http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 959 - 21.09.2023

Respingerea, de către preşedintele Klaus Iohannis, a remanierii muribundului guvern Dăncilă a reprezentat un gest ferm de asumare a responsabilităţii faţă de cetăţenii români şi a deschis calea rezolvării în Parlament a actualei crize politice. Ieşirea ALDE de la guvernare, din pur calcul de supravieţuire a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, lasă deschisă calea unei moţiuni de cenzură cu şanse mari în Parlament. Va fi mai apoi atributul Preşedintelui de a chema partidele la consultări şi de a găsi cea mai bună soluţie pentru „un guvern de tranziţie”.
Suntem în această situaţie politică deoarece PSD şi-a pierdut orice raţiune, în urma conducerii despotice a lui Liviu Dragnea. Un partid responsabil ar fi ales calea ieşirii de la guvernare imediat după dezastrul electoral din 26 mai. După un asemenea eşec răsunător nu mai ai legitimitatea de a pretinde că poţi aplica măsuri pentru cetăţeni, când aceştia tocmai ţi-au dat un vot negativ!
O guvernare care să producă reforma reală a statului român şi să repare dezastrul pe care îl lasă în urmă PSD-ALDE are nevoie însă de o majoritate confortabilă în Parlament. Orice formulă guvernamentală de tranziţie va trebui instalată cu o foaie clară de parcurs şi cu un program de guvernare limitat la administrarea treburilor curente ale statului. Acest executiv va trebui să vegheze la corectitudinea alegerilor din 2019 şi 2020, pentru a pregăti, practic, instalarea unui guvern care să aibă legitimitatea alegerilor generale la termen sau, mai greu de crezut, chiar anticipate.
Această criză evidenţiază rolul hotărâtor al Preşedintele Klaus Iohannis, inclusiv în următorul mandat, pentru păstrarea României pe o direcţie corectă faţă de români şi faţă de partenerii noştri strategici. În lipsa lui Klaus Iohannis, România ar fi arătat ca o ţară fără busolă, care aluneca spre o pantă autocratică. El a fost garantul integrităţii statului de drept, un punct de reper al furtunii politice care a început odată cu Ordonanţa 13 şi până astăzi, la pierderea majorităţii în Parlament de către actualul guvern.
Iată de ce PNL a fost partidul care a mers alături de Preşedinte şi aşa va rămâne, inclusiv după alegerile din noiembrie 2019.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, deputat PNL de Iaşi 13 - septembrie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

SE FAC PERECHILE, s

Se intră pe linia dreaptă a startului pentru alegerile din ...

CHIAR DACĂ MARILE L

I-a ciuruit pe toți atacanții care au jucat pe partea ...

Isărescu pleznește

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că în ...

ADRIAN SEVERIN, SCRI

"Excelenței Sale Doamnei Katheleen KAVALEC Ambasadorul SUA în România Stimată Doamnă Ambasador, Încep prin ...

Bancnota de 100 Bric

 Două evenimente majore au marcat începutul acestei luni. Summitul G20 ...