logoImpact EST nr. 871 - 17.05.2021

Într-o întrebare adresată Ministrului Cercetării şi Inovării (MCI), Nicolae Burnete, deputatul PNL Dumitru Oprea solicită clarificări privind strategia României în domeniile inteligenţei artificiale şi blockchain-ului. Cererea parlamentarului ieşean este lansată în contextul participării secretarului de stat Ciprian Preda la evenimentul Digital Day 2018, de la Bruxelles, în cadrul căruia s-au adoptat două declaraţii. Însă, România nu se regăseşte pe lista ţărilor semnatare ale niciuneia dintre cele două declaraţii.
„De curând, la Bruxelles, a avut loc evenimentul Digital Day 2018, care a reunit actori importanţi din domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informatice. La eveniment s-au semnat două declaraţii. Prima este Declaraţia de Cooperare pentru Inteligenţa Artificială, cu 25 de ţări europene semnatare, prin care s-a convenit colaborarea pentru susţinerea şi dezvoltarea domeniului inteligenţei artificiale (IA). Cu ajutorul IA se pot genera soluţii pentru numeroase provocări ale societăţii, de la asistenţa medicală la schimbările climatice, de la securitatea informatică la migraţie. Cea de-a doua este Declaraţia privind înfiinţarea Parteneriatului European pentru Blockchain, ce îşi propune să fie un mijloc de cooperare între statele membre pentru schimb de experienţă şi expertiză în domeniul tehnic şi de reglementare. Scopul îl reprezintă pregătirea cadrului pentru lansarea aplicaţiilor de tip blockchain la nivelul întregii pieţe digitale din UE.
La acest eveniment, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI), a participat şi secretarul de stat Ciprian Preda. Cu toate acestea, România nu se numără printre semnatarii celor două declaraţii, fapt semnalat şi de către unele publicaţii din ţara noastră“, arată Dumitru Oprea.
În acest context, deputatul PNL solicită informaţii privind strategia României în domeniile inteligenţei artificiale şi blockchain. Totodată, îi cere ministrului Nicolae Burnete să explice de ce România nu figurează pe lista ţărilor semnatare ale celor două declaraţii adoptate, la Bruxelles, cu prilejul Digital Day 2018, şi care a fost scopul deplasării secretarului de stat la eveniment.

(R.I.) 18 - mai - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...