logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

Şi ce-aţi fi vrut? Să scriem direct din titlu că prin Galaţi curge Pârâul de Rahat? Am preferat această reformulare, într-o limbă internaţională, în ton cu gogoşile frumos ambalate european servite de conducerea Apă Canal ori de câte ori este chestionată referitor la creşterea preţului la apă şi canalizare. Se dă vina pe marele program de investiţii pentru alimentări cu apă, canalizare şi epurare ori de câte ori se justifică o nouă majorare de preţuri. În fapt, nici ceea ce există nu se întreţine ba, mai rău, se distruge cu bună ştiinţă, nepăsare şi chiar sfidare faţă de cetăţeni.

Dar să vedem ce perorează inexorabilul director

al operatorului local de apă-canal, acum cu pretenţii regionale de 120 de milioane de euro cuantum total de investiţii: “La finalizarea acestor lucrări de investiţii, gradul de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare din oraş va ajunge la sută la sută, iar apele uzate deversate în sistemul de canalizare vor putea fi epurate integral. Sunt investiţii majore, care vor reduce semnificativ pierderile din sistem, dar şi infiltraţiile cauzate de uzura avansată a reţelelor” – Gelu Stan, director Apă Canal SA Galaţi.

Rahatul din curtea Apă Canal

Cei de la Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului ne-au atras atenţia asupra mizeriei care se petrece în parcul Cloşca. Şi se petrece până hăt, la vale, în curtea, cui credeţi?, fix a… Apă Canal. Curte în care obiectivul camerei a surprins şi un padoc improvizat. Dar despre asta vom vorbi altădată, cu mai multe imagini de la faţa locului. Mai ţineţi minte articolele de acum câţiva ani, în care presa sesiza invadarea cu dejecţii a parcului Cloşca din cauza proastei configurări a canalizării dinspre Țiglina? Iată cum au rezolvat „meseriaşii” lui Gelu Stan problema. Cu o strategie magistrală, un proiect ingenios şi o execuţie de excepţie. Adică au tăiat fără nicio jenă ţevile, ca să elibereze presiunea suplimentară şi să nu mai refuleze dejecţiile acolo unde le vedea toată lumea, în parc. Ci în râpa care coboară printre acesta şi intrarea din spate a stadionului Dunărea, apoi pe sub stadionul şi sala Siderurgistul până în „fundul” curţii marelui operator regional de apă şi canal.

UE ştie de scursurile de la Galaţi?

După cum se poate vedea, ţevile de canalizare care traversează ditamai zona de agrement sunt „decupate” profesionist, cu flama oxiacetilenică. Probabil că, atunci când au nevie de câte un „petecuţ” de ţeavă, muncitorii se servesc din ţevile respective. Şi, ca să fie siguri că nici la debite majore nu mai au probleme, au dat şi o gaură în partea de jos, prevăzută gospodăreşte cu o gură de racord prin care să curgă mizeria mai cu spor. Acum înţelegeţi de ce pute în aşa hal a căcat când treceţi pe strada dintre IVAS şi Uzina de Apă? Ei bine, nu doar fiindcă operatorul-lu’-peşte-împuţit-de-la-cap doar se preface că epurează apele când în fapt le lasă să se scurgă bine merci pe unde apucă. Ci şi pentru că are o predilecţie bolnăvicioasă pentru acestea – aşa cum unii colecţionează tot felul de vechituri, Apă Canal colectează un pârâu de dejecţii în fundul propriei curţi.

Să fixăm priorităţile: Gelu Stan şi Niţă Podaru-demisia!

Astfel, într-o zonă care ar putea constitui o atracţie majoră în cadrul unui „city break” sau cel puţin un reper spectaculos pentru plimbările în natură de duminica, peisajul şi ecosistemul în general sunt distruse de ticăloşia celor plătiţi cu bani grei de gălăţeni. De operatorul care, prin taxele şi impozitele contribuabililor vărsate la bugetul local, cel naţional şi de acolo la cel euroean, a devenit mai profitabil decât o firmă de producţie, mai dătător de salarii grase, prime şi bonusuri decât o multinaţională-lider de piaţă. Bine că indolenţa, incompetenţa şi impotenţa – ba poate chiar şi corupţia sau pura hoţie – nu au miros. C-altminteri cine ştie ce duhoare s-ar fi simţit în plin centrul oraşului, unde sălăşluiesc birourile conducerii Apă Canal. Apropo, domnule Gelu Stan: coana Europă, cea care virează mare parte din fonduri, ştie cam ce scursuri se preling de pe urma investiţiilor finanţate de ea? N-aţi vrea să vă daţi demisia înainte să afle şi să ne forţeze mâna să vă trimitem acasă tăind finanţarea?

Mihai Angheluţă adică Made in Galati 24 - octombrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...