logoImpact EST nr. 867 - 22.04.2021

biserica sf dumitru 11BisericoMania

22 din cele 40 de puncte ale ordinii de zi a şedinţei Consiliului Local au fost dedicate continuării programului multianual de finanţarea a construcţiei, renovării şi reparării de biserici. Sub titlul de „alocarea unei sume”, consilierii au fost foarte darnici cu banii bugetului local, continuând să alimenteze en gros chiar şi biserici unde nu prea sunt enoriaşi, în Bădălan, sau biserici de dimensiuni uriaşe, în Cimitirul Cătuşa.

Prea mulţi sau prea puţini-banii curg către biserici

Sume neprecizate prin titlul HCL au fost aprobate prin vot majoritar, pentru a fi distribuite din bugetul Consiliului Local către construcţia, repararea sau renovarea bisericilor din Municipiul Galaţi. Iniţiatorii proiectului de finanţare a bisericilor sunt consilierii Gheorghe Bugeag, Zanfir Ilie, Viorel Trif, Carmina Muşat şi Monica Dascălu, reprezentând toate grupurile de politicieni din CL. Au primit finanţare în majoritate bisericile de confesiune ortodoxă, dar s-a aprobat repartizarea unor sume şi către Biserica Ortodoxă de Rit Vechi şi către Biserica Romano-Catolică. Singurele probleme la aceste 22 de voturi pentru susţinerea bisericilor le-au prezentat consilierii UNPR şi PNL, care fie au cerut bani mai mulţi-Săvel Rotaru pentru cea de-a doua catedrală din incinta cimitirului Cătuşa, fie bani mai puţini-Victor Malinovici, pentru biserica fără enoriaşi din groapa Bădălanului-Sf Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Aleşii dau, să fie primiţi în raiul complicităţii la rapt

Să reţinem data: 29 februarie 2016. Prin votul de mare şi largă milostenie şi solidaritate ecumenică, aleşii au găsit unde să se bage 788.000 de lei de la bugetul local-în biserici. Cea mai mare sumă de bani, 110.000 de lei, a fost alocată pentru continuarea lucrărilor de construire a Bisericii „Sf.Nectarie – Barboşi”. Alţi 90.000 de lei vor sluji la construirea Bisericii “Sf. Cuv. Parascheva“. Suma de 80.000 de lei se duce în valul de bani ce loveşte Cantina socială şi Centrul de zi pentru copiii proveniţi din familii defavorizate, de pe lângă Parohia „Sf.Vasile cel Mare”. Pentru construcţia începută a Bisericii „Sf.Ioan Botezătorul” au fost repartizaţi 70.000 de lei, iar pentru continuarea Bisericii „Sfânta Cruce“ – 50.000 de lei. Pentru continuarea picturii la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” s-au dat 45.000 de lei iar parohia „Sf.Trei Ierarhi” a primit 43.000 de lei, în scopul continuării lucrărilor de construcţie a „Centrului Social Multifuncţional”. Câte 30.000 de lei au fost acordaţi pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericilor „Sf.Voievod Ştefan cel Mare”, „Sf.Grigorie Teologul” şi „Întâmpinarea Domnului”, iar 25.000 de lei pentru consolidarea Bisericii „Bunavestire”. Aleşii au repartizat câte 20.000 lei de la bugetul local pentru continuarea lucrărilor la bisericile „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” şi „Schimbarea la Faţă”, pentru renovarea capelei şi a criptei din Cimitirul Eternitatea, a Bisericii Romano Catolice „Sf. Ioan Botezătorul”, dar şi pentru pictura bisericilor „Înălţarea Domnului” şi „Sf. Mina, Victor şi Vichentie”. Alţi 20.000 de lei merg la legarea ţevilor termo de la reţeaua de termoficare a Capelei „Sf.Spiridon” – Spitalul de Pneumoftiziologie, iar 15.000 de lei pentru lucrările de construire a Bisericii „Sfinţii Gherman şi Casian”. Cele mai mici alocări au fost de câte 10.000 de lei, pentru continuarea construirii Bisericii „Sfânta Ana“ şi pentru reparaţii la bisericile „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – Bădălan”, „Adormirea Maicii Domnului – Cimitirul Eternitatea”, „Sf. Gheorghe şi Modest” şi „Sf. Nicolae – Biserica Ortodoxă de Rit Vechi“.

Deturnarea banului public are nevoie de istorie. Iat-o!

1 iunie 2015. Aleşii locali au împărţit, joi seara, 788.000 de lei de la bugetul local la 27 de biserici. Singurul consilier care a avut ceva contra de spus a fost UNPR-istul Victor Malinovici, care a atras atenţia că se pune „mai mare accent pe biserică decât pe realitatea vieţii” şi că în mod sigur păstorii acestor locaşuri de cult ar fi de acord să renunţe la nişte bani ca să se facă investiţii la şcoli. Primarul Marius Stan l-a contrazis: „Şi biserica face parte din viaţa oamenilor! Faţă de anul trecut, am scăzut sumele! La anul, poate dăm mai mult!”, a spus Stan, care ulterior şi-a nuanţat declaraţia, spunând că o suplimentare a sumelor s-ar putea face la rectificarea bugetară. Anul trecut, aleşii au împărţit 1,3 milioane de lei pentru 32 de biserici. Cea mai mare sumă de bani, 90.000 de lei, a fost alocată în scopul continuării lucrărilor de construire a Bisericii „Sf. Nectarie” din Barboşi. Alţi 80.000 de lei vor ajuta la construirea Bisericii “Sf. Cuv. Parascheva“, iar 70.000 de lei sunt destinaţi lucrărilor de construire a Casei de asistenţă socială a Parohiei „Pogorârea Sf. Duh”.
Cea mai mică alocare a fost de 5.000 de lei. De aceşti bani se vor bucura Biserica Ortodoxă de Rit Vechi, Biserica Reformată şi Biserica Penticostală „Emanuel”.
Trebuie spus că niciuna dintre biserici nu a primit suma de care ar fi avut nevoie şi pe care a solicitat-o. Banii vor fi cheltuiţi pentru lucrări de construire, reparaţii, pictură sau aşezăminte sociale ale parohiilor. Mda! Amin! C-aşa-i la campanie electorală!

Silviu VASILACHE 4 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

A.G.A. Ordinară de

Conducerea SC Transtec SA Tecuci, cu sediul în Tecuci, judeţ ...

Mogulul cu greutate

Prin târgul nostru, aşa, ca o boare, ca un ecou ...

În UE se fură înt

De aia Parchetul Anticorupţie al Uniunii Europene (PAUE) trebuie să-şi ...