea se ratează, fie se lasă de fotbal. Iar forul conductor continuă să nu investească în fotbalul românesc, categoria copii şi juniori. Şi asta pentru că prostul aplaudă oricum.

Ioan Dan Pintilie 24 - iunie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg