http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 959 - 21.09.2023

Răsturnare de răsunet în afacerea  „Aviasan”!

Din „Afacerea Secolului”, „Afacerea Aviasan” în care tunul dat de artizanii aceştia era estimat la 40.000.000 de euro pentru cele circa 40 de hectare de teren de la Vânători, pe care a funcţionat Aviasanul Galaţi, prin procurorii din DNA-ST Galaţi aceasta va deveni fâsul secolului, ultimele documente scoase la iveală, şi pe care noi ne vom baza documentarea acestui nou episod, denotând că dosarul nu era de competenţa DNA, eventualul prejudiciul creat fiind sub un milion de euro.

În scenă şi-a făcut apariţia un personaj cheie: un expert evaluator autorizat de Ministerul Justiţiei, care a stabilit că valoarea de piaţă a terenului în cauză era la data de 19.04.2007 de 127.445 de lei noi. Lucru recunoscut şi de Laura-Codruţa Kovesi, pe atunci Procuror General al României.

Al doilea personaj, o prelungire inutilă a picsului lui DNA-ST Ivan, este procurorul Nicolae Pîrcălăbescu.

Şi pentru că în octombrie se împlinesc cinci ani de când Gh. Ivan s-a înnămolit în dosarul Aviasan până ce a devenit profesor universitar, se cuvine să facem un preambul al acestei aniversări de tristă amintire profesională pentru procurorul şef al DNA-ST Galaţi, prof. univ. dr. Gh. Ivan, afacere care dacă tot nu l-a propulsat în ierarhia procurărească, l-a cocoţat în mediul academic, răsunetul acestui mare dosar de corupţie stingându-se, iată, prin voia lui Ivan, într-un mititel cub de pâslă.

Pe cai şi pe mama lor!

 

Ivan, Agheniţei şi comandantul Poliţiei, audiaţi la CSM

Inspecţia pentru Procurori din cadrul CSM i-a convocat recent pentru audieri pe Gh. Ivan, procurorul şef al DNA-ST Galaţi, pe Mihaela Agheniţei şi pe Dănuţ Lefter, inspectorul şef al IPJ Galaţi.

Motivul acestei anchete este că cei doi procurori au tot semnat, respectiv dispus, Ordonanţe către comandantul IPJ Galaţi, iar acesta a aprobat menţinerea în Arestul acestei unităţi a inculpatului Mihail Boldea. Vă reamintesc faptul că acesta nu a fost dus în Penitenciarul Galaţi de la declanşarea urmăririi penale în afacerea Aviasan şi până în zilele noastre, aşa cum prevede legea. Numai în primele luni de la demararea anchetei şi de la preluarea dosarului Aviasan de către terfelita procuroare Mihaela Agheniţei, Mihail Boldea a fost adus la sediul DNA-ST Ivan, cu lectica,prin Ordonanţe semnate de către acesta, de 71 de ori. Asta şi în dispreţul cheltuirii banului public şi în compromiterea profesională definitivă a eminentei Mihaela Agheniţei.

Pîrcălăbescule, semnează cu pixul meu!

 Pentru a-şi demonstra până la capăt limitele profesionale (la schimb cu cele academice?!, Răducan Oprea ştie de ce!), după ce a ratat lovitura secolului, Ivan a mai făcut un pas spre veşnica pomenire a afacerii Aviasan: după ce a ras-o pe Agheniţei, încurajând-o  în jocul idilic plin de investigaţii erotice, aspecte pe care le monitoriza audio şi video, Ivan şi-a adus o nouă prelungire inutilă a pixului său în cadrul DNA-ST Ivan: pe mareleee procurorrr criminaliiist, Nicolaeee Pîrcălăbescuuu!

Domnului procuror i-au fost puse în braţe cele 16.000 de pagini care alcătuiesc dosarul Aviasan, acesta neavând altceva de făcut decât să ia cazul de la anul 2007! Este clar că Pîrcălăbescu a fost adus de Ivan pentru a avea cine semna actele de urmărire penală, Gh. Ivan urmând să le contrasemneze ca superior, în acest fel nemaifiind nevoit să meargă la DNA-ST pentru ca actele emanate să-i fie sau nu aprobate de către superiorii săi. Aşa cum a păţit în încercarea de disjungere în acest dosar, superiorii refuzându-i lui Ivan Ordonanţa prin care Mihail Boldea şi judecătoarea Stela Ivan erau mutaţi pe altă stradă a dosarului.

De aia l-a adus cu delegare pentru şase luni pe Nicolae Pîrcălăbescu, fost procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu.

