http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Nu întâmplător pagina de pe Facebook deschisă şi alimentată de inginerul George Bălan se numeşte „Descoperim natura călare Galaţi”, iar o alta se numeşte „Echitaţie Gârboavele”.
Cu o tenacitate greu de întâlnit la tinerii noştri români, George a ales să creeze cu mâinile şi cu munca lui de câte cel puţin 17 ore pe zi, indiferent de anotimp, un Paradis. E în apropiere de pădurea Gârboavele pe care o ocoliţi spre dreapta pentru a ajunge la Paradisul cailor, iepurilor, pisicilor, câinilor şi … oamenilor… care-i doar unul. Deci, e acel drum asfaltat cu marcaje de pistă de biciclete, iar după 1,5 km, spre stânga, se face un drum pietruit şi se văd iazul şi locul de echitaţie.

Paradisul: 6 cai de rasă, 7 iepuri belgieni, 11 pisici şi 4 câini cu pedigree

Inginerul George Bălan, devenit instructor de echitaţie şi îngrijitor de natură şi de animale de rasă, altele decât caii, a muncit cinci ani în Marea Britanie. Ne spune: „Munceam câte 17 ore pe zi la fermă, iar la două săptămâni aveam o zi liberă. În timp ce eu îmi scoteam apa din cizme, alţii mă salutau călare prin fermă. Atunci mi-am zis că şi eu voi vrea şi voi putea să îi salut pe români călare”. Toţi banii (şi a câştigat excelent) şi i-a băgat aici cumpărând terenul, o parte din cai şi amenajând un padoc pentru depozitarea hranei uscate, adăpostirii cailor pe timp de vară, un adăpost închis pentru cai şi pentru el pe timp de iarnă şi un foişor pentru cei ce vin să ia lecţii de echitaţie şi să slăbească. Desigur, toate făcute în armonie cu natura şi învelite cu stuf, care izolează termic.
Şi-a permis să-şi cumpere din frumosul câştig adunat în cei cinci ani de muncă în ferma din UK, doar un autoturism SH în care a dormit în prima iarnă de când a început munca pentru amenajarea visului său care acum, iată, prinde contur ca punct de interes turistic pe harta Galaţiului.

Numai hrana pentru cai costă 10.000 de lei pe iarnă

Aşadar, cutezătorul, pionerul George Bălan, cel care are acum şanţuri în palme încât poate ţesăla caii fără perie, a absolvit Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Dumnezeu i-a dus paşii sa facă prima practică de student la Beclean, la Herghelia de Cai de Rasă Lipiţan şi Semigreu Românesc. De atunci, focul pasiunii lui pentru cai a tot stat nestins.
Acum are şase cai de rasă şi un ponei. Dintre aceştia doar doi sunt deja achitaţi şi în proprietatea lui. Doi sunt donaţi de persoane cu suflete mari. Pe ceilalţi trei (cu tot cu ponei) urmează să-i plătească, dar persoanele-vânzătoare sunt îngăduitoare şi prietenoase.
Numele cailor: poneiul se numeşte Bella, iar caii – Tornado – un armăsar focos, pur sânge, pe care a fost nevoit să-l castreze, Persia, Mira, Carina, Dolly şi Zara. Singur hrăneşte caii din 7 în 7 ore şi îi adapă cu apa pe care o scoate din puţul propriu. Şi scoate George, pentru a-şi ostoi arşiţa visului, cam 60-70 de litri de apă pe zi, căci numai un cal bea cam 10-15 litri de apă zilnic.

„Am cumpărat 3200 mp teren şi am 4400 mp în folosinţă”

Doamnelor şi domnilor, copiilor, educatorilor, învăţătorilor, părinţilor adică, cei care lucraţi cu persoanele cu autism veniţi aici pentru a vă redefini, pentru a vă reseta, pentru a vă face bine, pentru a învăţa să călăriţi, pentru a re-deveni oameni ai naturii dată de Dumnezeu şi prea des uitată şi chiar maculată de noi!
Dar, să-l lăsăm pe instructorul de echitaţie, George Bălan, să ne înveţe.
Calul trebuie să fie dominat de o persoană fermă, dar blândă, şi este o fiinţă plină de senzori şi înzestrată cu cel de-al şaselea simţ. Venind cu copiii pentru a fi iniţiaţi în arta călăriei, părinţii scapă de kilogramele în plus, căci clienţii mei sunt, mai ales, copii între 6 şi 10 ani. Căci pentru a-şi observa copiii călare pe… vis, părinţii au de parcurs pe jos traseul prin pădure.
Fetiţele sunt mai curajoase, băieţii sunt fricoşi şi vor altceva. Iniţierea se face în manej, apoi se poate pleca la plimbare în natură, printre lanurile de porumb şi de floarea soarelui, care se întind cât vezi cu ochii. Ca să nu mai spunem de cele 220 de hectare de pădure, cât măsoară cea de la Gârboavele, prin care se pleacă în traseu. Sigur, părinţii, mai ales bărbaţii, pot să-şi facă grătar şi să se hidrateze.

Noaptea se aud broaştele din iaz şi leii de la Zoo

Natura respiră la „Descoperim natura călare Galaţi”, aici, în centrul de Echitaţie Gârboavele, prin toţi porii.
Noaptea se aud broaştele cântând în iazul din vale, dar şi răgetul leilor din Grădina Zoologică. Şi cum să nu capeţi echilibru fizic şi psihic aici unde este şi mâna lui Dumnezeu ? Prin mâna SA, George Bălan a plantat aici, de jur-împrejur multe zeci de platani, sălcii, şi salcâmi. Care, desigur, au prins toţi rădăcini.
Costurile percepute pentru instrucţie în manej şi plimbarea pe traseu este de 80 lei/oră, respectiv 100 de lei pentru o oră şi jumătate. Iar vizitele în acest Paradis sunt gratuite, nu 10 lei ca la Herghelia Tuluceşti situată peste deal.
Prima lecţie este cea de împrietenire a copilului cu caii şi cu iepurii. Pentru asta trebuie să aduceţi câteva kg bune de morcov, mere şi alte rădăcinoase. Lucru pe care îl pot face şi fermierii din Bădălan, care aruncă prin aprilie sute de tone de rădăcinoase, din cauză că spitalele şi alte centre de pregătire a mâncării le refuză ca donaţii. Căci, nu-i aşa, băi managerilor, pe donaţii nu poţi pretinde parandarături de 10% ?!
Aşa că acum aveţi cui face aceste daruri, domnilor fermieri, caii meritând, poate, mai mult decât oamenii aceştia ticăloşiţi

Voluntarii vor fi iniţiaţi în a deveni ce n-au visat!

Aici sunt aşteptaţi tinerii să facă stagii de voluntariat, dacă vor să descopere natura, viaţa şi munca în natură, caii, hrănirea şi adăparea lor, perierea sau ţesălarea, îngrijirea harnaşamentului şi a şeilor, care au preţuri exorbitante. A, să nu uit, un semn de alertă şi de împrospătarea memoriei preşedintelui CJG, Costel Fotea, şi a directorului CCDJ, Florina Zaharia: faceţi, oameni buni, aşa cum v-am spus, un parteneriat public privat, cu taxă 0 (zero) şi daţi-i în folosinţă trăsura ţinută în garajele Teatrului Dramatic „Maria Filotti”. Este simplu: George Bălan răspunde, în cele 17 ore de muncă, la telefon 0740.873.738. În felul acesta vă adăugaţi sacrificiilor sale de a crea un punct turistic unic în Galaţi, cum puţine sunt pe o rază de 250 de kilometri.
Revin la voluntari cu un exemplu.
Se numeşte Andreea – Georgiana Banea şi a fost, timp de 14 ani, managerul unui magazin de lux din Italia. Îmi mărturiseşte că nu s-a regăsit acolo, încât lunar „fugea” acasă două-trei zile şi nu ratat să facă în tot atâţia ani nici un Crăciun şi nici un Paşte ACASĂ. A venit aici pentru o lecţie de echitaţie şi după o oră de călărie a rămas voluntar permanent. Mă declar uluit de această superbă şi frumoasă nebunie! Să laşi un asemenea post pentru a deveni voluntar permanent în natură, după 14 ani de lux ?!
A, încă un aspect. Echipamentul strict obligatoriu este pantalon lung, care să acopere picioarele până la încălţări, care şi ele, tot obligatoriu, trebuie să fie ghete sau cizme, şi care să aibă acel mic toc, precum la încălţările bărbăteşti, încât piciorul să nu alunece din scările prinse de şaua care se fixează pe spinarea calului. Şi nu uitaţi: „Descoperiţi natura călare”! Şi nici să accesaţi această adresă de pe Facebook, precum şi numărul de telefon 0740.873.738, pentru a afla şi alte detalii şi imagini pe care nu au le-am putut cuprinde în articolul de faţă.

Gelu CIORICI 28 - iunie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...