logoImpact EST nr. 900 - 28.01.2022

Către: doamna Viorica Dăncilă,
Prim-ministrul României

Subiect: Ordonanţa de Urgenţă este o greşeală

Stimată doamnă prim-ministru,

Vă scriem în numele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un ultim efort de a preîntâmpina o decizie a Guvernului pe care îl conduceţi şi care riscă să aibă consecinţe deosebit de grave pentru economia României. CDR reprezintă companii româneşti şi străine, mici şi mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României şi angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră merită ascultată.
Suntem convinşi că nu doriţi să creaţi probleme mediului de afaceri şi economiei şi că la baza deciziei dumneavoastră de a adopta această Ordonanţă de Urgenţă stau bunele intenţii. Din păcate, această ordonanţă a fost elaborată fără o analiză serioasă şi fără o consultare cu specialişti în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează. În lipsa acestei consultări, fiind rezultatul contribuţiei unui număr restrâns de persoane, ea conţine multe greşeli şi concluzii bazate pe analize eronate. Considerăm că ele pot fi îndreptate în urma unui dialog cu mediul de afaceri.
Realizarea planului de guvernare actual este posibilă doar printr-un parteneriat între administraţia statului şi mediul de afaceri care să fie bazat pe încredere şi optimism. Din păcate, în ultimii doi ani, aceste sentimente s-au deteriorat îngrijorător, atingând un nivel foarte scăzut. Adoptarea unor măsuri care afectează grav modele de afaceri ale unor domenii cheie, într-un mod complet lipsit de predictibilitate, nu face altceva decât sa distrugă iremediabil încrederea între stat şi mediul de afaceri.
Soluţia văzută de noi nu este legiferare prin OUG, în preajma sărbătorilor de iarnă şi cu aplicabilitate peste doar câteva zile, ci într-un dialog onest, bazat pe argumente, cifre şi studii de impact. Ori acest lucru necesită timp şi efort.
Acceptarea solicitării noastre, chiar în preajma datei la care România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va fi cel mai puternic mesaj pentru mediul de afaceri că Guvernul are capacitatea de a rezolva prin dialog problemele cu care ne confruntăm şi împreună putem găsi cele mai bune soluţii.
Prin urmare, vă rugăm să nu giraţi prin semnătura dumneavoastră un act normativ care are toate şansele să declanşeze o criză a economiei româneşti, ci să dispuneţi aşa cum am solicitat de nenumărate ori în acest an, aducerea la masa consultărilor a tuturor celor implicaţi, atât din administraţie, cât şi din mediul de afaceri.
Ne exprimăm dorinţa şi disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea şedinţei de Guvern, cu specialiştii noştri, pentru a sta la dispoziţia decidenţilor şi pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă şi anume respingerea acestui act normativ în forma actuală.

Cu consideraţie,
Comitetul Director CDR

 

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică şi reuneşte 25 de organizaţii ale mediului de afaceri din România. CDR este construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi, fiecare dintre aceştia remarcându-se printr-o poziţionare solidă ca organizaţii:

1. American Chamber of Commerce in Romania
2. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România
3. ASEMER – La Asociacion de Empresas Espanolas en Rumania
4. Belgian Romanian Business Association
5. British Romanian Chamber of Commerce
6. Bilateral Chamber of Commerce and Industry Romania – Cyprus
7. Czech – Romanian Mixed Trade and Industrial Chamber
8. CCIR – The Chamber of Commerce and Industry of Romania
9. CNIPMMR – Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania
10. Confederaţia Patronală Concordia
11. Danish Romanian Business Association
12. The Chamber of Commerce and Industry Romania – Finland
13. Foreign Investors Council
14. French Chamber of Commerce, Industry and Agriculture in Romania
15. German Romanian Chamber of Commerce
16. Hellenic-Romanian Chamber of Commerce and Industry
17. HR Club
18. Hungarian Business Association in Romania
19. Italian Chamber of Commerce for Romania
20. Netherlands-Romanian Chamber of Commerce
21. Romanian Business Leaders Foundation
22. Bilateral Chamber of Commerce Romania Slovakia
23. Business Sweden
24. Chamber of Commerce Switzerland-Romania
25. TIAD – Turkish Businessmen Association

(R.I.) 11 - ianuarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gelu Ţăranu, adic

Gelu Radu a pus un picior ca un stabilopod în ...

Deficit de 18 judec

O fi ea extrem de grea, sau aproape imposibilă admiterea ...

Jupân Pucheanu taxe

De când e primar,don Pucheanu a dublat taxa de habitat ...