logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România (M&A – mergers and acquisitions) a înregistrat 54 de tranzacţii în prima jumătate a anului 2021, comparativ cu 42, în aceeaşi perioadă din 2020. Deloitte estimează valoarea totală a pieţei pentru tranzacţiiile cu valoare comunicată şi necomunicată la aproximativ 1,2-1,4 miliarde de euro, din care tranzacţiile cu valoare comunicată au fost de 485 de milioane de euro. Pentru comparaţie, valoarea totală a pieţei în prima jumătate a anului 2020 a fost de 1-1,2 miliarde de euro, din care tranzacţiile cu valoare comunicată au însumat 572 de milioane de euro.
„Notăm interesul investitorilor în particular pentru companiile care au excelat în perioada de pandemie, precum cele active în domeniul tehnologiei şi cele care s-au adaptat şi au dezvoltat noi tehnologii pentru a-şi menţine sau îmbunătăţi rezultatele. Pe lângă tehnologie, domeniile în care investitorii vor continua să fie foarte activi sunt energia regenerabilă, imobiliarele şi sănătatea. Din ce în ce mai mulţi investitori vor evalua impactul ESG (environmental, social, governance) al companiilor pe care vor să le achiziţioneze, aşa că activitatea de M&A în anumite industrii poate aduce surprize în viitor. Acest aspect va depinde şi de unghiurile multiple din care investitorii vor evalua companiile. Anul 2021 arată promiţător din punctul de vedere al activităţii de M&A, având în vedere entuziasmul din mediul de business local”, spune Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.


Patru tranzacţii cu o valoare declarată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro au fost anunţate în prima jumătate a anului, similar cu acceaşi perioadă a anului 2020.
„Cu toate că pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra oamenilor, pieţele de M&A sunt guvernate de optimism. Infuzia cu lichidităţi a pieţelor cuplată cu presiunea pe strategiile de alocare a capitalului favorizează o situaţie dinamică în domeniul M&A. Ne aşteptăm ca activitatea să evolueze pozitiv pe fondul creşterii de certitudine”, spune Iulia Bratu, Director, Corporate Finance, Deloitte România.

Cele mai mari tranzacţii din prima jumătate a anului 2021 au fost:
1. Novalpina Capital, cu sediul în Londra, a achiziţionat MaxBet România pentru o valoare estimată de 250 de milioane de euro;
2. achiziţionarea de către Glovo a operaţiunilor Delivery Hero din regiunea balcanică pentru o valoare comunicată de 170 de milioane de euro;
3. fondul de investiţii Adventum a achiziţionat Hermes Business Campus de la Atenor pentru o valoare estimată de 150 de milioane de euro;
4. preluarea de către Hidroelectrica a parcurilor eoliene Crucea Wind Farm şi Steag Energie pentru o valoare comunicată de 130 de milioane de euro.
Cele mai active sectoare după numărul de tranzacţii au fost imobiliarele (inclusiv construcţiile), tehnologia şi serviciile financiare. Împreună, acestea au generat 24 de tranzacţii. Din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor, cel mai activ sector a fost cel imobiliar, urmat de energie şi servicii financiare.
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România în primele şase luni ale anului 2021:
– valoarea de piaţă pentru tranzacţiile cu valoare comunicată: 485 de milioane de euro;
– valoarea de piaţă estimată (inclusiv tranzacţii cu valoare necomunicată): 1,2-1,4 miliarde de euro;
– număr tranzacţii cu valoare comunicată: 15;
– valoarea medie de tranzacţie (calculată pentru tranzacţiile cu valoare comunicată): 32,4 milioane de euro.


* Notă: pentru grafic au fost luate în considerare doar tranzacţiile cu o valoare comunicată de peste 5 milioane de euro, iar mega tranzacţiile (mai mari de 500 de milioane euro) au fost excluse. Informaţiile sunt colectate din surse publice şi actualizate cu valorile tranzacţiilor rezultate din cele mai recente informaţii disponibile.

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanţă M&A, Servicii Suport Tranzacţii, Consultanţă Fiscală şi Consultanţă Juridică. Astfel, echipele de profesionişti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacţii.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienţi Deloitte, prin intermediul reţelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de ţări şi teritorii, oferind resurse internaţionale, perspective locale şi servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionişti ai săi.

(G.C.) 15 - iulie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...