http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 922 - 02.10.2022

Venit pe val, de fapt pe jetul artezienei jocurilor majorităţii politice, Marius Stan a ajuns Primar.

Un fost fotbalist, magistrat şi avocat mi-a vorbit, cu ani în urmă, despre valoare, nonvaloare, uitare, lipsă de respect, denigrare, dispreţ, în funcţie de momentul pe care îl traversam şi-l traversăm.

N-am dat importanţă la momentul acela.

A crezut că Bătrânul şi experimentatul Om, încărunţit aproape total, deşi nu avea vârsta să fie alb şi la propriu şi la figurat, vorbeşte într-un moment de încercare, dorind, parcă, să echilibreze marile componente ale vieţii. Este greu să vă vorbesc despre ce spunea el cândva.

Am trecut peste acele afirmaţii de atunci, deşi erau pline de substanţă, şi poate că îmi reproşez şi azi că nu le-am aprofundat, nu le-am interpretat, nu le-am analizat, şi nu am făcut sinteza a ceea ce el a spus. Important este că după ani de zile îmi amintesc faptul că vorbea despre valoarea umană cu componentele ei: valoare familială, profesională, colegială, culturală şi, şocant, a accentuat ideea valorii sportive.

SPUNEA CĂ NICIODATĂ UN SPORTIV PENTRU CARE ORICE JOC, ORICE MECI SE TERMINĂ DOAR ÎN MINUTUL 90, REPREZENTA PENTRU EL ADEVĂRATUL JOC. Şi că fiecare joc era, de fapt, jocul vieţii pe care îl lua din minutul unu, şi chiar dacă era 3 – 0 pentru adversar, nu era terminat decât în minutul 90, ca şi cum ar fi fost  0 – 0. Şi a mai spus ceva: ORICE MECI ARE ŞI UN RETUR. Retur în care cel ce a fost învingător, poate să fie învins, şi tot învinsul poate să fie învingător, indiferent de echipă.

Anii au trecut, dar nu pot să uit acele vorbe – lecţii, dacă mă gândesc la omul Marius Stan, care înseamnă, în chintesenţă, voinţa şi caracterul fotbalistului Marius Stan. El ştie că a fost învingător, realizează că a fost învins de către politică, de către oameni, de către politicieni şi de către cei din administraţie. Mai ştie, însă, ceea ce alţii nu ştiu. Viaţa lui adevărată s-a desfăşurat acolo unde a trăit, a suferit, a plâns şi a râs: pe Marele Teren, în huiduieli sau aplauze.

Asta a fost viaţa lui. Asta e ceea ce mulţi nu au înţeles. Până acum a fost huiduit la figurat.

Nimeni, însă, nu a anticipat că pentru Marius Stan urmează returul.

Consemnări intime,

Gelu CIORICI-ŞIPOTE

P.S. Regret că atât de târziu am înţeles ce înseamnă „SE JOACĂ ŞI RETURUL”!

Gelu CIORICI-ŞIPOTE 5 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

We will never forget

Am urmărit funeraliile Reginei de la început, până la sfârşit, ...

Gorbaciov

Democraţia îşi are virusările ei. Este, printre altele, dreptul păduchilor ...

Avocatul spune şi c

“- Notificăm în scris furnizorul de energie şi contestăm întinderea ...