logoImpact EST nr. 893 - 04.12.2021

Galati-oras-rural-4Este a patra ediţie consecutivă în care acordăm spaţii tipografice semnificative situaţiei dezastruoase în care a fost aruncată populaţia Galaţiului, acum în plină iarnă şi-n vârf de sărbători creştineşti, când circa 150.000 de persoane, printre care mai mult de jumătate sunt copii şi bătrâni, suportă sminteala unei întregi clase politice şi administrative, fiind lăsată în mizerie şi frig. Apa caldă menajeră şi încălzirea centrală au devenit amintire pentru cele peste 50.000 de locuinţe captive, dependente de Electrocentrale şi Apaterm. Am scris cu argumente bazându-ne pe înscrisuri şi mărturii ale celor cărora le pasă, dar cei vizaţi au preferat să-i vâneze pe cei cu simţ civic, în loc să vină în dialog cu gălăţenii pe care îi umilesc. Noi continuăm să dezavuăm practicile celor care au creat acest dezastru şi îi invităm pe cei vizaţi la comunicare.

Ireversibil de mort

În ediţia 564 din 04 – 10.12.2014 vă spuneam că mult clamata investiţie de 40 de milioane de lei, în turbine care să funcţioneze cu gaz metan, pentru producerea de energie termică pentru oraş şi energie electrică, a rămas doar pe hârtie, SISTEMUL continuîndu-şi drumul victorios al cărui capăt va fi după data de 1 aprilie, când Galaţiul va fi un FOST ORAŞ. Da, zona părăginită în care ar fi trebuit amplasată investiţia (prin Ţiglina II – Direcţia pentru Protecţia Copilului) a rămas martoră a acestei minciuni politico-administrative. Numai nebunii mai pot crede că întoarcerea la producţia de energie electrică cu păcură ar mai fi posibilă, căci un megawatt/oră ar costa 1000 de lei şi nu circa 350-400 cât costă prin utilizarea gazului metan.

Dar, despre interesele lichidatorilor, ale, cozilor de topor şi ale unor fonduri de investiţii, am vorbit în ediţiile precedente, încălzirea şi alimentarea cu apă caldă în sistem centralizat urmând să devină amintire. Dar una activă, cu consecinţe catastrofale pentru proprietarii şi chiriaşii celor peste 50.000 de locuinţe captive.

Până atunci, însă, la Electrocentrale se şobolăneşte ca pe siloz, Graur şi Mustafa încasând lefuri pe acelaşi post. De ce nu a plecat directorul general Laurenţiu-Octavian Graur odată cu numirea ca AGĂ a lui Sinan Mustafa de către lichidatorul CC INSOL SPRL Constanţa? Păi pentru că Electrocentrale e a guvernului şi pentru că Graur a venit de la Turceni, care Electrocentrale Turceni a fost în relaţii economice cu Casa de Avocatură a lui Dan Şova, la care a prăşit şi Viorel Ponta înainte de a fi premier (ei, parcă acum ar fi!). Deci, odată cu venirea (numirea) reprezentantului administratorului judiciar, Graur trebuia să plece de tot, nu doar câte două-trei zile pe săptămână, cu maşina, şoferul şi leafa plătite de către Electrocentrale – via Apaterm, prin fraierii captivi. Şi în timp ce Graur zboară pe banii noştri fără limită de kilometri, Sinan Mustafa dă cu televizorul în foameni cum că va investi în cazane cu apă fierbinte, amplasate undeva pe la Ultimul Leu, investiţia pentru care, repetăm, nici măcar nu a fost comandat studiul de fezabilitate.

Sudoarea lui Mustafa – încasarea comisioanelor

Căci restul este gargară dovedită prin lipsa faptelor. Iar în lipsa acestora, Sinan Mustafa are o singură treabă mare: încasarea comisioanelor de 2% din facturile emise şi a onorariului de circa 20.000 de lei pe lună în favoarea lichidatorului CC INSOL SPRL Constanţa. Le batem obrazul cu parul şi le reamintim că precedentul lichidator, Rominsolv, lucra cu un onorariu de doar 7000 de lei şi fără procent din facturile emise, cuantum stabilit tot de adunarea creditorilor. Şi se şobolăneşte mult şi bine şi pe abur fierbinte, căci, de pildă, ArcelorMittal plăteşte în avans apa demineralizată şi apa dedurizată, ceea ce înseamnă câteva milioane bune pe an.

Ehei, şi la tot acest politic de centru, îl adăugăm şi pe cel local, la fel de nesimţit şi de păgubos.

Centralele de cartier, moarte înainte de naştere

Aceasta era soluţia aplicată cu succes în mari oraşe comparabile cu Galaţiul, captive şi ele ale sistemului centralizat. Dar dacă în Timişoara şi în Constanţa s-a investit de prin 1998 sistematic şi planificat, în Galaţi am înaintat … prin debranşat, din sistem ieşind peste 25.000 de apartamente. Sigur că, în proporţie de 99%, tot ce a însemnat construcţie nouă după 1990, fie ea de locuit, instituţie, supermarket şi blocuri nu au mai fost racordate la sistemul centralizat. De asemenea, pe centrale proprii au trecut toate creşele, grădiniţele, şcolile, spitalele, instituţiile, adică tot ce înseamnă stat. Că doară de stat sunt şi Electrocentrale şi Apaterm şi Apă Canal.

Dar numai nişte răgălii de primari ca Durbacă, Nicolae şi acum şi Stan îşi puteau imagina că în acest hal, un astfel de sistem ar mai putea fi viabil, şi rentabil pe deasupra.

Şi dacă tot e pe cioclăreală, de ce să nu halească tot ei şi ultima colivă. În frunte cu liderul de sindicat din Electrocentrale, Mihai Popa (predestinat nume!) care şi-a angajat beizadeaua ca referent contra 12 milioane de lei vechi pe lună, că tot are el un master în teologie. Un motiv în plus de a renunţa la toate revendicările salariale, oamenii mulţumindu-se că măcar au unde pleca de acasă, sigur, mai puţini cu o sută de inşi faţă de anul trecut … Dar e bine că au lefuri nesimţite alde Mustafa şi Graur (cică în jur de 16.000 de lei noi) şi câte 12.000, directorii executivi, datoria de 160 de milioane de lei noi la Romgaz putând să mai aştepte până în aprilie 2015, când prohodul va da începutul unei noi oportunităţi pentru îmbogăţirea băieţilor deştepţi din energie, lichidări şi fonduri de investiţii. În dauna celor peste 120.000 de mulţi şi proşti, debitori şi sărăciţi, proprietari ai celor peste 50.000 de locuinţe, care nu vor mai fi captive ale sistemului centralizat de încălzire şi apă caldă, ci a altui SISTEM. Pe care l-am tot descris şi dezavuat în ultimii 25 de ani, dar e prea târziu să ne daţi dreptate abia acum.

Gelu CIORICI ŞIPOTE 19 - decembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF