logoImpact EST nr. 880 - 23.07.2021

Proiectul a fost batjocorit, iar lucrarea trebuia să fie gata în prima decadă a lunii mai 2013

Mai româneşte ca în Galaţi parcă nu se lucrează nicăieri pe bani europeni în această ţară. Iată ce a fost Grădina Publică şi ce ar fi putut să re-devină cu finanţare de la bugetul de stat, bugetul UE şi bugetul local, cofinanţări ce au fost aruncate în derizoriu de către constructorul Pallegrini SRL şi de către culturnicii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi. Haideţi să cităm din consemnările vremii pentru a afla despre ce ne batem joc pe bani publici.

„Grădina Publică a fost înfiinţată în 1861, în timpul domniei lui Mihail Sturza. Locul era schiţat încă din 1842 pe un plan al oraşului, întocmit de arhitectul Ignat Rizer. De pe moşia Docăneasa (Golaşei), a lui Lascăr Catargiu, au fost aduşi 1000 de arbori indigeni. S-au plantat frasini, castani, plopi, mesteceni, arţari… Acestora li s-au alăturat florile: crizanteme, hortensii, lalele, narcise… Grădina avea alei cu un traseu sinuos. În 1865 a fost construit un Pavilion-bufet. În 1866 un Pavilion de muzică. În 1869 a fost realizată împrejmuirea grădinii. Tot în aceeaşi perioadă, zona de taluz dinspre Brateş a fost consolidată, a fost construită o fântână arteziană din pietre cu bazin de apă; lucrări care au durat până prin 1890 şi care apar în poza din 1906.

Mai târziu, grădina s-a mărit şi s-a organizat o seră de flori. Între 1906 şi 1926 a fost asanat bazinul şi dezafectată fântâna arteziană veche. A fost resistematizată zona unde era bazinul prin trasarea unor alei principale în forma de cruce. În 1927 au fost amenajate 2 sere mari 45×5 şi 30×4. Serele nu mai sunt în grădina publică la ora actuală.

În 1960 a fost realizată o copie a fântânii zodiacală aflată la intrarea din Parcul Carol din Bucureşti de către Stela Gănescu şi N. Constantinescu.”

 

Pallegrini a tărăgănat lucrarea şi un an din mandatul lui Stan

Dacă în mandatul lui Nicolae firma Pallegrini şi-a bătut joc de lucrările de amenajare ale Parcului Rizer şi de la Grădina Publică pentru că tatăl unuia dintre patroni a fost coleg cu Nicolae în Combinat, iată-i şi în situaţia de a-şi bate joc şi de actualul primar, timp de un an de zile. Consilierul local pedele, Alin Mihai, fiul doctorului Troacă, medicul echipei Oţelul, a sesizat că aleile din Grădina Publică au fost reduse cu 40% din suprafaţa iniţială. Noi venim şi spunem acum că lucrarea trebuia predată în prima decadă a lunii mai şi că soluţiile din caietul de sarcini al licitaţiei au fost schimbate de constructor fără să aibă un aviz în acest sens de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a judeţului Galaţi. Întârzierea predării lucrării precum şi schimbarea soluţiilor din proiect pot atrage pierderea finanţării din partea Uniunii Europene, valoarea lucrării cifrându-se la circa 1,3 milioane de euro.

În loc de betoane speciale, pe alei au fost puse dale pe pat de nisip, ca la PECO, acestea fiind mult mai ieftine, astfel încât să iasă banii de parandarături. De asemenea, panoul de identificare a lucrării, amplasat la intrarea principală în Grădina Publică, este modificată faţă de ce era prevăzut în caietul de sarcini a licitaţiei. Constructorul nu a respectat nici această modificare a soluţiilor iniţiale. Participanţii la această licitaţie, care au pierdut din cauza preţului ridicat al betoanelor speciale care erau prevăzute pe anumite alei, au toate motivele să se adreseze Justiţiei pentru că au fost eliminaţi necinstit din competiţie.

