logoImpact EST nr. 880 - 30.07.2021

cristi ciubotariu apatermDacă umărim atent termenele de judecată în procesul de faliment al Apaterm, vom observa că subiectul salariilor compensatorii ale concediaţilor din Apaterm a apărut pe cu câteva zile înainte de fiecare termen de judecată în care, printre altele, se contestă calitatea de creditor majoritar a Electrocentrale SA, deoarece o decizie a Curţii de Apel Bucureşti a stabilit (definitiv şi irevocabil) că din Tabloul creditorilor  Apaterm, este eliminată întreaga creanţă a Electrocentrale. Asta înseamnă că Electrocentrale a pierdut definitiv dreptul de a mai încasa cele  339 milioane lei. Pe cale de consecinţă, au rămas cu titulatura de creditori ai societăţii doar cei cărora li s-a acceptat creanţa prin planul de reorganizare şi anume: ANAF, Primăria Galaţi (pentru impozite şi taxe locale) şi salariaţii societăţii. Atunci de unde calitatea invocată de Electrocentrale, respectiv aceea  de creditor majoritar al Apaterm?

Se încearcă eliminarea salariaţilor din Tabloul creditorilor

Pentru presiune asupra Justiţiei şi abaterea atenţiei de la subiectul principal, cei interesaţi au lansat o altă temă care poate deturna ateţia publică într-o altă direcţie.

La fel de bine cineva UNS din Electrocentrale, care încasează sume substanţiale tocmai din recuperarea creanţelor de la debitorii societăţii Electrocentrale, în categoria cărora Apaterm este în top, are tot interesul să-şi conserve sursa de venituri. E ca atunci când împarţi o  pâine în felii. Dacă cel dinaintea ta taie o felie mai mare, ţie, care vii după el la împărţire, nu-ţi mai rămâne suficient încât să te îndestulezi, darămite să mai şi rămână câte ceva acolo, să poţi lăsa şi celor care vin după tine la împărţire.

La fel de importantă este discreditarea salariaţilor şi eliminarea lor din orice calcule, dacă avem în vedere că în toată perioadă de după intrarea în insolvenţă a Apaterm (după 07.06.2011) SINGURUL CARE S-A OPUS FALIMENTULUI  A FOST SINDICATUL SALARIAŢILOR. Nu contestă nimeni că au vrut să-şi conserve locurile de muncă dar, în acelaşi timp, au avertizat asupra jafului care va urma şi asupra distrugerii cu bună ştiinţă a sistemului centralizat, cu toate că specialiştii din ţară şi de peste hotare demonstrează că din toate punctele de vedere (economic, tehnic, mediu, etc) cea mai bună soluţie este sistemul centralizat.

Sindicaliştii obţin diminuarea veniturilor de miliarde pentru constanţeni!

Pentru a înţelege de ce se întâmplă toate astea, o să punctăm câteva indicia. Filiala din Galaţi a CC INSOL care ne-a fost impusă ca administrator judiciar şi ulterior ca lichidator judiciar, a fost înfiinţată în 19 iulie 201,1adică imediat după ce a apărut pe piaţă subiectul insolvenţei Apaterm (07.06.2011), chestiune verificabilă pe site-ul ANAF. Cineva a simţit mirosul banilor şi nu s-a înşelat, mai ales că, în generozitatea sa Electrocentrale I-a oferit administratorului judiciar al Apaterm,în prima etapă, un comision de administrare de 7% din încasări/lunar, la care se adaugă o componentă fixă de 35.000 lei. În lunile de iarnă comisionul se ridică lejer la câteva miliarde de lei vechi. S-a opus cineva? Nicidecum. Singurii care s-au zbătut pe toate căile să nu se plăteasca atât sunt tot vechii angajaţi ai societăţii . Până la urmă, eforturile sindicatuli salariaţilor a avut un rezultat bun: s-a redus comisionul în cota procentuală până la 2% din încasări/lunar, la care s-a adăugat o componentă fixă de 16.000 lei. Şi ăsta este doar unul din subiectele de litigiu dintre salariaţi şi aşa- zisul creditor majoritar.

Noi, aici la Impact-est, am tot pus o întrebare extrem de simplă: „De ce lichidatorul Apaterm, administratorul judiciar al Electrocentrale şi administratorul special al Electrocentrale sunt toţi din Constanţa?” Nu s-au găsit oameni suficient de bine pregătiţi în Galaţi sau în Brăila? Nu cumva drumul duce către băieţii deştepţi din energie sau către cei cu interese pe piaţa fierului vechi?

Discreditarea salariaţilor rupţi în cur, continuă

Discreditarea salariaţilor prin presă, cum că se vor îmbogăţi nişte FOAMENI continuă din următorul motiv. Deşi anul trecut cei de la Electrocentrale orchestraseră foarte atent o procedură de preluare a creanţelor Apaterm în contul unei părţi a datoriei pierdute la masa credală, oferind Apaterm-ului un cadou otrăvit, şi anume prelungirea cu un an a perioadei de reorganizare şi eşalonarea (tot pe un an) a datoriei acumulate în perioada premergătoare intrării în reorganizare, când cele două societăţi s-au tot judecat (a se citi „opus intrării în faliment”!), demersul nu I-a reusit! Cei de la Electrocentrale s-au trezit astfel într-o situaţie jenantă pentru că, spun „gurile rele” au dat ca sigură reuşita demersului! În declaraţiile publice VOCEA Electrocentrale spunea că va ceda Romgaz-ului creanţele preluate de la Apaterm, pe firul scurt înţelegând să consemnăm însă, că avea cumpărător pentru ele, la un preţ de circa 20% din valoarea creanţelor. Demersul nostru publicistic, dar mai ales al Sindicatului Salariaţilor din Apaterm a salvat, poate, de la evacuare casele multor datornici, inclusiv locuinţele chiriaşilor datornici, aflate în proprietatea Primăriei.

O altă categorie de interese pe care o are „garda veche” din Electrocentrale, după intrarea în insolvenţă, e aceea că a înţeles că nu prea mai are temei să-şi păstreze salariile imense (atunci când a intrat Apaterm în insolvenţă, la Electrocentrale salariul mediu era în jurul a 3.600 lei!), gândindu-se că şi-ar putea diversifica activitatea prin preluarea distribuţiei. Cu toate astea, deşi au fost în repetate rânduri invitaţi la o serie de măsuri comune pentru încasarea datoriilor, nu au avut nici o intenţie de a participa, ignorând complet propunerile SINUCISULUI Apaterm.

Va urma.

 

Agentul Subteran 23 - ianuarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...