logoImpact EST nr. 886 - 17.09.2021

Corneliu Mangalea a început să facă afaceri curate, ca şi el pe atunci, când era ditai vicecampionul european la aeromodele, din 1991-1992. I-a fost simplu, mai ales că Revoluţia l-a prins reprezentant al ARO Câmpulung Muscel în Combinatul Siderurgic Galaţi.

Dar, nevoia politrucilor vremii, a securiştilor şi a directorilor de instituţii şi societăţi cu capital de stat de a-şi crea saltele cu bani în acea perioadă a unui stat cu instituţii slabe şi ca şi inexistente, a făcut din tânărul şi normalul Corneliu Mangalea o săgeată numai bună pentru scopurile lor. Aşa cum au fost creaţi majoritatea patronilor de atunci cărora le-a fost dată pe mână întreaga economie şi industrie a Galaţiului.

De la întreaga reţea de librării, întreaga reţea de autoserviri, toate fabricile din industria alimentară, tipografii, depozite de textile, baze judeţene de aprovizionare cu tot cu căi ferate, aproape toată industria mecanică şi de prelucrări feroase şi neferoase, un întreg Trust de Construcţii, întreg sistemul de îmbunătăţiri funciare şi tot ce nici prin vis nu le-au trecut acestor indivizi-săgeată care se încălţau cu căciula de iepure şi nu avuseseră înainte de 1989 nici măcar un singur paznic în subordine, a încăput pe astfel de mâini.

Până vom discuta despre Chelu şi alţii, în ediţia de faţă o să poposim puţin la Corneliu Mangalea.

 

Cine te-a făcut pe tine,

măi, Corneliu, nene?!

Nalt n-ai fost, subţire, da, dar în ultima vreme, în 2008, când ai candidat pentru fotoliul de primar al Galaţiului ca iepure a lui Nicolae, nu te mai încăpea nici cravata, pentru că aveai fălcile unite cu gâtul şi erau mai mari decât capul. Aşadar, Mangalea supraveghea fluxurile de tablă către ARO Câmpulung Muscel. A fost simplu pentru Sandu Florentin şi Dumitru Nicolae să facă din el un patron-tampon, prin care să treacă doar aprobările şi documentele de livrare a produselor siderurgice, comisionul fiind uşor de produs cu doar doi salariaţi: faxul şi secretara. Apoi a venit rândul lui Jan Borş să-l propulseze în patronatul miliardarilor din carton pe Corneliu, precum şi al celui cu care s-a încumetrit, securistul Corneliu Găvăneanu, patronul Port Docuri şi al Port Bazinul Nou.

Cu banii produşi doar din comisionări şi cu sprijinul politic al potentaţilor vremii (Tata Ilie Plătică) şi a celor cu bani din preajma pedesereului lor, Mangalea a primit verde la cumpărat fabrici şi uzine ca pe seminţe, dar şi la preţ de bostan cu sare!

Iată cele trei imperii care au încăput la ordin politic pe mâna lui C.M., ajunse acum, toate, o ruină şi cu o producţie de câteva mii de şomeri. Căci asta s-au priceput alde capete ţuguiate. Trustul de Construcţii, devenit Confort SA, trust care făcea 3500 de apartamente pe an şi avea peste 3000 de salariaţi, a fost cel mai mare tun imobiliar. Nu uitaţi baza de producţie prefabricate din beton din Micro 21, din stânga Poştei, cum priviţi Dunărea.

Pe acele uriaşe terenuri au încăput Billa 1, un PECO, un Altex, o biserică şi un prim Kaufland. Ei bine, cele câteva zeci de hectare care au adus în conturile lui C.M. câteva milioane de dolari, nu erau în patrimoniul Confort SA, când Mangalea a cumpărat fostul trust. Cum de a fost împroprietărit noul proprietar, numai Nicolae, Budescu și Gurzu pot şti.

Dar, revenim la praful şi pulberea care s-au ales, imediat ce amintim şi celelalte două perle din salba lui C.M.: Fabrica de Elici – ELNAV – unicat în Europa, şi Mehid, iarăşi o raritate în lume privind mecanica hidraulică. Ambele sunt ruină, dar, prin ELNAV, Mangalea a reuşit să manglească prin acelaşi primar Nicolae câteva miliarde de lei din banul public, speţă despre care am scris de ne-a durut burta.

Banca Românească vinde Confort SA cu 3,5 milioane de euro

Pe lângă depozite uriaşe cu cale ferată, cămine de nefamilişti (vândute tot primăriei lui Mitică Nicolae), bloc administrativ şi baza sportivă, Mangalea a luat la pachet şi câteva terenuri şi fundaţii de lobc, dintre care una pe Faleză, unde a fript un bloc chiar lângă ITM, unde a fost sediul Trustului de Construcţii, mutat apoi în cele două tronsoane de bloc pe strada Vultur (Melchisedec Ştefănescu).

