logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

Un grup de cărturari conservatori s-au reunit la Paris, în mai 2017, pentru a dezbate soarta continentului european, atât din punct de vedere al politicii, culturii şi societăţii. În loc de îngroşarea literaturii care dianostichează „Moartea occidentului”, participanţii la dezbatere au preferat să facă o mărturie publică a ataşamentului lor faţă de „Adevărata Europă”. Şi au făcut-o din motive ce pot fi lesne recunoscute de oricine. Rezultatul este declaraţia de la Paris, intitulată „O Europă în care putem crede”. Este un document ca un apel la luptă, la aprecierea adevăratului geniu al Europei. Este o invitaţie către popoarele Europei pentru a-şi recupera ce este mai bun din tradiţia fiecăruia, pentru a construi un viitor paşnic, nobil şi plin de speranţă.
Declaraţia a fost semnată de către Phillipe Beneton, Remi Brague şi Chantal Delson (Franţa), Roman Joch (Cehia), Lanczi Andras (Ungaria), Ryszard Legutko (Polonia), Roger Scruton (Maria Britanie), Robert Spaemann (Germania), Bart Jan Spruyt (Olanda) şi Matthias Storme (Belgia).
Comentând textul declaraţiei, Sever Voinescu afirmă că „spune adevăruri mari şi, vai, periculoase pentru aceste timpuri. El vorbeşte explicit despre Europa falsă cu care mai toţi liderii europeni, birocraţia bruxelleză şi toată media mainstream încearcă să înlocuiască Europa reală”.
Voinescu afirmă că Europa reală este europa naţiunilor, care nu anulează istoria comună a europenilor.
„Europa în care trăim de când ne ştim este Europa naţiunilor europene. Avem o istorie comună şi avem, de asemenea, fiecare istoria noastră. Europa reală este istoria noastră comună, care nici nu contravine, nici nu anulează istoriile noastre individuale. Europa reală este casa noastră, iar prima şi cea mai importantă trăsătură a ei este că e, pentru noi, de neînlocuit. Dacă ea va fi înlocuită, atunci şi noi vom deveni alţii. Ceea ce, sper că acceptă toată lumea, este dreptul nostru să nu vrem. Dimpotrivă, Europa falsă este o Europă care se leapădă complet pe sine, devine un fel de loc gol în care încape, egal, absolut toată lumea. Europa falsă nu mai e a europenilor, ci întregii lumi, pentru că, în viziunea promoterilor ei, orice om de pe planetă poate deveni european, doar să vrea”, notează el în Dilema Veche.
„În Declaraţia de la Paris, se zice la un moment dat: «La plus grande menace pour l’avenir de l’Europe n’est ni l’aventurisme de la Russie ni l’immigration musulmane. L’Europe véritable est menacée par l’étau suffocant dont cette fausse Europe nous écrase.» Mă aştept să aud imediat cum un Anonimică, un Nimicescu sau un Golache, forţele teribile ale presei noastre, vor explica fanilor lor că alde Scruton, Brague, Manent şi Spaemann sunt agenţi putinişti”, conchide Voinescu.

Iată textul integral al declaraţiei apărută pe The True Europe:

DECLARAŢIA DE LA PARIS: EUROPA ÎN CARE PUTEM CREDE

1. Europa este casa noastră. Europa ne aparţine şi noi aparţinem Europei. Aici este casa noastră; nu avem altundeva. Motivele pentru care Europa ne este scumpă depăşesc capacitatea noastră de a ne explica sau justifica această credincioşie. Este vorba de o istorie comună, de speranţe şi iubiri. Este vorba despre obiceiuri împământenite, de clipe de patos şi durere. Este vorba despre inspiraţionala experienţă a reconcilierii şi promisiunea unui viitor împreună. Peisaje şi evenimente obişnuite sunt pline de semnificaţii speciale pe care doar noi le putem înţelege. Acasă este acolo unde lucrurile ne sunt familiare şi unde rămânem recunoscuţi oricât de mult am rătăcit. Aceasta este adevărata Europă, preţioasa noastră civilizaţie pe care nimic nu o poate înlocui.

2. Suntem sub ameninţarea unei false Europe. Europa, cu toată bogăţia şi măreţia ei, se găseşte sub ameninţarea unei false înţelegeri a propriei identităţi. O falsă Europă care se vede pe sine ca o culme a civilizaţiei, dar în realitate ne va confisca căminul. Care face apel la virtuţile autentic europene, pe care însă le exagerează şi distorsionează, în timp ce ea însăşi rămâne oarbă la propriile vicii. Această falsă Europă, care se complace în promovarea unei caricaturi partizane a istoriei noastre, este iremediabil discriminatorie faţă de trecut. Adepţii ei aleg să fie orfani fără trecut şi prezintă starea de orfan fără familie şi cămin ca pe o cucerire nobilă a prezentului. Astfel, falsa Europă se erijează ca înaintemergătoarea unei comunităţi universale care de fapt nu este nici comunitate, nici universală.

3. Falsa Europă este utopică şi tiranică. Campionii falsei Europe sunt vrăjiţi de superstiţia progresului inevitabil. Cred că Istoria este de partea lor, iar această credinţă îi face aroganţi şi dispreţuitori, incapabili să mai recunoască defectele lumii la care pun umărul, o lume în care nu mai există naţiuni şi culturi. În plus, aceştia ignoră adevăratul izvor al virtuţilor umane pe care le preţuiesc – la fel ca şi noi. Ei ignoră sau chiar resping rădăcinile creştine ale Europei. Şi sunt extrem de atenţi să nu-i ofenseze pe musulmani, despre care îşi închipuie că vor adopta cu bucurie perspectiva lor seculară şi multiculturală. Năpădită de prejudecăţi, superstiţie şi ignoranţă şi orbită de viziunea înfumurată şi plină de sine a unui viitor utopic, falsa Europă înăbuşă în mod automat orice dezacord. Ceea ce se face, desigur, în numele libertăţii şi toleranţei.

(va urma)

(R.I.) 4 - mai - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...