logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

De câţiva ani încoace se duce o bătălie invizibilă între Galaţi şi Brăila. Deşi cele două oraşe reprezintă o interurbaţie, întotdeauna a existat un sentiment de rivalitate între ele, deşi, în loc să se ajute reciproc şi, eventual, să se unească, devenind doar un singur oraş port (mult mai mare şi vast recunoscut), se vor desfiinţa unul pe celălalt.

Cinematograful Galaţiului la Brăila

 Deşi mall-ul Brăilei era iniţial prevăzut pentru Galaţi, primăria noastră, din lipsă de condiţionalitate, cedează, în mod inconştient la vremea aceea, profitul oraşului vecin. Astfel, cetăţenii Galaţiului sunt nevoiţi să se mute în week-end-uri în Brăila pentru a viziona un film, dar, cum oamenii Brăilei nu au bani, mall-ul devine iar al Galaţiului, doar că ceva mai departe. Cel mai probabil, atunci când vom avea cinema propriu, vom putea până şi noi să câştigăm de pe urmele noastre, nu doar adversarii.

Centrul Brăilei – refăcut, cel al Galaţiului – uitat

Pe când Primăria Brăilei a fost de acord să dea bani pentru a reface clădirile din centrul vechi, Primăria Galaţi ar fi, mai curând, de acord cu demolarea acestor comori crescânde în valoare prin vechime şi arhitectură istorică. Dar, după cum spuneam anterior, Galaţiul nu se va mobiliza până când Brăila nu va veni să ne ia şi centrul la ei în oraş.

În loc să primim turişti la noi în centru să vadă monumentele noastre, muzeele cu care ne mândrim, să îi ducem la un film şi să îi plimbăm pe faleză, noi îi primim la noi în Brăila, pentru că ne e cam ruşine cu noi.

Monumente? Casele dărăpănate, cu geamuri sparte, cu tencuială căzută şi doar o tăbliţă, care pare a minţi, zicând monument istoric. Jalnic! Muzee? Fix în centru există ceva ce se numeşte FOSTUL Muzeul de istorie, clădirea fiind restituita proprietarului. Într-o bună zi va veni cineva destul de înţelept, care să vă smulgă litera d din minciună şi aţi realiza că, de fapt, muzeul e istorie. Cinema? Cred că există un proiect de a înfiinţa aşa ceva şi, de asemeni, o petiţie pe care sute de tineri o învârt spre semnare, căci ei nu au bani şi de transport, pe lângă costul filmului de la mall-ul Brăilei. Şi, cu siguranţă, totul va rămâne în fază de proiect încă ceva vreme.

Faleză?! Domnilor, faleza noastră, unde Dunărea are cea mai mare lăţime, este complet dată uitării. Unde s-au dus zilele în care organizam şi noi croaziere pe Dunăre, cu vaporaşe cu muzică, cu zile festive şi mulţi turişti în primire?

Să ne amintim, spre exemplu, de Olimpiada Naţională de Germană, care s-a organizat la Galaţi. Când lotul a vrut plimbare pe Dunăre, ce au răspuns organizatorii?

Desigur, hai la Brăila! Păi, să înţeleg că noi organizăm, dar suntem dispuşi să dăm merite şi bani Brăilei? De ce, domnilor? Pentru că suntem incapabili de a ne menţine prestigiul anilor trecuţi? Pentru că nu mai suntem în stare să ne aducem laude, doar să le pasăm Brăilei?

Brăila – viitoare aglomeraţie urbană puternică

 În ritmul acesta, domnilori şi dragă primărie a Galaţiului, Brăila va putea deveni, datorită/din cauza noastră, o aglomeraţie urbană puternică, iar noi doar un oraş-satelit, despre care va fi amintit că a existat, cândva, independent. Ruşine, Galaţi, adică autoritaţi blegite!

Vitamina A&C 13 - iunie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...