logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

Nimeni dintre oamenii de decizie din Galaţi nu vrea să oprească activităţile pentru defavorizarea calculată a judeţului Galaţi în favoarea judeţului Constanţa. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele Patronatului IMM din judeţul Galaţi, într-o conferinţă de presă dedicată semnalării unei legi cu dedicaţie, ce dezavantajează net Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi. O hotărâre de guvern ce va produce efecte de la 1 ianuarie 2016 prevede că se înfiinţează Administraţiile Regionale pentru Contribuabili Mijlocii pe lângă direcţiile regionale existente, cu excepţia administraţiei din Regiunea sud-est, care se ia de la Regionala Galaţi şi va avea sediul la Constanţa.

Galaţiul pierde încă o instituţie vitală pentru dezvoltarea din următorii cinci ani

Nu există nici un fel de viziune şi de preocupare la nivelul judeţului Galaţi care să dea semnalul unei creşteri economice, a deschiderii de investiţii şi a creării de locuri de muncă. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele Patronatului IMM din judeţul Galaţi, Marian Filimon, care a sancţionat într-o conferinţă de presă neglijenţa aleşilor locali în organele de reprezentare la nivel naţional. Apatia, incapacitatea sau chiar nepăsarea şi obedienţa acestora se regăsesc în termenii în care a fost impusă o hotărâre de guvern, prin care se înfiinţează la nivelul tuturor Direcţiilor Financiare Regionale, Administraţii pentru Contribuabili Mijlocii. Singura excepţie de la regula priorităţii pentru reşedinţele de regiune este la regiunea sud-est, unde sediul Administraţiei va fi la Constanţa în loc să fie la regionala Financiară Galaţi. Preşedintele Patronatului IMM din Galaţi critică nepăsarea şi servilismul parlamentarilor de Galaţi, care nu au susţinut nevoia de reprezentare a judeţului Galaţi la nivel naţional. Marian Filimon cere reevaluarea acestei decizii şi propune o distribuţie geografică corectă, care ar justifica amplasarea sediului regional pentru contribuabilii Mijlocii la Galaţi. Această decizie va afectata cel puţin 430 de firme dar şi perspectivele de dezvoltare a judeţului Galaţi pentru intervalul 2016-2020. Carevasăzică, orice firmă care are o cifră de afaceri anuală de până în 50 milioane de euro şi un număr de angajaţi cuprins între 50 şi 250 de salariaţi se numeşte intreprindere mijlocie şi va merge să facă plecăciuni la perceptorii de la Constanţa.

La Galaţi, taxe şi impozite cu carul, investiţii cu paharul

Se întâmplă că HG-ul este în acelaşi ton de până acum a descentralizării. Adică să fie bre descentralizare, să se dea la toată lumea, să ajungă la toată pulimea contributoare, da la unii daţi-le descentralizare cu responsabilităţi şi la alţii să fie mai ales descentralizare cu centralizarea taxelor. Exact chestia asta a fost ginită demult de oamenii de afaceri din Patronatul IMM, dar deloc-deloc de liota de aleşi locali, în frunte cu bizonii mortificaţi Dobre, Toader, Pâslaru, Ştefan, Roşca. Pe aceste putregaiuri parlamentare prea puţin îi interesează că fiecare primar, fiecare preşedinte CJ sau de instituţie publică o să meargă la căciulit nu numai la Bucureşti, dar şi la Constanţa.Şi mai zice Marian Filimon că acesta este numai începutul-«reorganizarea» nu se va opri aici. „Cel mai probabil, în perioada următoare Constanţa va încerca să pună mâna şi pe structurile vamale, pentru ca, în cele din urmă, să preia cu totul structurile DGRFP Galaţi, pentru că, practic, n-ar mai rămâne aici decât administrarea întreprinderilor mici şi micro”, zice preşedintele Patronatului IMM-urlor Galaţi, Marian Filimon.

Tehnic, totul pleacă de la codoşlâcurile mahărilor din Constanţa şi de golănia complice a parveniţilor de Galaţi

Istoria pleacă de la reorganizarea din 2013 a structurilor Ministerului de Finanţe: la fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare, să fie câte o Direcţie Regională Antifraudă şi o Direcţie Generală Regională a Finanţelor Publice. Şi aşa a fost. În cazul Regiunii Sud-Est, care reuneşte judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea, Vrancea şi Buzău, sediul DGRFP a fost fixat la Galaţi, iar sediul Direcţiei Antifraudă la Constanţa. Nu a fost la fel cu lupta pentru caşcavalul mai mare. Gălăţenii au trecut la năniloancă sau la o haraşpincă, constănţenii s-au pus pe traficat lobby. Aşa a ieşit din guvernul Ponta HG nr.816/2015 privind organizarea şi funcţionarea ANAF prin care sunt prevăzute noi reglementări privind funcţionarea DGRFP-urilor. Ce să vezi, nici o surpriză, era o HG cu „dedicaţie” pentru Constanţa. Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii ar trebui să funcţioneze tot în judeţele în care îşi au sediile DGRFP-urile, dar, fatalitate, preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, strică regula pentru Regiunea Sud-Est: sediul Administraţiei contribuabililor mijlocii se stabileşte la Constanţa şi nu la Galaţi, aşa cum ar fi fost normal! Şi pentru ca treburile să fie bătute în cuie, preşedintele ANAF mai face un document, cu Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) având ca temă reorganizarea ANAF. La concluzii, se reaminteşte, să le intre bine în cap şi pălmaşilor din Finanţe-spune: Constanţa va fi cea care se va ocupa de gestionarea contribuabililor mijlocii! E un fleac! „E abia a 15-a instituţie de interes regional pe care, în ultimii ani, Galaţiul o pierde sau i se reduc mult din atribuţii, fără ca cineva din cei implicaţi din punct de vedere al responsabilităţii faţă de judeţul Galaţi să ia atitudine!”, strigă Marian Filimon. Dar de ce doar Marian Filimon? Nu avem oare o groază de parlamentari, directori de direcţii, Primar, preşedinte de judeţ, presă, societate civilă, tineri intreprinzători, tineri în revoluţii de trei zile, studenţi la ASE, ONG-uri, Cameră de Comerţ, Tehnopol şi şomeri debusolaţi?

Silviu VASILACHE 17 - ianuarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...