logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

indicator-de-strada-ansamblul-urban-str-nicolae-balcescu-din-galati-judetul-galatiDenumirea locurilor, pieţelor şi străzilor este desigur ultima grijă a ciocoilor noi şi jenant de noi care se vânzolesc prin administraţia locală. Poate de aceea societatea civilă, scriitorii, presa şi orice om cu inima curată le cere administratorilor din noua şi vechea ciocoime de partid care au ocupat fotoliile administraţiilor locale să facă nişte gesturi de onoare pentru respectarea interesului public. Onoarea şi intersul public sunt noţiuni destul de greu de receptat pentru oamenii celor 100 de cuvinte, aşa că propunem să facem un alt exerciţiu decât cititul riguros şi autoeducarea, prin lecturarea DEX-ului. Iată, e simplu, citiţi Memoriul de faţă. Este util, este educativ, nu solicită cine ştie ce intelectul şi dă bine la imaginea publică.

„Stimate Domnule Prefect Dorin Otrocol,

Stimate Domnule Primar Marius Stan,

Stimate Domnule Viceprimar Popa Florin,

Stimate Domnule Viceprimar Cosca Radu,

Stimate Domnule Secretar Kovacs Radu Octavian,

Subsemnatul PETRESCU ION-GHEORGHE din Bucureşti, str. …… , publicist şi ziarist cu pseudonimele literare RADU PETRESCU şi RADU PETRESCU-MUSCEL, solicit prin prezenta introducerea de urgenţă pe ordinea de zi şi avizarea favorabilă în cadrul Consiliului Local al Municipiului GALAŢI a cinstirii în 2015 a memoriei inginerului gălăţean AUREL ROZEI-ROSENBERG, unul dintre cei 3 „sabotori şi diversionişti” de la Canalul Dunăre-Marea Neagră condamnaţi la moarte şi executaţi în octombrie 1952, sub Gheorghe Gheorghiu-Dej şi reabilitaţi în 1968, sub Nicolae Ceauşescu.

Recompensa simbolică necesară reintroducerii lui AUREL ROZEI-ROSENBERG în memoria colectivă a gălăţenilor, solicitată prin prezenta în nume personal, al urmaşilor şi al societăţii civile, o reprezintă:

1) Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare Post-Mortem în anul 2015.

2) Atribuirea numelui său unei străzi din municipiul GALAȚI, tot în anul 2015 (cu cheltuieli minime, la împlinirea vârstei legale şi la expirarea valabilităţii actelor de identitate).

Despre suferinţele sutelor de mii de oameni de la Canal şi în special despre cei trei OAMENI executaţi, inclusiv despre inginerul gălăţean AUREL ROZEI ROSENBERG, au scris române-document urmaşul său Adrian Rozei (Secante româneşti), Valentin Hossu-Longin  (Canalul Morţii) şi Doina Jela (Cazul Nichita Dumitru. Încercare de reconstituire a unui proces stalinist), 

Lagărului de exterminare de la Canalul Dunăre-Marea Neagră îi este dedicată o sală în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet (Maramureş). Vă pun la dispoziţie linkurile de accesare a scrisorii mele deschise postată pe site-ul UZPR, preluat în Germania de către AGERO. Peste câteva zile, va fi preluată de publicaţii online ale românilor din Canada şi S.U.A.

http://uzp.org.ro/pentru-cinstirea-memoriei-luptatorilor-anticomunisti-si-a-martirilor-canalului-dunare-marea-neagra/ 

http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/Pentru%20cinstirea%20luptatorilor%20anticomunisti%20de%20Radu%20Petrescu.htm.

Sunt convins că Dumneavoastră, în calitate de cetăţeni ai unei Românii libere, debarasată definitiv de fantomele trecutului comunist, veţi acorda atenţia cuvenită prezentului demers, recomandându-l favorabil Consiliului Local al Municipiului Galaţi, îndrituit conform legii să adopte Hotărârile care se impun.

Cele două Hotărâri, Cetăţenia de Onoare Post-Mortem şi nume de stradă pentru inginerul gălăţean AUREL ROZEI-ROSENBERG, onorează atât memoria tuturor celor care au suferit la Canal (inclusiv CORNELIU COPOSU), cât şi pe cetăţenii principalului port dunărean, străvechiul oraş Galaţi.

Jertfirea nevinovatului AUREL ROZEI-ROSENBERG pe unul din altarele cu care a împânzit regimul comunist o întreagă Românie nu va rămâne astfel uitată. Pentru că „CINE UITĂ, NU MERITĂ” (Nicolae Iorga).

Rămân în aşteptarea confirmării primirii prezentului mesaj şi a acţionării prompte în sensul îndeplinirii ambelor solicitări din prezentul demers.

Cu respect, Radu Petrescu-Muscel, membru UZPR, ARIP, AFDPR, ANCE „Regina Maria” (filiala Bucureşti)”

PS: Publicistul Radu Petrescu-Muscel a lansat un apel Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Parlamentului şi autorităţilor din judeţele Dâmboviţa şi Argeş pentru denumirea unor străzi după numele luptătorilor din rezistenţa anticomunistă. El a cerut ca nume ca
Traian Marinescu Geagu, Lt. col. Gheorghe Arsenescu, Lt. Toma Arnăuţoiu şi preotul profesor Gheorghe Cotenescu, oameni cu un rol marcant în existenţa uneia dintre cele mai longevive organizaţii de rezistenţă armată anticomunistă din ţară, cunoscută cu numele de ‘Haiducii Muscelului'” să rămână în memoria publică. Viaţa şi faptelor celor menţionaţi sunt preţuite deja în cadrul Memorialului Victimelor şi Rezistenţei Anticomuniste de la Sighet, dar şi în paginile „Enciclopediei Argeşului şi Muscelului. Prin introducerea acestor nume în nomenclatorul stradal al unor localităţi precum Târgovişte, Voineşti-Dâmboviţa, Piteşti, Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Mioveni reprezintă o rupere reală de trecutul comunist, un gest de normalitate, onorant atât pentru autorităţi, cât şi pentru cetăţenii celor două judeţe vecine, având un scop educativ şi identitar, de omagiere a contribuţiei celor menţionaţi, ajutând la o mai bună cunoaştere la nivel naţional a realităţilor şi a realizărilor pozitive din judeţele Dâmboviţa şi Argeş”. Phii, dar asta este valabil şi pentru Galaţi, nu-i aşa dle politruc şef Zanfir Ilie?!

S.V. 31 - iulie - 2015

One Response so far.

  1. mititelu mitica spune:

    aceasta numire, cetatean de omoare postmortem este mai mult impusa decat o alegere democratica ! intelegem din text ca domnul a fost functionar la Directia Canal -Dunare – Marea neagra !! deci nu era detinut politic ! cum a ajuns sabotor din functionar ? SEFUL SECURITATII DIN GALATI ERA UN DOMN STRUL ! Este bine sa nu amestecam suferinta miilor de romani de la canal, nici cea a seniorului Coposu cu alte personaje. Ce ar fi sa dam nume de strazi tuturor romanilor executati de comunisti !nu puteti propune asa ceva ? ar fi mai democratic.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...