logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

Spre surprinderea noastră, poate şi a cititorilor, în Republicuţa noastră a intervenit un subiect de discuţie şi dezbatere mai puţin obişnuit. Se vorbeşte de zor în diferite medii despre „managementul integrat al deşeurilor”, iată, am trăit să o auzim şi pe-asta. Ori lumea nu are ce face, ori s-a deşteptat conştiinţa civică a gălăţenilor după treizeci de ani de aşa-zisă democraţie. Cert este că această chestie ne uimeşte şi pe noi, ca discuţie pe un subiect de maximă responsabilitate la nivel de comunitate şi care doar aparent ar fi apanajul celor iniţiaţi, aşa zişilor specialişti în mediu sau responsabili administrativ şi politic. În afară de bârfe, zvonuri şi ecouri pe acest subiect, am îndrăznit şi noi să ne uităm un pic pe materialele postate pe site-ul Consiliului Judeţean şi care sunt cadru de dezbatere şi aprobare pentru subiectul aflat în discuţie.
Acum, noi ştim că autorităţile sunt cu „cuţitul la gât” şi că de fapt judeţul, din neştiinţă, din delăsare, din prostie (vezi mandatul de panaramă a lui Bacalbaşa) a pierdut o finanţare de aproximativ 60 milioane de euro pe problema gestionării deşeurilor. Că ani şi ani la rând s-au pierdut fără să se facă nimic, cu toate că se cunoştea problema, situaţia imperativă a acesteia, consecinţele şi toate celelalte. Uite, aşa s-a ajuns în situaţia în care comunităţile locale nu mai au unde depozita gunoiul, uite aşa am ajuns să-l „exportăm” în alte locaţii, în alte judeţe, de te iei cu mâinile de cap privind indolenţa şi responsabilitatea autorităţilor.
Într-un sfârşit, iată, ne-am apucat de treabă şi există un proiect în acest sens, care se va aproba cât de curând, urmând să se deschidă calea spre realizarea unor investiţii în domeniu. Am înţeles noi şi vocile poporului curios, că se propun două modalităţi: una ar fi de colectare, selectare şi depozitare în eternele gropi de gunoi, iar a doua modalitate cea de colectare, selectare şi incinerare.
Deci care ar fi cea mai bună soluţie?!? Aici e problema sau „cuiul lui Pepelea”, care generează păreri, discuţii şi altele!
Noi, acum, nu suntem specialişti în materie de mediu, avem acolo o cultură generală bazată pe ceea ce am mai citit, care coroborată cu părerile şi bârfele din târg merge spre următoarea concluzie, şi anume că varianta a doua este cea mai bună, cea cu colectarea, selectarea şi incinerarea. Gurile, rele sau nu, spun că varianta numărul unu: colectare-selectare-depozitare gropi de gunoi – este varianta dorită, amprentată, aprobată (deja) de către autorităţi. Şi tot ăştia cu clevetitul au argumente de genul că groapa de gunoi este depăşită ca soluţie tehnologică în Europa şi lumea civilizată, că gropile „şi-au trăit traiul şi mâncat mălaiul”, că sunt costisitoare din punct de vedere al întreţinutului, că poluează pământul şi straturile freatice în timp, indiferent cât de bine ar fi construite. Că în timp cedează, se degradează, vezi groapa de gunoi de la Tirighina, făcută pe bani europeni şi care degajă mirosuri pestilenţiale. Se spune că soluţia mai avansată şi agreată inclusiv de ăştia cu mediul de la Bruxelles este cea a fabricilor de incinerare, moderne, automate, ce nu sunt energofage, ce nu poluează deloc, dotate cu instalaţii şi filtre speciale. Că este o soluţie mai economică, mai trainică, mai profitabilă şi implică costuri mai mult decât rezonabile.
Tot din ecourile din târg reiese că alegerea variantei numărul 1, cea cu „groapa” este de fapt urmarea presiunilor exercitate de către marii constructori gălăţeni, abonaţii permanenţi la contracte, oamenii de casă ai pesede, care ar şti să facă gropi, să acumuleze profituri uriaşe şi să facă parandărătul. Pe când cu fabrica de incinerare, vine producătorul, ţi-o montează şi gata, „ura şi la gară”.
Aşa că, atenţie mare, consilieri şi instituţii ale STATULUI şi tu, OPINIE PUBLICĂ!
Oricum, tăvălugul a pornit, iar în loc de incineratoare, vom avea DIGESTOARE, aşa cum puteţi citi în ediţia de faţă.

Observator 8 - februarie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF