logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

La biblioteca cea mai babană a judeţului a avut loc o scenă de tot râsul sau plânsul.

La o întrunire a umoriştilor (scârţa, scârţa pe hârtie) unul dintre ei, mai zelos şi mai curajos, a comis-o de pomină când a încropit o epigramă prin care ridiculiza până la batjocură peisajul, amenajările şi utilităţile din jurul stabilimentului cu pricina.

Au râs indivizii de mama focului, iar cel mai tare s-ar fi amuzat cu gura până la urechi însuşi directorul – consilier local.

Acum venim noi şi vă spunem care este motivaţia reală a unei astfel de miştocăreală, care rămâne oricum fără ecou, pentru că la aşa ceva ne pricepem cu toţii.

Păi, instituţia aceasta de excepţie este amplasată într-o zonă şi pe o stradă – Mihai Bravu – care, în vremurile de mult apuse, arăta extraordinar. După mărturiile culese prin documentare, zona reprezenta bunăstare, bogăţie, unitate arhitecturală, cuprindea case mari cu specific european, strada era pavată cu piatră cubică, străjuită fiind de felinare ornamentale şi nelipsiţii tei ai Galaţiului. Porţile şi gardurile erau ornamentate cu fier forjat, amplasate pe socluri din piatră, având o înălţime apreciabilă ce nu-ţi permitea să priveşti în curtea cuiva.

Haideţi să vedem cum stau lucrurile acum. Strada, cuprinsă între vadul ce coboară spre Gara CFR şi, la nord, până la intersecţia cu Basarabiei, arată groaznic, ca după război.

Ruină, paragină, jaf şi dărăpănare produse în ultimele decenii, la care administraţia locală în frunte cu ai săi consilieri se fac parte vinovată.

Vă dăm doar câteva repere: clădirea lăsată în paragină, care se degradează văzând cu ochii şi în care a funcţionat sediul „Clubul Mării” aparţinea Primăriei, mai încolo sediul (fostul) Distrigaz, care te înfricoşează ziua, nu mai spunem noaptea, prin ceea ce a rămas în urma jefuirii acestuia de către ciori, iar acum clădirea arată ca după o apocalipsă atomică.

După Biblioteca „V.A. Urechia”, spre Basarabiei, sunt case cu pereţii crăpaţi, cu porţile de fier furate, cu geamuri sparte sau crăpate, iar pe partea cealaltă tronează clădirea imensă ce aparţine Bisericii Catolice, ce stă gata să cadă, cu pereţii rupţi, secţionaţi, geamurile toate sparte, mizerie cruntă. Aici, ferească Dumnezeu de un cutremur sau de o furtună mai mare, pentru că ditamai clădirea se va prăvăli şi-i poate băga pe unii în mormânt şi pe alţii la puşcărie.

Strada şi trotuarele sunt vai de mama lor, pline cu gropi cu toate că a beneficiat de înlocuirea canalizărilor pe programul ISPA iar, colac peste pupăză, noaptea iluminatul nu există.

Dar, staţi liniştiţi, onor Primarul şi Consiliul Local veghează la acest dezastru, vizitat zilnic de sute şi mii de persoane, române sau străine, ce se perindă şi frecventează, BIBLIOTECA.

Aici veghează, ca un împătimit al Stabilimentului, consilierul – director, vajnicul şi veşnicul, Ilie Zanfir, de trei sau patru mandate în consiliul Republicuţei Galaţi.

Păcat că la un om aşa de harnic, doctor în biblioteci, cărţi şi limba română, emblema este ceea ce v-am arătat şi puteţi să vedeţi chiar şi singuri. 

Titi Chioru 1 - martie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...