Banca Românească i-a scos lui Mangalea prin executor judecătoresc, la vânzare prin licitaţie, trei dintre ultimele redute imobiliare, reprezentative pentru Confort SA.

Prima dintre perle este sediu administrativ care se întindevizavi de Politehnică, pe o suprafaţă de 2916 mp, clădirile fiind compuse din două tronsoane de bloc P+4, în suprafaţă de 1.324 m.

Preţul de începere a licitaţiei, care va avea loc pe 31.07.2013, este de 4.654.222,5 lei. Aşadar, peste un milion de euro…

A doua piesă scoasă la licitaţie se referă la un teren de 10.310 mp (peste un hectar), situat pe strada Domnească în zona Rompetrol-Centrul Multifuncţional (azilul-spital), unde a fost baza sportivă Victoria TC. Clădirea administrativă, de 152 mp, nu face mare lucru, chiar dacă are şapte încăperi. Terenul e important, mai ales că e chiar vizavi de terenul (viitor plin cu vile) pe care a fost tocată fabrica Apollo, preţul de plecare fiind de 3.935.947,5 lei – deci peste un milion de dolari.

Cea de-a treia perlă a coroanei se referă la uriaşul Depozit Pallas, alcătuit din spaţii de depozitare cu rampe de descărcare din vagoane, cu sediu administrativ, cu bază de producţie betoane, mortare şi asfalturi … Pallasul este lipit de fostul ILF, devenit Hortigalul altor săgeţi, şi are o suprafaţă de 8.776,2 mp. Iată cât loc de un adevărat Parc Industrial, băi, Nicolae – Stan! Preţul, circa 1,5 milioane de euro, adică fix 5.978.257,5 lei!

Iată ce există aici: un laborator, o magazie cu patru încăperi, opt magazii de materiale de construcţii, o magazie de geamuri, birouri cu 12 încăperi parter+etaj, un punct şi o centrală termice cu trei încăperi şi o magazie de materiale…

Aşadar, oameni buni, cinstitţi şi sărăciţi de către lighioane neterminate, cu politicul lor cu tot, aşa este cam în toată Românica, precum în Republicuţa asta a noastră în care se înmulţesc doar băncile, farmaciile vânzătorii de sicrie şi cazinourile.

Adică sărăcia, boala şi disperarea, ca să nu mai vorbesc despre înmulţirea hipermarketurilor, încât sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători.

Gelu CIORICI 20 - iulie - 2013

2 Responses so far.

  1. corleone spune:

    Ce nu a-ti scris este de unde BANII…din STOCUL DE TABLA DECLASATA DIN SIDEX umflat cu acordul lui PLATICA,SANDU FLORENTIN,NICOLAIE DUMITRU,JAN BORS via EMIL CONSTANTINESCU.Pretul platit pe CONFORT 4,5 miliarde Rol,Pretul platit pe MEHID 4,7 miliarde Rol…adica aproximativ 1,5 milioane USD la acel moment,bani proveniti dintr-un credit de la Banca Romaneasca,Dna Arginteanu ..stie TOT dar a murit.Mai trebuie luat in calcul si OMUL BUN…care se dorea PRIMAR,la acea data PREFECTUL lui NICA,Marius Necula,care a semnat punerea in posesie a terenurilor din Micro 19 si Micro 40 dar ..sa nu uitam mai avem SENDRENI plus intrarea in galati din stinga podului alta golanie facutacu Romsilva cu terenuri din Fundeni.
    Mai adaugati si zecile de milioane de euro returnare de TVA ..de la sluga ONICA..In ce tara traim ????O profesoara pentru 12.000 ron este arestata in 24 ore,iar acesti INFRACTORI DOVEDITI..cu dosare grele la DNA si DIICOT Buc. sunt liberi..sfidindune in X6….Chelu,Mangalea,Herescu explicatia este simpla..si declarata..AVEM DOVADA…INSTITUTIILE STATULUI SUNT ALE LOR..Daca intra in puscarie le este frica ca-i Vor urma…Principiul dominoului.

  2. tudor spune:

    D-le CIORICI,daca vrei cu adevarat sa afli cum a facut acest parvenit bani(de la inceput pina acum)iti spun eu.stiu din surse sigure(adica ochii mei).dar asta numai daca te intereseaza adevarul.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...

Bustul lui Spiru Pl

Ţărăniştii de Galaţi, nedemni de acest partid istoric, darămite ...

Modificări de trafi

Primăria municipiului Galaţi informează că, începând cu data de 15 ...