logoImpact EST nr. 860 - 01.03.2021

Se cunoaşte de către toată populimea din Republicuţă odiseea legată de gropile sau surpările de teren, sau alunecări, draku ştie cum s-or mai numi de la Elice (Faleză). S-a ajuns în situaţia ca mândreţe de bulevard să fie obturat, să avem o deviere – gen „bretea” – pentru accesul spre Zona Port şi Zona Industrială. Necazurile au apărut de vreo patru ani, când au început să apară primele prăbuşiri de teren, producând adevărate cratere în asfalt. Şi, uite aşa, s-au ivit problemele, s-a săpat, s-a astupat, iar s-a surpat, s-a diagnosticat, iar s-a săpat, s-a căptuşit colectorul (sau s-a peticit), s-a astupat şi asfaltat, iar s-a prăbuşit şi format groapă, iar… şi tot aşa ca la … nebuni. Îmi aduc aminte că, în tinereţe, am citit un roman celebru în care deţinuţii erau scoşi pe malul mării şi cărau de dimineaţa până seara pietre pe care le stivuiau frumos într-un loc, după care le mutau înapoi, formând o nouă grămadă sau piramidă de pietre. Ori toată această muncă, activitate fără rost, îi aducea mai apoi la demenţă. Cam aşa şi la noi, cu gropile  de la Elice, numai că  cei care  înnebunesc suntem noi, iar cei se fac că rezolvă treaba şi iau roabele pline cu bănet sunt cei din Primărie şi, bineînţeles, Constructorii.

Şi, uite aşa, stăm şi ne gândim că nu se mai satură „ăştia” de furat, că nu-i mai pedepseşte nici Dumnezeu, că de fapt dacă ne uităm în jurul nostru, o să observăm că toate lucrările executate din banul public s-au făcut de aiurea, fără calitate şi profesionalism, nerespectându-se nicio normă, furându-se la greu din materialele ce trebuiau puse în operă.

Aşa se explică de ce în timp unii constructori au devenit adevăraţi magnaţi, au prosperat mai a dracului decât familia Kennedy în USA, iar lucrările executate de ei sunt de tot rahatul.

Acuma pentru că avem un Primar Nou la un oraş NOU, problema aceasta, a ceea ce este şi se întâmplă la Elice, a intrat pe mâna „noilor”, mult mai stilaţi şi rafinaţi în şmenuirea banului public.

Au stat ei şi s-au gândit, şi s-au … gândit, până când au găsit soluţia şi metoda cea mai înţeleaptă şi profitabilă pentru EI în primul rând. Astfel, puţul gândirii din Capitală a dat dracului toată pleiada de specialişti gălăţeni (bieţi provinciali), de arhitecţi, de ingineri în frunte cu ing. Coşovliu (cacarisit cu şcoală comunistă) şi a găsit soluţia salvatoare. Zilele trecute au poposit pe meleagurile noastre primii emisari, bucureşteni get-beget, crema, spuma Academiei de Geofizică şi Geodinamică a Pământului. Apoi ţac-pac, încredinţare directă, studii de specialitate, prefezabilitate, fezabilitate, impact şi tot aşa până la a mamei mă-sii, toate acestea ca să dureze până nu mai suntem.

Ori la aşa activitate de cercetare şi de dat soluţii, şi preţul fixat (cu para-ndărăt!?!) este pe măsură, adică vreo câteva milioane de euroi. Mă duc şi mă uit la groapa din asfalt de la Elice, eu, lucrător cu pixul care nu mă pricep, stau în drum şi-mi pun întrebări ca prostul.

Oare cum, de peste o sută de ani, pe acest bulevard s-a circulat cu căruţe, cu maşina, cu tancul (în timpul războiului), cu care alegorice de zeci de tone când se făceau manifestări de 1 Mai şi 23 August pe vremea împuşcatului şi nu s-a întâmplat nimic? Şi tot aşa îmi aduc aminte când aveau loc lucrările pe ISPA pe strada Traian şi când se decoperta şi se băgau pichamerele în vechiul sistem de canalizare a oraşului, tot de peste o sută de ani, aflat în conservare şi funcţiune impecabil, cu cărămidă din care ieşea scântei în contact cu lamele utilajelor.

Oare ce ingineri, ce arhitecţi, ce proiectanţi, ce meşteri constructori avea oraşul acesta?

Întrebaţi-vă de garanţiile lucrărilor executate în prezent şi o să vă scuipaţi în sân, deh, avem tehnologii noi, am progresat! La ce? La FURAT!

Observator 7 - iunie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg