logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

harta-gl-braila-modifGalaţi – Brăila reprezintă a doua mare aglomerare urbană din România. Economic, social, administrativ, Galaţi-Brăila sunt dar nu poate fi un centru de greutate al ţării şi al Regiunii Sud-Est (RS-E).

Distanţa dintre ele este de 12 km. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), Galaţi – Brăila au 960.000 de locuitori din cei 2,8 milioane de locuitori ai RS-E. Cele două judeţe deţin 32% din populaţia ocupată a regiunii. Avem elemente favorabile nepromovate, adică degeaba. Iată, cele mai multe spitale, cu 4.800 locuri din cele 14.000 la nivelul regiunii, sunt în cele 2 judeţe (36,4%). O  treime din fondul de locuinţe şi al suprafeţei locuibile din RS-E se află tot în această conurbaţie.

Stăm bine şi la numărul de localităţi racordate la reţelele de alimentare cu apă, gaze naturale şi drumuri (900 km de străzi orăşeneşti şi 1.311 hectare de spaţii verzi). Cele două judeţe deţin şi cea mai mare lungime de drumuri publice, judeţene şi comunale, dar şi cea mai mare lungime de cale electrificată, precum şi singura cale ferată cu ecartament lat, care face legătura între Europa şi zona ruso-asiatică.

Iar Galaţiul poate fi, dar iar nu este, cel mai mare nod de trafic comercial din România, fiind racordat la cel mai mare şi mai important coridor Pan-European nr. 7 (Canalul Rhin-Main-Dunăre), prin care Marea Nordului este legată de Marea Neagră, Galaţiul fiind cel mai mare port al Dunării Maritime. Dar iarăşi parlamentarii şi numiţii nu-şi dau seama.

Avem două Zone Libere, din care cea de la Galaţi este strategică, dar iarăşi aproabe degeaba. Cea  de la Brăila este atâta de activă, încât parte din industria de la Galaţi a fost relocată la Brăila (vezi Trefo şi Dunăreana etc.).

Şi Galaţiul mai are, tot degeaba, un Parc Industrial în imediata vecinătate a graniţelor cu Republica Moldova şi Ucraina. Şi mai avem ceva unic: un Parc de Soft, devenit de moft pentru penelistul lui Dobre, adică cafetiera acestuia, Costică Tacea, care cu doar cinci salariaţi a produs în doi ani o gaură de circa şapte miliarde de lei vechi, asta în timp ce nu a plătit chiria şi nici utilităţile…

Atuuri ar mai fi pentru ca această aglomerare concentrată chiar să conteze în faţa decidenţilor, dar vectorii noştri, aleşi sau numiţi, s-au dovedit a fi nişte plevuşcă cu aripa roşie, care stă captivă în năpatca intereselor personale şi de clan.

Gelu CIORICI 17 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...