http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 978 - 19.04.2024

noul sediu al Primariei in constructie_7360Scrie presa de obedienţă de la Galaţi că e pe bune, avem în sfârşit şi Plan de Urbanism General, deci ştim cum va evolua oraşul în următorii zece ani. Cum va arăta Galaţiul în următorii zece ani are însă variante de răspuns. Fără să ştie cum este văzut oraşul în PUG, cetăţeanul de forum vede şi el ce fel va arăta Galaţii peste 10 ani. Dacă e să cităm câteva pasaje, Galaţii sunt cam aşa:„ Cum va arata? Nu va mai arata… va dispărea. Oraşul Galati se confruntă cu una din cele mai mari migraţii la nivel naţional. Până la această oră au părasit oraşul nu mai puţin de 50.000 de persoane. Teoretic ar putea fi şi mai bine… practic va fi mult mai rău. Nu avem investiţii, in zona liberă a orasului cresc mărăcini, nu avem parc industrial, nu avem turism, etc. Deja am fost separaţi de restul lumii civilizate. Toate drumurile şi autostrăzile ce vor fi construite, in viitor, se vor opri la Braila. Ne lovim mereu de aceeaşi problemă: stupizenie şi corupţie. Va fi un oras plin de gunoaie, câini vagabonzi, imbătrânit şi plin de şomeri, cerşetori şi hoţi. Corupţia va înflori. Ca primar va candida preşedintele clubului local de fotbal (nu se va mai numi „Oţelul”, pentru că nu va mai exista combinatul), care va juca în liga III-a. Faleza şi străzile vor fi pline de gropi şi rahaţi de câini şi de oameni. Preşedintele judeţului va fi un nebun care va băga cetăţenii la puscărie pentru că nu iubesc câinii…Având în vedere puterea de cumpărare existentă peste 10 ani, cred că vor exista cartiere întregi vândute pe o ladă cu bere, cum deja se intâmplă acum în zonele miniere, unde eşti rugat de primărie să vii şi să devii proprietarul unui cartier fără să te coste nimic. Oraşul Galaţi este terminat. Populaţia lui la ora actuala este sub 200 000 de locuitori. Locurile de muncă se reduc in fiecare an. Tinerii pleacă in străinătate sau în alte oraşe din ţară. Pensionari plecă la ţară de unde au venit. Politicieni fura pentru că ştiu că nu exista nici un viitor pe termen lung.”

Astea sunt vulgarisme, staţi să vedeţi voicilismele din PUG

Da, marea creatoare a PUG-ului este desigur Teodora Voicilă, această arhitecto- morulă de Primăria Galaţi, care nu are curajul să dea ochii cu presa reală, de când a fost pusă prin voia lui Ciumacenco şi a PSD la postul de aplicator de semnătură la comandă. În compania presei de companie, are însă glas şi gură. Şi glăsuieşte. Zice că gata, Galaţiul e salvat. Şi după ani de aşteptare, Galaţiul are, în sfârşit, un Plan Urbanistic General, un regulament local de urbanism şi de o strategie de dezvoltare spaţială Cică în locul garajelor se pot face grădiniţe, spaţii verzi sau spaţii de cultură şi petrecere a timpului liber. Hopa, oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare, şi va creşte regimul de înălţime a construcţiilor pe anumite artere. Phii, metropolă, băi nene!

Apărut de patru luni, necunoscut oricui

Planul Urbanistic General al Galaţiului (PUG), regulamentul local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a oraşului, elaborate de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, au fost aprobate de Consiliul Local şi se vor aplica în următorii zece ani. Potrivit acestui aşazis arhitect şef al municipiului Galaţi, la proiect se lucrează din 2008, a fost definitivat în ianuarie 2012, iar până in toamna anului 2014 s-a aflat în procedura de obţinere a avizelor de la instituţiile interesate locale şi naţionale. Cel mai dificil aviz a venit de la Direcţia de Drumuri şi Poduri de la Iaşi, căreia i-au trebuit doi ani şi jumătate să-l dea! (aţi verificat frecatul mâinilor şi aplauzele de satisfacţie ale mafiei manelistico-ciocoiască din CL?) În schimb, avizul Ministerului Dezvoltării a venit împreună cu felicitările Comisiei Naţionale pentru lucrările realizate cu efort, pasiune şi dedicare. În termeni generali, Planul Urbanistic General este mult mai permisiv decât cel anterior în ceea ce priveşte ocuparea eficientă a terenurilor, încurajând dezvoltarea intensivă. După cum zice madam Voicilă, care în timpul liber (când nu prestează la livrat informaţii pentru Atelierul 3D al lui Drişcu) este şi arhitect şef, au fost identificate zonele care au nevoie de restructurare, reconversie, revitalizare, de care Primăria va trebui să ţină seama în fundamentarea investiţiilor viitoare.

