logoImpact EST nr. 871 - 18.05.2021

Hopa!  Zanfirel Don Goe maturizat şi cu doctorat ia la mână ca „dottore„ un interviu (II)

Ce face mai întâi şi mai întâi un director de bibliotecă numit politic şi confirmat prin concurs trucat exemplar şi clientelar, după ce şi-a luat şi doctorat în litere? Dă un interviu la revista de presă online de la doi şi un sfert, Presa de Galaţi, la naiba! Şi vine cu o contribuţie de inestimabilă valoare la patrimoniul culturii multilateral politrucate de stepă de Covurlui, avansând una dintre tezele care urmează să stabilească definitiv contribuţia lui Firel la istoria meleagului: Axis Libri –brand cultural gălăţean!

 

 Interviul avansează, Firel ia la mână expresii şi citate din el însuşi

 

Exemplele curg ca deversările ISPA în digestorul fisurat: „Mândria bibliotecii este crearea – în ultimii patru ani – în Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, a unui adevărat brand cultural gălăţean intitulat „Axis Libri”. „Axis Libri” are cinci componente: întâi am făcut editura; apoi am realizat revista de cultură, trimestrială; apoi salonul literar care are loc în fiecare joi; am realizat o Bibliotecă; cel mai de impact a fost Târgul de Carte, transformat în Festival Naţional de Carte. Pentru că dimensiunea a devenit atât de extinsă, iar pe lângă cele 30 de căsuţe de lemn, adevărate mini-librării, am venit cu program de recitaluri de muzică şi poezie, care au prins foarte mult. Toate aceste cinci componente poartă denumirea de „Axis Libri” – „Axa Cărţii”. Sau: „domnul Liiceanu a venit foarte reţinut – ce să fac la Galaţi? -, ca să ţină o prelegere. Dom’le, când a văzut o sală arhiplină, stăteau oamenii şi pe scări, nu mai încăpeau, domnului Liiceanu i s-a luminat faţa. A avut un succes deplin, nici nu avea cum să nu-l aibă, la nivelul de cultură al dumnealui.

Reporter: Cum arată omul de cultură privit de aproape? Zanfir Ilie: Foarte frumos…Reporter: Totuşi este un om dificil. Zanfir Ilie: Este dificil fiindcă are cunoştinţe multe. Având atâtea cunoştinţe, cine nu vrea să şi le etaleze? Spuneţi-mi unul. Doar cei foarte modeşti. Dar cei foarte modeşti au pierdut mult, ei au reuşit să se exprime doar în scris, în dialog au fost o prezenţă foarte slabă. Dar când pun mâna pe condei!” Î? Şi continuă impetuos: „Acum Biblioteca Judeţeană este o instituţie publică de cultură vie. Ca s-o spun pe cea dreaptă, mi-aş dori ca după mine – nu ştiu dacă eu mai pot -, să se realizeze o altă construcţie, a unei Biblioteci Metropolitane, care să ofere servicii specifice şi pentru judeţele învecinate, Brăila şi Tulcea. Există această şansă, o să bat mai des drumul la Ministerul Culturii.” Sau: „Reporter: Te schimbă cartea? Zanfir Ilie: Te schimbă în a fi mai bun şi mai inteligent. Cine citeşte o carte şi nu are dicţionarul alături, ăla doar se laudă că a parcurs cartea. Eu aşa procedez, în calitate de filolog. Şi acum am cuvinte pe care nu le înţeleg, nu că ar fi neologisme, dar ştiţi că limba română are mai multe sensuri. Uneori trebuie să te duci la dicţionar, să te lămureşti.” Cum domn director dottore, în calitate de filolog, încă şi acum? Şi cele 15-18 cărţi pe care le citeşti lunar, tot la mână?

Silviu VASILACHE 16 - noiembrie - 2012

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...