logoImpact EST nr. 870 - 09.05.2021

Dragii noştri cititori, nu am putut încheia anul fără a avea curiozitatea cum stau lucrurile în Republicuţa Galaţi la sfârşit de an 2018. Aşa că în perioada 10 dec-20 dec 2018, ne-am suflecat mânecile, am apelat la câţiva voluntari, ne-a ajutat şi un sociolog cu patalama şi am realizat un sondaj telefonic şi pe o platformă de net creată special, ce a cuprins 1082 de persoane intervievate, de ambele sexe, din cartiere diferite, din două municipii şi optsprezece comune ale judeţului. Recunoaştem că nu a fost uşor, ba din contra, însă rezultatele şi satisfacţia au fost pe măsură, peste aşteptările noastre. Şi de ce să nu recunoaştem că după interpretarea rezultatelor, am avut surprize destule faţă de ceea ce gândeam noi în mod aprioric şi „după ureche”.
Astfel, la partidele politice situaţia se prezintă în felul următor, ca preferinţă de vot „dacă mâine” ar avea loc alegeri: PSD – 27,4%, PNL – 18%, ALDE – 13,7%, USR – 12,1%, PMP – 3,3%, PRO România – 1,8% şi altele sub 1%. Aproape 25% (un sfert) sunt nehotărâţi, cei care nu au dat un răspuns clar vizând partidul şi spunând că nu ştiu sau se vor mai gândi. Intenţia de a nu merge la vot a fost atât de mare, depăşind 50%, încât ne dă fiori şi acum după atâta timp de la realizarea sondajului. În egală măsură, credem ca urmare a acestui fapt, absenteismul la vot pentru Europarlamentare şi Prezidenţiale va fi cea mai mare problemă pe ansamblu, având consecinţe dintre cele mai neaşteptate şi imprevizibile.
Surprize am avut şi la întrebarea privind încrederea în reprezentanţii partidelor sau a altor personalităţi din viaţa politică gălăţeană. Pe primele zece locuri în preferinţele gălăţenilor se află Fotea Costel, Pucheanu Ionuţ, Picu Apostol Roman, Cristian Dima, Victor Dobre, George Stângă, Cătălin Hristache, Eugen Durbacă, la care se adaugă „civilii” şi „neangajaţii” precum Bârsan Gabriel şi Marian Filimon. Desigur, lista e mult mai lungă şi cuprinde şi nume „exotice”.
Atenţie, realizatorii sondajului nu au prezentat niciun nume, acestea au fost rostite voluntar, fără nici un fel de sugestie, mergându-se pe o reacţie rapidă a câtorva personaje pe care respondenţii le aveau în acel moment în minte. Fără a încerca să tragem musai nişte concluzii, lăsându-vă pe fiecare dintre dumneavoastră să o faceţi, nu putem să nu punctăm şi noi câteva. Iată, pentru prima data pe-se-de-ul scade sub 30%, ceea ce demonstrează că scandalurile, prestaţiile şi Dragnea au avut un aport important, ce nu poate fi băgat sub preş şi neglijat de analiştii existenţi în peisajul profesional al sondajelor sau de către oricine cu glagorie la cap.
Un alt lucru la fel de important este acela legat de faptul că nume grele din politichia gălăţeană nu se regăsesc în primele zece, precum Dan Nica şi Ştefan Viorel sau Chebac Eugen şi Bacalbaşa ori că USR, ca ciudăţenie, chiar dacă punctează bine la procentaje, la personalităţi afirmate aproape că nu există vreo nominalizare (Rodeanu de câteva ori).
Şi tot aici trebuie să arătăm prezenţa surprinzătoare a unor persoane din afara sferei politice, în număr de peste douăzeci nominalizate cu această ocazie, şi care în opinia unora îşi pun amprenta în mediul academic, economic, cultural, de sănătate etc. din Republicuţa Galaţi.
Vom reveni şi cu alte aspecte şi comentarii legate de acest sondaj, în ediţiile viitoare ale gazetei noastre.

Notă: Măi, oameni buni, atâtea înjurături şi jigniri am primit din partea unora, atâta rahat ni s-a turnat în cap cu această ocazie, prin realizarea sondajului, de nu vă puteţi închipui. Şi aceasta spune multe.

Observator 11 - ianuarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...