logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

Chelnerul  se apropie în sfârşit de masă, cu carneţelul pentru comenzi în mână. Salută formal,  întrebându-ne scurt  dacă dorim să servim o băutura înainte de masă,  dintre băuturile locale: ouzo, metaxa şi o diversitate de vinuri între care și retşina. Bucătăria grecească foloseşte ingrediente proaspete pe care le integrează în diferite feluri de mâncare tradiționale locale, cum ar fi musacaua,fasolada (un fel de iahnie fără carne), plăcinte cu spanac, supă de linte.

Ne hotărâm repede şi sperăm sa fim serviti la fel, deoarece e o căldură  înăbuşitoare afară, mustind de umiditate cu miros de alge. Îmi atrage atenţia fără sa vreau faţa lui palidă, părul grizonat dat peste cap, într-o tunsoare atipică, buzele subţiri ce parcă şuieră cuvintele, aproape fără să articuleze vreo silabă. Vine şi mâncarea, destul de rapid, e gustoasă, nimic de zis, porţiile generoase. Parcă prinde şi el curaj, se înviorează brusc, ne întreabă de unde suntem. „Aaa, România!!”, îi place România, îi plac oamenii, zambetul lor, nu te-ai fi aşteptat la un asemenea arsenal de complimente. Ne face nota. Mâncarea a fost ok, complimentele binevenite. Plasăm nu foarte discreţi şi cam gălăgioşi banii cash lângă bon, ne întoarcem feţele pentru un ultim zâmbet frumos – românesc -, dar omul nostru e deja cu spatele înspre noi, numărând preocupat….ten euro, twenty euro…

Ne  oprim la magazinul micuţ din drumul nostru către plajă. Singura persoană care se ocupa de aprovizionare şi vânzare e o femeie cu par negru tăciune. Are  o naturaleţe aparte în a-ţi lua lucrurile unul câte unul şi  a comenta într-o engleza calmă şi plăcută auzului, fiecare produs. E genul de magazin unde te duci fără să te mai gândeşti că poate la un supermarket vei da mai puţin pe aceleaşi produse, sau cu siguranţă vei găsi mai multe sortimente. Modul ei plăcut de a interacţiona cu noi este mai mult decât un motiv suficient de solid ca să ne facă să ne oprim acolo. Mi-a plăcut mult că nu se grăbea să vândă, emanând  senzaţia că dorea să pleci mulţumit.

După o zi istovitoare dar extrem de palpitantă, ne întoarcem  obosiţi spre locul în care suntem cazaţi. În drumul nostru  ne-am gândit să oprim la un magazin cu multe tarabe expuse chiar pe marginea şoselei. Asta am şi făcut, am studiat puţin marfa şi am pus în plase cam tot ce ne-am gândit că am avea nevoie. Operativ omul nostru  încasa…five, ten,…euro. „Kalimera !!!  Kalimera !!!” Grecia nu se zbate în spume. Grecia cântă. Pe Iannis, Vangelis, Demis Roussos, Maria Callas, Nana Mouskouri  îi găseşti la fiecare colţ de stradă, sunt prezenţi şi-ţi devin prieteni în mod firesc. Arta teatrală s-a nascut în Grecia şi tot aici îi găseşti încă pe Zeus, regele zeilor, Demetra, Ares, Poseidon, Atena, Dionis, Apollo, Artemis, Afrodita, Hefaistos, Hermes.

„Kalimera !!! Kalimera!!!”

Brusc mi se face dor să fiu personaj în spectacolul Danaidele, în regia lui Purcărete. Şi chiar sunt.

Gabriela Filimon 17 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...