logoImpact EST nr. 880 - 27.07.2021

Cine urmăreşte frământarea politică din ultimul timp rămâne surprins să constate o dinamică a declaraţiilor, a înţelegerilor, a ofertelor de programe a acuzaţiilor ce şi le adresează partidele reciproc şi, bineînţeles, un ton mai ridicat în polemicile dintre ele. Faptul se explică uşor; suntem doar într-un an electoral, iar alegerea preşedintelui ţării a avut totdeauna o miză imensă în ochii electoratului.

Nu ne surprinde că partidele politice s-au conectat repede la imperativele momentului. Cine nu există în aceste momente de vârf electoral, de fapt nu există. Nu-i deloc neimportant, pentru un partid politic să susţină, să propună şi să impună un candidat cu şanse reale la preşedinţia ţării. Se refac alianţe, se întocmesc programe, se comandă sondaje şi toată lumea se contaminează de această febră electorală. Multe partide îşi reconsideră istoria, îşi evocă liderii şi nu pierd nici un prilej de a atrage atenţia electoratului asupra lor.

Creditată cu o majoritate copleşitoare, guvernarea de stânga nu s-a ridicat, nici pe departe, la nivelul aşteptărilor şi a promisiunilor cultivate claxonant printr-o propagandă agresivă şi fariseică. S-a văzut încă odată că orice propagandă nesăbuită implică până la urmă şi preţuri ce trebuie achitate. Mulţimea taxelor şi impozitelor impuse populaţiei de partidele aflate la putere, diletantismul din actul guvernării, nepriceperea, lipsa de orizont şi de perspectivă, incapacitatea de a absorbi fondurile europene sunt tot atâtea motive care favorizează accederea partidelor de dreapta – mai articulate pe problemele ţării, mai competente şi cu lideri mai pricepuţi, mai responsabili în probleme de guvernare.

Nimic nou. Alternanţa democratică a partidelor la guvernare este o problemă veche în România, de pe vremea aşa-zisei rotative guvernamentale când partidul conservator era creator de resurse, iar partidul liberal, care îi urma la putere, le irosea păgubos şi iresponsabil.

Problema e alta; că din toată zbaterea politică la care asistăm lipseşte PNTCD. Nici o atitudine publică, nici o declaraţie, nici o poziţionare, din partea unui partid bine înţelenit în conştiinţa publică românească. Îl ştiam în declin, lipsit de vlagă, de credibilitate şi chiar de şanse, dar nu-l ştiam dispărut, dizolvat, vaporizat. Absenţa lui cvasi-totală din viaţa politică intrigă şi dezorientează multă lume. Căci partidul lui Maniu şi Coposu a rămas totuşi cu numeroşi fani în rândul electoratului român. Mulţi sunt îmbătrâniţi şi uzaţi, după anii grei de penitenţă, dar sunt şi destui tineri devotaţi, cu o bună pregătire politică şi profesională, devotaţi ideilor care-au stat la temelia construcţiei României moderne.

Se verifică încă odată concluzia că valoarea unui partid este direct proporţională cu valoarea liderilor săi şi a programului activat. Din nefericire, după moartea lui Coposu, partidul n-a mai găsit lideri pe măsura idealurilor sale. S-a trecut din improvizaţie în improvizaţie, din gafă-n gafă, din eşec în eşec şi partidul a ajuns în această situaţie derutantă şi-n cădere liberă. Plini de patimi corosive şi de ambiţii alogene, neacoperite, liderii de azi ai partidului nu mai au nimic din măreţia celor vechi, a foştilor conducători, care i-au conferit rol de reper şi de navă amiral în vălmăşagul evoluţiei româneşti. Totdeauna PNŢ – ul a arătat viziune, claritate, clarviziune şi-a fost privit de electorat cu speranţă, cu încredere, cu convingerea că ştie să reprezinte interesele ţării, ştie să se plieze pe nevoile ei şi să fructifice în folosul etniei sale oportunităţile oferite de istorie. A trecut ţara printr-o criză năprasnică şi-a rămas necontaminat de aluviunile ei şi-a respectat cu sfinţenie legalitatea şi statul de drept.

PNŢ-ul n-a fost niciodată la remorca altor formaţiuni politice şi chiar atunci, când a trebuit, pentru a-şi maximiza şansele, să încheie alianţe electorale şi-a păstrat rolul dirijoral şi deplina responsabilitate a deciziei. N-a aşteptat niciodată vreo ciozvârtă căzută de la masa altor partide, cum fac liderii de azi ai partidului, care-şi vor oferi serviciile celui care în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale îi vor oferi o felie mai generoasă. E un semn că liderii actuali ai partidului au drenat politica în erzaţul ei.

(I. N.) 25 - iulie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...