Fiecare cartier, cu centrul său

Principalul efect al PUG va fi îmbunătăţirea calităţii peisajului urban, crearea unor poli urbani, a unor axe culturale şi verzi. „După un timp, oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare. În acest fel, se vor modifica fluxurile de trafic, actuala zona centrală – strada Domnească – va căpăta alt caracter, făcând posibilă transformarea acesteia în axă culturală. Eliminarea construcţiilor parazitare din zonele de locuinţe colective va permite echiparea cartierelor cu zone de tip central, cuprinzând dotări publice, spaţii de odihnă şi petrecere a timpului liber, comerţ şi servicii de proximitate, spaţii de parcare etc. În acest mod, deplasarea populaţiei spre alte zone va fi ocazională şi va avea altă dinamică. Traficul va fi mai lejer, timpii de parcurs mai mici, confortul de locuire va creşte”.

Admirabil, incomparabil, irefutabil, imparabil

Să notăm fugitiv că deja sunt dovezi că cele de mai sus sunt goange de îmbrobodit proştii şi credulii. Construcţia Primăriei pe Domnească, lângă Palatul Administrativ va mutila definitiv ce minte dna Voicilă mai sus-Pasajul Pietonal Str Domnească nu va mai fi posibil, pentru că acolo vor fi parcate sute de maşini (nu e din PUG, dar canci parcare subterană!). Acolo unde s-au demolat garaje nu se fac dotări civice, ci vile pentru şmecheri şi depozite de cauciucuri SH pentru prieteni (vezi „evoluţia” ţicnită de lângă Dedeman -Ecosal). Cât despre confortul de locuire, este jenant să mai vorbim. Iar în ce priveşte fluxul de trafic, este de-a dreptul penibil. Cozile din dreptul bacului sau busculadele de la Palatul de Justiţie sau de la P-uri sunt edificatoare şi exterminatoare. Nu se face nici un sens giratoriu (mai ales în faţa Grădinii Botanice, unde enormităţile de trafic din aceste zile dovedesc că este vital). Nu sunt spaţii libere neconstruite (dacă a mai rămas vreunul, jap!, IPS e cu bunghiul pe el, ceac pac!, încă o biserică), nu se fac sufivciente parcuri, nu se fac grădiniţe şi creşe. Dar la PUG se scrie, căci hârtia suportă orice elucubraţie de administraţie. Hopa! „Analizele efectuate relevă areale cu surplus de dotări din categoria învăţământului şcolar, dar cu un mare deficit de dotări din categoria învăţământului preşcolar, a creşelor, grădiniţelor şi din categoria funcţiunilor de cultură şi petrecere a timpului liber. E clar că în aceste zone sunt necesare investiţii pentru creşe, grădiniţe, bibliotecă, cinematograf, parcuri etc. şi să se investească doar în modernizarea şcolilor existente, fără a se creşte numărul acestora”(urmeazăăăăă!).

Silviu VASILACHE 31 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Europarlamentarii ro

Pe 10 aprilie s-a votat in PE legea legată de ...

CJG - Fotea dă vapo

Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen ...

Artă cu sânge proa

Un album fotografic care documenteaza vernisajul unei expozitii de arta ...

STOP MIZERIEI MORALE

Așa nu se poate merge mai departe. Ar fi împotriva ...

JOC ȘI CULOARE, SĂ

„Să iei hotărâri e ceva ce seamănă cu sportul: ai ...