logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

Adriana Stratulat, administrator special la societatea publică în faliment, Apaterm, se face că este responsabilă de catastrofa agentului termic la Galaţi şi vorbeşte consiliului local. Este consiliul local care se face că ascultă şi că decide ceva inteligent. După cum mârâie pe la colţuri Eugen Găvan şi Florin Popa, nu sunt semne că ar fi chiar Consiliul care poate fi bănuit de responsabilitate şi inteligenţă politică. Adriana Stratulat: „Avem evidenţa asociaţiilor, facem şi analize în interiorul asociaţiilor, care sunt blocurile cu cele mai mari datorii, am făcut notificări la asociaţiile cu datorii mari, nu le vom furniza energie termică dacă nu-şi plătesc aceste datorii, avem analize pe grad de încasare, cât la sută, care este valoare medie a datoriei pe apartament, am făcut şi fluturaşi prin care am înştiinţat ce datorie le revine din datoria totală. Avem şi hotărâri judecătoreşti rămase definitive…78 de asociaţii au grad de încasare între 10 şi 25 la sută, datoria medie pe apartament conectat la sistem este de 5-6 milioane, avem 24 de asociaţii cu grad de încasare sub 10%. Există şi asociaţii cu încasări de 1,1%, cum este 251. Aici datoria este între 4000 şi 10 000 de lei pe apartament. Avem situaţia…”

 

Primarul Stan vorbeşte şi el Consiliului despre aventura agentului termic

în oraşul lăsat în paragină multilateral lăbărţată de Partid (PSD), de-a lungul celor 24 de ani de guvernare imbecilă. Am asistat la un discurs despre starea nesimţirii politice şi cetăţeneşti, în contextul falimentului Sistemului de Partid, aplicat tovărăşeşte în economia socialistă de cumetrie capitalistă mafiotă de stat. Este probabil momentul de vârf al carierei lui Marius Stan şi a politicii de la Dunărea de Jos. Adică aici unde tot mai puţini oameni spun adevărul, au curajul să se exprime şi le pasă de ce apocalipse prăvălesc peste comunitate. Ascultaţi Apocalipsa Apaterm prevăzută de Stan, aproape identic redată după previziunile pe care nişte ziarişti necomplexaţi le fac de vreo 17 ani. Marius Stan: „Trebuie să ştiţi că din cei 70. 000 de proprietari şi locuitori ai apartamentelor , 12% însumează peste 75% din datoria înregistrată la Apaterm. Poate că o soluţie ar fi să mergem cu blindarea conductelor la cei 12%, dar este circuitul ăsta nenorocit, la colectiv…Asta înseamnă viaţa la bloc, cu avantaje dar şi cu dezavantaje. Eu vreau să vă supun atenţiei un scenariu, care pare a fi în primă fază un scenariu de film horror, dar care, credeţi-mă, este cum nu se poate mai aproape de realitatea care ne înconjoară. Apaterm nu are cum să primească banii pe care trebuie să-i plătească la CET, şi pe care CET-ul îi are de plătit către Romgaz. Se acumulează datorie curentă. Legea spune clar: în insolvenţă fiind şi cu datorie curentă, trebuie să declari falimentul societăţii. Asta presupune automat 800 de oameni şomeri. 800 vor fi în stradă în plină iarnă, fără salariu, fără căldură. Aceasta atrage automat şi falimentul CET-ului. CET-ul neîncasând de la noi, îşi pierde obiectul muncii, şi deci alţi 550 de oameni sunt în faliment. Am reuşit dintr-un foc să „inovăm” 1350 de şomeri. Dar, să mai adăugăm şi faptul că -şi nu vorbesc aiurea-odată Apaterm intrat în faliment, executorul judecătoresc va vinde creanţele unora care ştiu să-şi recupereze banii. Acei „portărei” de pe vremuri vor veni şi îi vor scoate pe oameni din case în plină iarnă, neţinând cont că au copil de două luni sau de cinci ani.

Va fi scenariul de groază al Galaţiului.

Eu mă simt dator să-l semnalez, deoarece îl simt aproape de a se realiza. Nu ne văităm aici, dar e o problemă extrem de serioasă. Peste scenariul acesta sumbru, puneţi în calcul şi situaţia în care bunii platnici se înrăiesc şi se învrăjbesc cu cei care nu plătesc. Iese un soi de război civil, imaginaţi-vă, nu e nimic exagerat în ceea ce spun. Cei care plătesc au mare dreptate să fie frustraţi şi supăraţi, pentru că nu primesc un serviciu pe care îl plătesc. Ceilalţi nu plătesc şi vor să beneficieze. Nu este normal! Gândim cu inima, cu sufletul, dar… Sunt oameni care nu pot. E drept, multă lume nu poate. Dar avem situaţii, cu oameni cu stare mai mult decât respectabilă, care nu vor să plătească. Nu vor pe principiul: „Păi, dacă ăsta de lângă mine n-a plătit în viaţa lui niciodată, eu de ce să plătesc, sunt mai fraier?” E sindrom, se răspândeşte, şi ajungem la scenariul de care v-am zis. A venit un cetăţean revoltat la Primărie, a zis că-şi dă foc, pentru că Primăria a îndrăznit să-l someze, pentru prima oară de când stă el acolo, de o viaţă, să-şi plătească utilităţile şi chiria. Nimeni n-a îndrăznit până acum să-l someze. E incredibil, realizaţi asta? Și ca el sunt mulţi, probabil. Dar, substanţa subiectului aici este. Neplătind, ajungem la scenariul acesta de groază. Strategia pentru încălzire propun s-o amânăm, să-i chemăm pe cei care au elaborat-o şi să ne adaptăm la situaţia existentă. Cei care investesc vin, dar cu o condiţie: să aibă garantată plata serviciului pe care îl prestează. Păi, cine vine să arunce cu zeci de milioane pe geam, pentru că suntem noi oraşul de la Dunăre? Nimeni! Vor o garanţie. În situaţia de faţă, nimeni nu face nici cea mai mică investiţie.

Preţul era cu 30% mai mic decât preţul actual al CET-ului

Avantaje sunt, pe modernizarea întregului sistem, să nu mai rămânem captivi ai CET-ului. Dar, trebuie să inspirăm încredere. Nimeni nicăieri nu aruncă cu banii aiurea. Noi rămânem în situaţia asta fără ieşire. Câţi vom mai rezista, după o iarnă de stat în ger, vor veni la Apaterm cu 45 de zile înainte să ceară dreptul să se debranşeze. Și să-şi pună centrală proprie. Care are. Care nu, să emigreze în Africa de Sud, unde e vară veşnică! Asta este situaţia şi trebuie s-o tratăm cum nu se poate mai serios. Eu m-am săturat de drumuri la Minister. Încercăm să negociem, dar ce? Că nu vom plăti niciodată? Să minţim că vom plăti? Nu putem, pentru că vom ajunge tot aici. Și ajungem în iarna asta, nu văd ieşirea. Vă spun cu certitudine, în iarna asta vom rămâne în frig! Vă spun, cei care mai pot să proceseze informaţiile astea, să se trezească în ceasul al 12-lea, să plătească restanţele, pentru că altfel vor rămâne în frig. Din păcate, rămân în frig şi cei care sunt buni platnici. Ăsta este necazul!”

Silviu VASILACHE 1 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...