logoImpact EST nr. 887 - 26.09.2021

Se pare că Prutul S.A. Galaţi bate la uşa CEC-ului, pentru un alt împrumut de zeci de milioane de euro.
Prutul SA, unul dintre cei mai importanţi jucători din producţia de ulei vegetal şi din agricultură, aprobase, recent, contractarea de la Raiffeisen Bank a unor facilităţi de credit care însumează peste 43 mil. Euro, cu scadenţa maximă de până la un an.
Fondurile urmează să fie folosite pentru finanţarea şi refinanţarea achiziţiei de materii prime, cereale şi seminţe oleaginoase. În ultima lună, compania a semnat contractarea de facilităţi de credit cu UniCredit în valoare de 15 mil. Euro, respectiv cu Eximbank în valoare de 45 mil. Lei (circa 10 mil. Euro). La acestea se adaugă şi alte acorduri semnate cu alte instituţii de credit precum BCR, BRD sau Bancpost, care vizează împrumuturi angajate de companie în anii anteriori.
Pachetul de finanţare al Raiffeisen aprobat de Prutul SA este format dintr-o facilitate de avans în cont curent de 28 mil. Euro, ce poate utilizată în lei, euro sau dolari, destinată finanţării şi refinanţării achiziţiei de materii prime în vederea procesării şi a vânzării.
De asemenea, compania dispune şi de o facilitate de avans în cont curent de 35 mil. Lei pentru achiziţia de cereale şi seminţe oleaginoase.
Din pachet mai fac parte o facilitate overdraft de 7 mil. Euro, ce poate fi utilizată în lei, euro şi dolari, respectiv o facilitate de tranzacţionare de instrumente derivate de 1,5 mil. Euro pentru acoperirea riscului valutar.
Împrumuturile sunt garantate cu stocuri de materii prime şi terenuri, conform informaţiilor făcute publice.
Prutul SA Galaţi este o afacere pornită în 1992 şi controlată de omul de afaceri Marian Andreev. Compania a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 751,9 mil. Lei (167 mil. Euro) şi pierderi de 26,5 mil. Lei (5,9 mil. Euro) la un număr de 539 de angajaţi.
Compania dispune de fabrica de ulei din Galati şi de 22 de capacităţi de depozitare a cerealelor şi oleaginoaselor în 9 dintre cele mai importante judeţe cu potenţial agricol din ţară, conform informaţiilor prezentate pe propriul site.
Pe piaţa producţiei de ulei şi a capacităţilor agricole de stocare, Prutul concurează cu companiile americane Bunge şi Cargill, grupul francez Avril (fost Sofiproteol) sau companii precum Argus Constanţa.

Observator 3 - noiembrie - 2017

One Response so far.

  1. Afanase spune:

    Se pare că rusul care s-a implicat în privatizarea acestei fabrici este întradevăr un om de afaceri serios. Din păcate nu au fost prea mulţi investitori serioşi în Galaţi.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

16 universităţi di

În total, România este prezentă cu 16 universităţi în topul ...

Întreruperile de en

Ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, dar şi ...

Incidenţa judeţul

INCIDENTA JUDETUL GALATI 23.09.2021

COMENTARIU Marius Op

PNL-ul i-a deziluzionat, rînd pe rînd, pe mulţi. Personal, mi-am ...