logoImpact EST nr. 844 - 26.10.2020

Subiectul este TERMOFICAREA oraşului, arhicunoscut cititorilor noştri, că doar gălăţenii ne cumpără ziarul în integralitatea tirajului pe care îl avem. Acesta este un subiect extrem de important, dar care din păcate este tratat de tot rahatul de către autorităţile (responsabile?) din Primărie, în frunte cu PRIMARUL. Sigur, suntem şi noi de acord că aşa nu se mai poate, că sistemul e depăşit, că se cheltuie bani cu nemiluita de-aiurea, că Apatermul (Calorgalul) a fost şi este „o gaură neagră” a universului gălăţean, care tot înghite şi înghite, ruinându-ne pe toţi, inclusiv pe ei înşişi. Deci e normal să spunem STOP, sau GATA, ajunge, oameni buni, că situaţia este chiar fără sfârşit! Or din acest punct de vedere, ce observăm noi că se întâmplă acum este nu o procedură de găsire a unei soluţii viabile, de viitor, ci un circ oribil, într-o bătaie de joc nemaipomenită. Adică, în loc tu, Primar şi tu, CONSILIU LOCAL, să organizezi dezbateri de-aiurea cu toată populimea necunoscătoare şi cu toate ziarizdele dătătoare din clanţă, nu ar fi fost mai bine, normal şi logic să te consulţi cu specialiştii, cu cei implicaţi? Numai că tu te crezi deja cunoscător în toate, specialist cu studii la Danubius, acum cu securea în mână, gata să tai şi să împarţi dreptatea de pe funcţia de Primar. Uite, nu crezi că ar fi fost normal să te rezumi la cele trei studii comandate şi plătite la firme de specialitate, sau să te consulţi cu specialişti în domeniu, independenţi (nu cei din Galaţi, care şi-au dovedit limitele)?. La astfel de adunături populare, de ce nu au fost chemaţi SPECIALIŞTII? De la firme de specialitate şi consultanţă în domeniu, din mediul academic, de la instituţii cu răspundere şi expertiză precum ISU Galaţi, Mediu şi altele?
Primarul Pucheanu a hotărât (se pare), şi clamează peste tot cu sistemul de încălzire individual, care cică ar fi cel mai bun şi ar rezolva problema termiei în Galaţi. Treaba lui, e răspunderea lui (penală), că de aceea e Primar, numai că lucrurile nu stau chiar aşa. În întreaga lume civilizată, nu există aşa ceva, ca la o aglomerare urbană aşa de mare să se meargă pe încălzire individuală. Am citit şi noi concluziile firmelor de specialitate angajate, am studiat cât am putut ce strategii sunt agreate în domeniu de către cei de la Bruxelles şi am ajuns să spunem, cu părere de rău, că Pucheanu bate câmpii. În mod normal ar trebui ca TERMOFICAREA Galaţiului să aibă doar două soluţii viabile, una prin trecerea activităţii în totalitate cu transport, distribuţie, facturare şi încasare la TERMOCENTRALE, sau implementarea unui nou sistem bazat pe CENTRALE de COGENERARE la nivel de mari cartiere ale oraşului. Ultima se poate realiza cu bani de la UE, iar în doi ani este gata, la o investiţie în jur de 70 milioane de euro.
La o Primărie sărăcită şi lăsată pe chituci de Marius Stan (cu al lui tunel şi alte baliverne), cu datorii scadente fără număr, cu un fond de salarii pentru bugetarii din subordine, de neimaginat într-un oraş NORMAL LA CAP, fără restructurare şi optimizare, cu elefanţi şi schelete uitate prin dulapuri, e greu în a INVESTI. Panarama aceea de idee că se va da fiecărui individ în necesitate 2.700 lei pentru a se conecta individual, este o BAZACONIE. Păi, ca să devii independent şi să-ţi montezi centrală termică de apartament este nevoie de o sumă între 8.000 şi 10.000 lei. Majoritatea nu are de unde să acopere diferenţa faţă de subvenţia Primăriei. Aşa, din cei aproximativ 40.000 de captivi la CALORGAL (mai ales cei care nu pot plăti nici în prezent serviciile), cel puţin 20.000 vor rămâne în aer, muritori în propriul apartament. Ar trebui să luăm în calcul că la un apartament e vorba de trei persoane în medie. Faceţi un calcul şi gândiţi ce este acela GENOCID. Dar urmările pot fi şi altele, mult mai grave, sau la fel. Ce spuneţi de improvizaţii de încălzire, de tot felul, cu gaze, cu lemne, cu cărbune…, cu electric, necontrolabile şi trăznite, că doar omul trebuie să se încălzească. Cine draku poate verifica şi inspecta atâtea apartamente, ce efort presupune, cum interzici, ce personal e necesar şi tot …aşa. Chiar  dacă s-ar monta centrale termice în fiecare apartament, tot ar fi imposibil de urmărit reviziile, reparaţiile, durata de funcţionare, întreţinerea etc. Şi de aici vine potenţialul ca fiecare apartament să devină o bombă cu ceas, cu zeci de victime. În fapt, e o NEBUNIE greu sau imposibil de gestionat, cu consecinţe pe care cineva trebuie să şi le asume, când va fi cazul, în faţa procurorilor, în INSTANŢĂ. Fraţilor, domnule Primar, domnilor consilieri, nu vă jucaţi cu focul, că daţi de draku! Instituţii ale statului, nu băgaţi capul în nisip, că o să vă ardă şi pe voi curul de nu o să vă vedeţi la dezastrul care va să vie când or să sară apartamentele în aer ca  focurile de artificii. Nu e joacă, domnule Primar, uşurel cu „pianul pe scări”, nu te grăbi, ai grijă!

Analistul lui Peşte 31 - martie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Persoană trimisă

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi a ...

Farmaciile şi fieru

În două ediţii la rând am publicat TOP 2019, alcătuit ...