logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

Cu puţin timp în urmă, fără a avea pretenţii de a fi specialişti în domeniu, ne-am apucat de treabă şi am realizat un sondaj cu privire la apropiatele alegeri europarlamentare.

Şi, uite aşa, am ales noi un eşantion de indivizi de la oraş dar şi de la ţară, bărbaţi şi femei, pe vârste diferite şi tot aşa, respectând regulile învăţate la sociologie.

Am tras linie şi astfel stau lucrurile la nivelul Republicuţei noastre: Alianţa PSD, PC, UNPR – 55%; PNL – 9%, PDL – 12%, restul, alde PMP, Forţa Civică, PP-DD, PNŢCD, PRM, nu trec de pragul de 5%, învârtindu-se fiecare între 0,8 şi 3%.

Despre PDL-ul local nu o să facem vorbire, cu un trecut ce încă nu s-a cicatrizat în mintea alegătorilor şi, lovit din toate părţile, este greu să se ridice şi să arate a opozant şi puternic partid care să mai dea frisoane cuiva.

Din punctul nostru de vedere, cea mai mare problemă o reprezintă PNL-ul gălăţean, la care dacă ar fi adevărat în final scorul de 9% ar însemna un DEZASTRU cu conotaţii greu de anticipat şi de digerat pentru stafful partidului, cât şi pentru ceilalţi actori politici aflaţi în dezechilibru total pe eşichierul dreptei, faţă de cel al stângii. Or, aici, la noi în Republicuţa GALAŢI, stânga, roşul la culoare, este imbatabilă cu 55% faţă de vreo 20% în total al celor din Opoziţia de dreapta. Ne (vă) place sau nu, aceasta este realitatea sub care trăim şi se vor desfăşura viitoarele alegeri.

Din nefericire, PNL-ul, ca exponent de frunte al dreptei la Galaţi, este în cădere liberă şi vom încerca să analizăm cauzele unui dezastru anunţat. Una din cauze ar fi bineînţeles ieşirea de la guvernare care, spre surprinderea elitiştilor din partid, nu a fost percepută de „popor” lui „eu cu cine votez neicusorule” în mod corect, ori nici timp nu mai este acum suficient pentru explicaţii. O altă cauză ar fi modul în care o altă categorie de alegători, cei din clasa de mijloc înţeleg rămânerea la putere pe  structuri locale şi deconcertate a liberalilor ca o chestie de lipsă a onoarei, de dedulcire continuă la mălai, a câinilor care nu se lasă duşi afară din măcelărie. Întreprinzătorii la rândul lor s-au simţit trădaţi fără politici liberale de principiu aşa cum se aşteptau. La fel de mult, cu specific local, cântăreşte apetitul scăzut de vot pentru liberali, disputa dintre Victor Dobre şi Marius Stan fiind acutizată şi distructivă până la sinucidere.

Dorinţa lui Stan expusă public, de a pune mâna pe organizaţia judeţeană a liberalilor contra binefăcătorului său Dobre, disputele şi luptele de stradă în stil de guerilă dintre cei doi, bălăcăreala costă din păcate enorm partidul.

Să te înjuri în presă, să-ţi dai la gioale, să te scuipi, să te comporţi mârlăneşte, să te ameninţi, nu putea să rămână fără ecou şi impact asupra alegătorilor. Să produci dihonie în partid, să nu promovezi oameni din propriul partid şi să aduci din import, să sfidezi pe toată lumea afirmând că tu eşti aproape apolitic şi tehnocrat a fost şi este culmea ipocriziei, pe care iarăşi alegătorii nu o înghit. Să dai cu tifla şi să nu recunoşti că fără USL (adică PSD) erai un nimeni în drum, a părut alegătorilor gălăţeni un gest impardonabil. Şi acum în preajma alegerilor, în an electoral, ai curajul şi proasta inspiraţie, d-le Primar liberal, să isterizezi oraşul, împărţindu-l în două prin acţiunea brutală şi mediatizată excesiv de dărâmare a garajelor, ca şi cum de aceasta ar depinde soarta oraşului. Sigur că şi noi am spus-o şi o repetăm că sprijinim un astfel de demers, dar… pentru că este un dar, costurile politice trebuie estimate, calculate.

Uite, după noi, nu trebuia să te arunci aşa, cu oiştea în gard, o luai bătrâneşte, pe cartiere, azi ici, mâine colo, în timp, fără trompete, fără tam-tam, că doar nu construieşti în loc fabrici şi uzine, aducătoare de profit şi bunăstare. Ăştia cărora le dărâmi garajele (pe bună dreptate, o spunem încă o dată) sunt toţi în mod sigur votanţi, ei şi neamurile lor, ceilalţi care se uită şi sunt de acord sau nu, cine ştie pentru cine vor pune buletinul în urnă.

Şi, bineînţeles, mai sunt o sumedenie de cauze, dar pe care nu le mai analizăm din lipsă de spaţiu. Cert este însă ce se va întâmpla după alegeri, cu un rezultat dezastros pentru liberali. Dobre îşi va face bagajele de plecare, dar are toate şansele să despacheteze mai apoi dacă la centru Crin îşi va da demisia de onoare aşa cum a promis sau i se va impune. Stan Marius care de abia aşteaptă să plece Dobre, pe care în fapt l-a „lucrat” prin neimplicare în politica partidului şi prin măsuri care să-l caroteze, din păcate nu se va bucura nici o noapte, pentru că omul şi sprijinul său Crin va fi între timp istorie.

Aşa că Stan, înţelegând pericolul (cam târziu), într-o încercare disperată se tot bagă, jucând la două capete, pe sub fusta lui Nica şi Saghian forţând promisiunea trecerii sale în barca PSD pentru o eventuală candidatură la alegerile locale viitoare, care nu sunt chiar aşa de departe. Va pune botul PSD-ul? Greu de crezut şi de acceptat. Noi spunem imposibil, pentru că ar fi sinucidere, după greşeala de a nu-şi pune propriul candidat la alegerile de acum doi ani. Şi-apoi, cine îşi bagă draku’ în casă?

Analistu lu peşte 3 - aprilie - 2014

One Response so far.

  1. […] Or, aici, la noi în Republicuţa GALAŢI, stânga, roşul la culoare, este imbatabilă cu 55% faţă de vreo 20% în total al celor din Opoziţia de dreapta. Ne (vă) place sau nu, aceasta este realitatea sub care trăim şi se vor desfăşura viitoarele alegeri …citeste intreg articolul […]

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...