Schimbarea soluţiilor iniţiale a dus şi la micşorarea preţului, or Comisia Europeană şi Oficiciul Local Anti-Fraudă (OLAF) nu vor tolera astfel de mizerii patentate în Republicuţa Galaţi cu atâta dispreţ faţă de rigoare, lege şi ordine.

Nimeni nu contestă ce iese acum

Sigur că pentru fraieri, pentru populimea necunoscătoare, dalele acestea frumos colorate pot lua ochii şi cu toţii vom spune că e frumos, e bine cu alei dalate şi asfaltate, în loc de alei cu betoane speciale. Nici noi NU CONTESTĂM CE IESE, CĂ NU E BINE ŞI NU ESTE FRUMOS  ce s-a făcut în Grădina Publică, DAR NU AŞA CEVA ERA PREVĂZUT ÎN CAIETUL DE SARCINI AL LICITAŢIEI. Câştigătorul, firma Pallegrini SRL a TRIŞAT ÎN LICITAŢIE CA ŞI GRECII DE LA MESOGEOS, care au înlocuit argila de la groapa de gunoi Tirighina, cu ce nu era prevăzut în caietul licitaţiei: cu pământ galben adus la câţiva kilometri, argilă găsindu-se la peste 100 de kilometri de Galaţi.

Vrem să ştim cine a aprobat schimbarea soluţiei iniţiale şi dacă aceste aprobări există, le vom face publice.

Nu cred că directorul Cătălin Negoiţă de la Culte şi Patrimoniu a dat cu pixul său aprobări pentru schimbarea soluţiilor prevăzute în caietul de sarcini al licitaţiei.

În acest caz vom avea de-a face cu un adevărat dezastru financiar, atât pentru bugetul local, cel central şi cel al Uniunii Europene, dar ei se scot că ne vor retrage finanţarea.

Între noi ne putem prosti cât cuprinde, dar cu UE nu ţine. Iată, în jurul chioşcului pentru muzică era prevăzut în caietul licitaţiei să se paveze cu piatră cubică de Măcin cu latura de 10 centimetri, de natură bazaltică, aşa cum este în faţa Catedralei, piatră care rezistă 500 de ani. Şi aici au folosit tot dale vopsite, suprafaţa fiind de circa 700 mp. Mai vrem să măsurăm şi să vedem cei 12.000 de metri pătraţi de betoane amprentate, pe alei, precum şi cei 10.664 de metri liniari de borduri de 20×30 centimetri.

Reprezentantul unuia dintre competitorii eliminaţi din licitaţie de către câştigătorul Pallegrini, specialist în consolidare şi restaurare structuri istorice, a cerut dija oficial un răspuns Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

Iată în citat această cerere oficială:

„Subsemnatul MITROI C. CONSTANTIN domiciliat în Galaţi str. Brăilei nr. 86, bloc BR5A, sc. 3, et. 3, ap. 61, specialist în consolidare şi restaurare structuri istorice, vă sesizez următoarele:

Amenajarea aleilor din GRĂDINA PUBLICĂ care face obiectul unor lucrări de investiţii şi modernizare finanţate din fonduri EUROPENE, Guvern şi Primăria Galaţi, se execută în teren pe o variantă modificată faţă de Avizul emis de Comisia de Cultură Zonală şi de caietul de sarcini prezentat la licitaţia publică.

Rugăm ca specialiştii dumneavoastră autorizaţi în domeniu să-şi exprime un punct de vedere.”

Vom reveni pentru că situaţia este dramatică, UE nepermiţând să fie batjocorită pe banii contribuabililor ei.

 

Grigore CORBU 31 - mai - 2013

One Response so far.

  1. galatean spune:

    1861!!!!??? Mihai sturdza….!!! cuza nu se inventase???

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...

Ce este mai vechi ş

Răspuns corect: conductele de tip sită. Aşa arătau luni, 19 ...

Un nea Caisă prăş

Lunea se întâmplă toate nenorocirile. De aia se şi spune ...