logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Parlamentarii ALDE au depus la Senat un proiect de lege privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor. Iniţiativa privind reglementarea activităţii de lobby reprezintă un proiect prioritar pentru ALDE, la care membrii partidului au lucrat o bună perioadă de timp. Prin această propunere, ne dorim să se reglementeze un cadru legal în care să se poată desfăşura activităţile de lobby după bunele practici din statele occidentale, democratice, în aşa fel încât interesele publice, interesele private să poată să fie promovate în mod civilizat în dezbateri, în discuţii, în analize.
Consider că această iniţiativă va crea transparenţă şi va elimina orice suspiciune cu privire activitatea de lobby. Trebuie să avem în vedere faptul că această activitate este practicată în mod curent atât în Uniunea Europeană (la Bruxelles, activează 15-20,000 de lobyişti şi peste 400 de firme), cât şi în alte state democratice, cum este SUA.
ALDE – ca partid liberal care susţine întreprinzătorii – vine prin acest proiect în întâmpinarea solicitărilor primite din zona mediului de afaceri. Începând din 2000 au fost depuse în Parlament mai multe iniţiative legislative, unele dintre acestea fiind respinse sau clasate. ALDE şi-a asumat acest angajament de a duce la îndeplinire acest proiect. Acest proiect este important pentru a transparentiza şi în România o activitate care este legală şi recunoscută în multe state democratice – pentru că trebuie să existe un dialog deschis şi transparent între decidenţi şi mediul economic.
Proiectul propus de ALDE delimitează activitate de lobby de traficul de influenţă, lucru pe care am văzut că reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare îl acuză. În societăţile democratice, existenţa grupurilor de interese este firească şi, în anumite condiţii, legitimă. Din punctul meu de vedere, împiedicarea activităţii de lobby ori punerea ei într-o lumină negativă, trimiţând-o în sfera incidenţelor de natură penală este o atitudine ce nu poate fi acceptată. Totodată, am convingerea că, în combaterea corupţiei, a conflictului ori a traficului de interese, prioritară este acţiunea preventivă şi nu cea punitivă. Acest lucru nu înseamnă că traficul de influenţă ar trebuie să fie dezincriminat, nu. Vrem să reglementăm aceste activităţi, să dăm un cadru legal.
Mai mult, definiţia pe care ALDE o propune cu privire la activitatea de lobby exclude activităţile derulate de asociaţiile nonprofit, de organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale. De asemenea, proiectul propus de ALDE nu se aplică partidelor politice, cultelor recunoscute potrivit legii, structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor publice din domeniul asigurărilor sociale, precum şi grupurilor de interese care nu încadrează personal în calitate de reprezentanţi ai intereselor.
Este normal ca Parlamentul să iniţieze dezbaterea pe un astfel de proiect. Din ce am putut vedea, Guvernul vrea să dea o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea legii lobby-ului. Părerea mea este că nu se nu se justifică o ordonanţă de urgenţă, mai ales că vorbim despre o lege care nu a existat în România până acum. Tocmai de aceea e necesară o dezbatere amănunţită în Parlament. Dacă există anumite puncte de vedere pe care doreşte Guvernul să le includă în acest proiect de lege, atunci ele pot fi discutate la nivelul Parlamentului, în comisiile de specialitate şi pot fi preluate toate sugestiile care sunt oportune.

Cristian Dima, preşedinte ALDE Galaţi 5 - octombrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...