Marele procuror criminalist, Nae Pîrcălăbescu, a avut de rezolvat anchete grele, acolo, la ţară, la început de Ţara Vrancei. Dintre acestea sunt demne de remarcat doar două: o bătaie cu furca între doi mocani aflaţi la adunat fân şi un grav atentat al unui căruţaş beat care a intrat cu oiştea în gard! Iote că acum are în braţe un dosar greu, doar la propriu (16.000 de pagini), că în rest s-a destrămat prin grija universitarului Ivan până a ajuns să nu fie de competenţa DNA!

Luat de acasă, la intimidare, de Sfânta Maria

Un element cheie din acest celebru Dosar, despre care se ştia încă din 2007, când şef inutil al la fel de ineficientului PNA, devenit DNA, era Cezarina Bamboi, este un expert evaluator despre care Gh. Ivan şi-a adus aminte abia acum, drept pentru care l-a citat la DNA-ST Galaţi exact în ziua de 15 august, zi de mare sărbătoare pentru creştinătate. Bineînţeles că Ivan a mizat pe efectul psihologic şi chiar l-a băgat în lichituri pe bietul om care, cândva, în 19.04.2007, la cererea SC FITOCOM SRL a întocmit un raport de expertiză privind evaluarea celor circa 40 de hectare de teren ale fostului Aviasan, valoarea de piaţă stabilită atunci de către acest membru al Corpului Experţilor Tehnici atestaţi de Ministerul Justiţiei şi membru ANEVAR, fiind de 127.445 de lei! O fi vrând Ivan să-i sucească mâna la spate acestui expert-evaluator, astfel încât acesta să se dezică de prima evaluare încât să-i dea lui Ivan satisfacţie de peste un milion de euro?

Asta în timp ce Consiliul Local al comunei Vânători a apreciat în plângerea adresată parchetului că valoarea terenului este de 24.000.000 de euro.

Ciudat, dar despre acest document emis de către Procurorul General al României, Laura-Codruţa Kovesi,  sub nr. 16238/4966/2007, Ivan ştia încă din octombrie 2008. De ce şi-a adus aminte doar pe 15 august 2013, de Adormirea Maicii Domnului, doar aşa, de-al drakului?!

Procurorul General: AVIASAN nu e de competenţa DNA!

Aşadar, are cuvântul fostul Procuror General al României, actualmente procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală.

Cităm un pasaj edificator din documentul la care ne-am referit.

„Primind dosarul, Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie – s-a dezinvestit motivând că prejudiciul creat este sub valoarea prevăzută în OUG nr. 43/2002 modificată.

Analizând motivele conflictului negativ de competenţă creat, le consider întemeiate pe cele invocate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Astfel, valoarea de 24.000.000 euro a prejudiciului cauzat este apreciată în acest cuantum de către Consiliul Local al comunei Vânători în plângerea prin care solicită efectuarea de cercetări. La dosar există, însă, un raport de expertiză cu privire la terenul respectiv întocmit la solicitarea SC FITOCOM SRL, la data de 19.04.2007, de către un evaluator (membru al Corpului Experţilor Tehnici atestaţi de Ministerul Justiţiei, membru ANEVAR) în care concluzionează că valoarea de piaţă estimată a acestuia este de 127.445 lei, deci sub 1.000.000 euro.

Având în vedere că în cauză nu s-a întocmit un raport de expertiză pe baza căruia să se poată stabili cuantumul prejudiciului creat, expertiza la care am făcut referire este în acest moment singurul act care poate fi avut în vedere pentru a se calcula valoarea acestuia.

În consecinţă, se constată că nu este îndeplinită condiţia prevăzută de art. 13 alin 1 din OUG nr. 43/2002, motiv pentru care competenţa de soluţionare nu aparţine Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ci Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, căruia i se trimite dosarul în vederea continuării şi finalizării cercetărilor.”

Vom reveni.

Gelu CIORICI 6 - septembrie - 2013

One Response so far.

  1. incoruptibilul spune:

    Cine vrea sa afle adevarul sa controleze averile la smecherii din P.D.Galati sa vada nene viloaie si masini bengoase la greu,aere de nu poti duce la niste analfabeti si escroci.Au pus mana prin neamuri si furt pe case ce trebuiau retrocedate celor care au acte,nu la hotii cu acte false.S-au inpropietarit toti neica nimeni care pana mai ieri nu stiau unde este Galatiul pe harta,iar acum au ajuns galateni cu statut.Sictir!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

SE FAC PERECHILE, s

Se intră pe linia dreaptă a startului pentru alegerile din ...

CHIAR DACĂ MARILE L

I-a ciuruit pe toți atacanții care au jucat pe partea ...

Isărescu pleznește

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că în ...

ADRIAN SEVERIN, SCRI

"Excelenței Sale Doamnei Katheleen KAVALEC Ambasadorul SUA în România Stimată Doamnă Ambasador, Încep prin ...

Bancnota de 100 Bric

 Două evenimente majore au marcat începutul acestei luni. Summitul G20 ...