logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Ribo Bruno pune această uriaşă pierdere pe seama energiei electrice scumpe

Ribo Bruno, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, a pregătit cu atenţie sosirea în ţară a delegaţiei condusă de Lachsmi Mittal, unde s-a întâlnit cu Traian Băsescu şi Victor Ponta pentru a obţine energie ieftină, în caz contrar ameninţând cu închiderea unor capacităţi de producţie, sau închiderea completă a combinatului de la Galaţi şi mutarea producţiei de aici în Ucraina, ţară nemembră a UE, deci unde poate primi energie electrică subvenţionată.

În cele ce urmează vom demonstra că pierderea de 20 milioane de euro în 2012, pusă pe seama energiei electrice scumpe, este o mare gogoriţă lansată cu scopul de a şantaja statul român.

 

Consum de doar 30% în 2012 faţă de 2001!

Specialiştii pe care i-am consultat mi-au arătat că ArcelorMittal Galaţi a consumat energie electrică (e.e.) în 2012, circa 30% din cantitatea consumată în 2001, anglo-indienii cumpărând Combinatul în luna noiembrie a acelui an. De asemenea, aflu că acea pierdere de 20 milioane de euro, în anul 2012, raportată de Ribo Bruno, este exact diferenţa pe care o reprezintă costul energiei electrice la combinatul din Ucraina al acestei companii, faţă de cel din România.

Oficialii ArcelorMittal spun că în România costul cu energia electrică reprezintă fix acest plus, adică pierderea de 20 milioane de euro, chestiune lansată pentru a-şi pregăti terenul în vederea unei eventuale relocări a capacităţilor de producţie în Ucraina, ţară cu care pot trata astfel de ajutoare de stat. De altfel, această chestiune nu ar mai mira pe nimeni, având în vedere că indiano-anglo-franco-belgienii au tăiat şi topit ca fier vechi mai bine de jumătate din capacităţile de producţie.

În afară de energie mai ieftină decât cea furnizată celorlalţi agenţi economici şi populaţiei, delegaţia condusă de preşedintele concernului ArcelorMittal a solicitat României, prin Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, eliminarea taxei de cogenerare şi a taxei pentru energie regenerabilă care împreună însumează 74,5 lei din preţul unui megawatt-oră (Mwh). Este drept că pe noi, populimea ruptă în cur, aceste taxe, plus cele pentru certificatele verzi care i-au făcut milionari în euro pe cei care au plantat păduri de eoliene în Românica, ne-au terminat, ne-au uşchit şunca din fasole de-a dreptul, facturile din ultimele cinci-şase luni crescând cu o treime, chiar dacă energia electrică pe care ne-o arată contoarele este egală sau mai mică în comparaţie cu aceleaşi perioade ale anului trecut, de pildă.

Dacă nu ne daţi moacă, plecăm.

Dacă ne daţi, investim!

Aşa hau-hau indienii pe la autorităţile statului român. Căci au locul de fugă pregătit în Ucraina, cum am mai spus. Dar eu cred că e un şantaj ieftin şi nu cred nimic din promisiunile făcute de către patronii şi administratorii celui mai mare producător de oţel de pe Terra. Aşa că i-au şi promis unui poet ca Vosganian (chiar este un bun poet), din postura sa de ministru al Economiei, că vor face investiţii puternice. Eu nu-i cred, mai ales că ei taie puternic vechile investiţii pentru care poporul român a făcut foamete între 1978 şi 1989. Cum naiba să-i crezi că ei vor face încă un furnal, când din cele existente mai funcţionează doar Furnalul 5? Păi Furnalul 2 a intrat în demolare, iar din trei oţelării mai funcţionează doar una, şi aia cu doar două convertizoare din trei.

 

Vârf de consum 2033 GWh,minim 1099

Am intrat în posesia unor date care ne susţin din plin teza prin care îi acuzăm de nesinceritate şi şantaj pe mahării ArcelorMittal, care îşi aprind trabucurile de la fl acăra bancnotelor de 500 de euro. Priviţi acest document pe care vi-l prezentăm în facsimil şi vă puteţi lămuri că acea pierdere de 20 de milioane de euro în anul 2012, pusă şi pe seama scumpirii energiei electrice şi a distribuţiei acesteia este doar parţial adevărată. Căci, repet, Combinatul din Galaţi consumă la această oră doar 30% e.e. faţă de 2001.
Între 2002 şi 2007, consumul de e.e., cu cifre exprimate în gigawatti-oră (Gwh), a crescut constant, plecând de la 1692 şi atingând un consum maxim în 2007, de 2033 Gwh. Din anul 2008, când consumul a scăzut la 1798 Gwh, consumul a scăzut constant, în 2009 înregistrându-se o scădere bruscă, de la 1798 Gwh, la 1137 Gwh. O uşoară creştere s-a înregistrat în 2011 (1206 Gwh), dar în 2012 s-a ajuns la un minim istoric de doar 1099 Gwh, ceea ce reprezintă un consum de 54% faţă de 2007! Iar scăderea consumului este proporţională cu închiderile masive ale capacităţilor de producţie, tăierea şi topirea acestora.

Nu cred că vor face un nou furnal În final redăm declaraţia ministrului Economiei, Varujan Vozganian, fără a o comenta, în schimb ne
exprimăm din plin neîncrederea că după ce vor primi energie mai ieftină cu cel puţin 75 lei pe Mwh, vor şi construi un nou furnal când, repet, din
cinci, funcţionează doar unul. Iată declaraţia:
„ArcelorMittal are câteva solicitări privind taxa de cogenerare, privind certifi catele verzi, privind reţeaua de distribuţie electrică din incinta combinatului. Noi am zis ‚OK’, dacă noi satisfacem aceste cerinţe, ce faceţi dumneavoastră? Şi ei au spus: Dacă dumneavoastră faceţi asta, noi mai facem un furnal şi mărim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discuţie şi cu primul-ministru, l-am informat în legătură cu stadiul acestor discuţii şi este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei”. Întrebat de redactorii hotnews.ro cât de mare ar urma să fi e investiţia pe care Mittal ar fi dispus să o facă la Combinat, ministrul Economiei a declarat următoarele:
„Dacă Mittal produce acum 1,5 milioane de tone, cu încă un furnal ar putea să sporească la 2,5 milioane de tone”.

Gelu CIORICI 5 - iulie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...