logoImpact EST nr. 886 - 20.09.2021

Sâmbătă, 9 noiembrie 2013. Se spunea la meteo că va fi ultima zi însorită şi caldă din acest an, începând de luni atmosfera rece de început de iarnă urmând să domine partea aceasta de Românie. Undeva, ferit de ochii gălăţenilor, în spatele perdelelor de vegetaţie de la terasa-restaurant „Andrada” şi în spatele digului, până spre clădirea Navlomar, uscatul a înaintat masiv în apă. Munţii de mâl uscat au devenit adevărate noi forme de relief care au şi început să fie populate de păsăret, căini şi oameni – pescari.

Pontonul – restaurant al libanezului Fredy, cel care patronează şi excelentul Restaurant Libanez din Vadul Cărăbuş (în diagonală cu „Casa Românească”), a fost mutat în amonte, dincolo de fosta navă rapidă „Săgeata”, trasă pe mal din 1990 şi devenită restaurant. Pontonul libanezului se înclinase în aşa hal, culcându-se pe fundul Dunării, încât vinul ţi se bea singur, sau juma-juma cu fluviul.

În locul restaurantului, AFDJ a amplasat o platformă plutitoare susţinută de un împimgător al Canal Service 4 (firmă care concesionează lucrări pe care le poate face chiar RA AFDJ, dulcele parandarăt fiind mai tare ca legea!). Pe platformă este fixat un excavator-graifăr. Acesta, care pare de jucărie pe lângă malul format între partea dalată-betonată şi fluviu, are de excavat patru metri în adâncime pe o distanţă, în interiorul şenalului navigabil al Dunării, de circa 10-15 metri.

Zona colmatată din cauza indolenţei jmekerilor din RA AFDJ, care preferă să vânture apa în loc să dragheze şenalul şi să întreţină malurile, pentru a crea surplus de motorină şi cheltuieli minime faţă de contractele încredinţate cu dedicaţie, este exact aceea unde ancorau navele pentru alimentare cu apă.

Fenomenul masivelor colmatări, îmi spun cei care se aflau pe platformă în acea sâmbătă, fără să muncească, a apărut la câţiva ani după scufundarea navei „Transilvania”. Dar specialiştii cred că aceste masive depuneri de aluviuni au drept cauză şi blocarea zonei de spărgăgorul de gheaţă „Perseus” al AFDJ, precum şi pontoanele din amonte de acesta, dar şi cele lipite de „Perseus” şi de malul din dreptul spărgătorului.

Încă odată avem de-a face cu lipsa de reacţie a autorităţilor şi a acelor şefi plătiţi exact pentru ceia ce nu fac, preferând să contracteze lucrările pe care regiile de stat ar trebui să le efectueze, pentru asta fiind create, dar, repet, parandarătul bate şi legea şi legalitatea.

Aşteptăm reacţiile cunoscătorilor corecţi şi cinstiţi din această zonă de activitate.

Gelu CIORICI 15 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...