logoImpact EST nr. 774 - 20.05.2019

Pentru cei care nu ştiu, cimitirul “ Sf. Lazăr” din Galaţi, ca şi întindere, este cel mai mare din Europa. Şi singurul în care se mai poate găsi un loc de înhumare în regim de urgenţă.
E adevărat, proasta gestionare a spaţiului, a dus la spargerea aleilor şi apariţia unor morminte, înghesuite, la întâmplare.
E de la sine înţeles şi obligatoriu de a şi accepta.
Cimitirul este ultimul loc în care ajungem şi de unde nu mai putem pleca. Partea cu vecii, însă, este relativă. Dacă nu s-au plătit taxele timp de 7 ani, te evacuează. Unde? Pentru tine, la acel moment, nu mai contează.

Bălăriile de le birourile cimitirului

Şi pentru că am vorbit de taxe, iar taxele se plătesc la administraţia cimitirului, cu condiţia de a nu deranja nici măcar cu o întrebare doamnele care vegetează la birou, să vorbim şi despre atribuţiile administraţiei cimitirului.
Despre cele nerespectate, mici excepţii fiind pe undeva pe la intrare, conform expresiei: “din faţă, lui Ion, să-i placă”.
1 şi 2 – Asigură respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia mediului pentru domeniul său de activitate şi asigură întreţinerea şi curăţenia aleilor de circulaţie, a clădirilor, împrejurimilor, integritatea instalaţiilor edilitare (apă, canal, gaze, instalaţii electrice).
În câteva locuri din cimitir, robinetele nefuncţionale sunt permanent deschise, iar mii de metri de apă se duc pe apa Sâmbetei şi se plătesc de catre contribuabili.
Există şi câteva ghene de gunoi, dar mult prea puţine pentru câtă cantitate se strânge. În această situaţie, deşeurile de la morminte sunt aşezate grămezi, pe la colţuri, şi acolo rămân luni de zile. Iarba e lăsată să crească, în aşa fel, încât poţi să vezi ursul, cerbul, uneori omul, dar niciodată câinii, iepurii, vulpile sau orice alte vietăţi care s-ar ascunde între hăţişuri şi gunoaie.
Pentru a ajunge în zona ”Z” sau ceea ce se numeşte extindere, lumea intră pe scurtătură, traversând prin două spărturi mari în gard, un spaţiu imens, cu aspect de maidan semiîmpădurit. Se spune ca nu este îngrijit deoarece nu aparţine cimitirului.
Dacă nu aparţine, de ce se află în interiorul cimitirului şi de ce este permis accesul pe acel teritoriu? Dacă este permis accesul, de ce nu se curăţă spaţiul?
Şi de ce atunci când a fost invitat domnul primar Pucheanu, în timpul campaniei electorale din 2016, la o plimbare de vizitare şi evaluare a stării cimitirului, a refuzat?
Indiferent care ar fi statutul acestui maidan, de la doamnele de la administraţie nu primeşti un răspuns. Orice gândeşte Administraţia că te-ar putea interesa, cică este afişat la avizier. Degetul unei doamne îţi indică panoul, cu impertinenţă. Dacă insişti să vorbeşti sau să ţi se vorbească, vei fi întrebat dacă ştii să citeşti.
Ca la cimitir, ca între vii şi morţi, aşa decurge dialogul aici!

M. BARBU 26 - ianuarie - 2018

Lasa un raspuns


Directorul Regionale

Surse din sistemul vamal al Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, cu ...

Cele 22 de hectare c

Este clar ca vaca faptul că Galaţiul a fost lăsat ...

Iată cum dispune un

Un cititor calificat al săptămânalului pamfletistic Impact-est ne-a remis un ...