logoImpact EST nr. 900 - 28.01.2022

L-am reîntâlnit pe Silviu Lupaşcu întreg în spirit, aşa cum îl ştiam, când închideam ochii. Timpul nu l-a nins şi pe dinăuntru, dar m-a păcălit binişor (preţ de vreo două şarbe grele, galben-adânci) până să-ndrăznesc să-l identific şi să-i trag un scaun la masa noastră. Veneam de la o întâmplare care se cerea completată cu limpezire şi prietenie – lansarea unei cărţi de poezie, a lui Dan Ioan Pintilie.
De la Biblioteca V. A. Urechia la restaurantul Royal, care oblojea sfârşitul serii în căuşul palmelor, e un fir de câţiva paşi, nu destui pentru a mă fi scuturat de gol şi nedumerire. Invitat la o lansare de carte, am fost martor la ratarea anostă a vreo patru – toate-mpreună şi pe neaşteptate. Poate că meritau o soartă mai dreaptă la venirea pe lume, habar n-am. Ceea ce ştiu acum este că (dacă voi debuta vreodată) nici în ruptul capului nu voi eşua acolo, chiar dacă săptămâna trecută mai era iarnă şi sala de la etajul întâi bine-ncălzită.

Cine a citit, de ce şi cât
…Păi, autorii – fiecare cu ce-adusese de-acasă: nişte pasaje, nişte versuri. Dar, în preambul, nişte doamne, conform desfăşurătorului – câte una, pe rând, despre autorul desemnat. Apoi, situaţia a spiralat în oniric: a fost comemorat cineva care murise, s-a citat (din nefericire) ceva din ce-a versificat cândva, s-a ţinut un minut de reculegere, s-a trecut la o carte despre un maraton sexual, s-a chicotit cu subînţeles târgoveţesc, s-au ridicat, pe rând, membrii unui cenaclu la care am aflat că mă nimerisem prezent şi au comis interminabile epigrame despre amor şi alte relaţii, au vorbit vag a.g.secară şi Parapiru, s-a invitat lumea la un biscuit şi-un bot de vin, la o pomană, pe holul adiacent. Pe bune! In memoriam celui despre care s-a ţinut reculegerea. Şi gata. Dan Ioan Pintilie şi-a luat cărţile şi s-a uşchit; nu l-am mai prins la zece minute de la ridicarea de pe scaune. N-am simţit nicio secundă de viaţă acolo, de pasiune, dezgust, admiraţie, bucurie sau îndrăgosteală de scris. Nimeni nu a plonjat cu sinceritate în textele alea, să stropească-n jur, să facă furie sau curcubeu. Deci provocarea este una care să ne focusăm locaţia.

Dan Manole 8 - martie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gelu Ţăranu, adic

Gelu Radu a pus un picior ca un stabilopod în ...

Deficit de 18 judec

O fi ea extrem de grea, sau aproape imposibilă admiterea ...

Jupân Pucheanu taxe

De când e primar,don Pucheanu a dublat taxa de habitat ...