logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Pe 19 octombrie, sâmbăta ce a trecut, m-am întâmplat prin zona Parcului Viva, care poate fi numit, în sfârşit, Parcul „Noul Galaţi”! Bineînţeles că am intrat în zloata solului specific unui şantier de o asemenea complexitate şi anvergură, pentru a surprinde cât mai multe imagini, mai ales că se lucra ca în stup, ca în furnicar, pe un frig amplificat de vânt încât nu-ţi venea să scoţi nici preşul de la uşă afară. Curând m-am lămurit de ce se lucra în acel ritm infernal. Viceprimarul Radu Cosca, acţionar şi fost patron de firme de construcţii, era prezent în parc. Abia l-am zărit de la distanţă, întrucât este voinic precum un ţâr! Culmea este că el era îmbrăcat şi mai subţire şi cu jacheta mai scurtă decât a mea, cel ce nu ştia că va sta fie şi doar zece minute pe şantier. Când m-am apropiat şi l-am salutat, era ca un sloi. Acum mă gândesc că dacă îi dădeam un bobârnac se năruia ca un cub de gheaţă dinamitat. Căci, repet, pe lângă frig, bătea şi-un vânt de-ţi tăia ca o lamă nu doar faţa, ci şi hainele.

L-am întrebat de ce nu au fost oprite şi abandonate lucrările, din primăvară până în toamnă.

Mi-a răspuns că totul a trebuit regândit şi reproiectat ca pentru un oraş din mileniul trei şi din UE, întrucât vechiul proiect era învechit, depăşit şi îţepenit într-o inerţie funcţionărească. Îmi arăta noile materiale compozite, moi, acele covoare care se pun pe terenurile de sport din lume.

Îmi arăta covoarele din gazon atent rulate şi stivuite. Îmi arăta plantările de pomi. Îmi arăta mobilierul îndrăzneţ şi civilizat, aşa cum l-am văzut pe la televiziunile de afară. Îmi arăta aleile şi acvariul cu peşti exotici. Îmi arăta … iar frigul mă străpungea şi tăia în fâşii invizibile. Viceprimarului Radu Cosca îi tremura şi ţigara în gură!

Oare de ce îmi arăta? Ce nu am fost în stare să facem în 24 de ani şi poate el?

Dar el de ce poate şi ce urmăreşte? Şi l-am întrebat ce vrea, căci are o avere declarată, numai în bani cash de peste cinci milioane de euro? Şi i-am zis, vreţi glorie, vreţi un mandat de primar? Şi mi-a zis: nu, nu vreau nici una, nici alta. Vreau să fac ceva pentru Galaţi şi să arată că prin implicare directă, nu prin gargară, jmekerie şi politicianisme, chiar se poate, fie şi cu bani puţini, fie şi cu o administraţie înţepenită în oameni inerţioşi.

Şi l-am întrebat de ce împinge el lucrurile înainte de aici, din şantier, când aici ar fi trebuit să fie directorul Direcţiei de Dezvoltarre? Şi mi-a răspuns că şi el e prezent undeva în partea de nord a parcului Noul Galaţi (îl botez io).

Am uitat să-l întreb dacă va fi şi o zonă cu toalete civilizate, sau iar a uitat proiectantul, căci la aşa parc, dacă se vine cu acele bombe ecologice de duhoare şi de boli, mai bine să nu mai facă parcul. Dar poate îmi răspunde fără să-l întreb.

La finalul celor 10 minute de dialog, când încerca fără succes să-şi aprindă o ţigară, m-a invitat la o cafea să continuăm discuţia. A trebuit să-l refuz, eu având cu totul alt program, drumul spre locul cu pricina trecând pe lângă parc, aşa cum am mai spus.

Închei întrebându-mă şi întrebându-vă: totuşi, ce vrea viceprimarul Radu Cosca?

 

PS. Dacă ieşeau Rizer şi Grădina publică precum Parcul Noul Galaţi?

Gelu CIORICI 1 - noiembrie - 2013

2 Responses so far.

  1. Smecherii spune:

    Cred ca avea alte interese.Apropo cum a lucrat acolo firma PRIMO,care nu a fost declarată subcontractant,conform legii ?Dar legea nu este pentru smecheri,nu ??? !!!

  2. Smecherii spune:

    Este bine ca ai refuzat cafeaua oferită de acest tip dubios.Sper sa faci o ancheta jurnalistica temeinica despre devalizarea UNICOMULUI,despre jaful secolului,afacerea UNICOM-PRIMARIA GALATI,sa vedem daca este implicat ?!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...