logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

zapada galatiMi-ar fi ruşine să fiu ales Primar al unui mare Municipiu, reşedinţă de judeţ, cu oameni cu mare orizont de aşteptare şi să mă ascund cât pot de ei, să nu ies din birou, să nu mă duc pe teren decât la festivităţi, decorări şi pomeni electorale cu porci la proţap electric, să nu organizez nici o întrunire publică, să nu fac dezbateri, să nu ţin audienţe, să mă feresc de conferinţe de presă, să nu răspund la e-mail-uri şi să umilesc ziariştii ţinându-i în picioare, la sfârşitul şedinţelor de Consiliu Local. Au trecut doi ani şi jumătate din mandat, din singurul lui mandat, şi Primarul Marius Stan se dovedeşte incoerent şi incapabil să mişte marile proiecte de care are nevoie acest oraş urgisit şi chinuit. Este evident că acestui ins nefericit, dar aferat şi înfumurat, nu i se potriveşte deloc angajamentul specific de care trebuie să dea dovadă un edil de succes. Mi-ar fi ruşine să fiu Primarul singurului municipiu reşedinţă de judeţ care nu are sediu pentru Primărie, să continui să fiu Primarul unui mare oraş şi să privesc neputincios cum schema umflată de impostori de administraţie stau buluciţi într-un sediu epuizat, jigărit şi insuficient pentru o aşa de arogantă adunătură de funcţionărime şi să plătesc galant 15. 000 de euro lunar chirie, să nu grăbesc cu toată forţa de care dispun (ca în cazul demolării garajelor de la Ancora) amenajarea sediului Primăriei Galaţi, inclusiv pe baza unui proiect de finanţare europeană. Mi-ar fi ruşine…mi-ar fi ruşine…Noroc că nu sunt Primarul pus să ardă de atâta ruşine. Este însă păcat că Primarul ales de omenetul disperat al Galaţilor nu are dileme, ci doar certitudini. La orice zbatere sau dezbatere, Primarul are instincte şi reacţii, nu se implică în aceste tulburări trecătoare, căci nu vrea să se încarce negativ. Cine vrea, poate să se mire odată cu noi, de asta alegem Primarul, ca să nu se încarce negativ?

Mi-ar fi ruşine să fiu Primarul municipiului Galaţi şi să fiu mentorul şi promotorul unor proiecte minuscule, care să nu aducă nimic remarcabil în viaţa oraşului, care să-l lase în aceeaşi obscură decădere care a dat nota în ultimii 25 de ani.

Mi-ar fi ruşine să fac pe piosul şi cucernicul, să silabisesc cuvinte catifelate şi fals solidare cu urmaşii revoluţiei şi cu părinţii eroilor căzuţi în miraculosul decembrie 1989, şi să nu găsesc resursele minuscule de a văcsui (derizoriul cuvântului nu este întâmplător) incinta eroilor din Cimitirul Eternitatea. Cele 14 victime, soldaţi în termen, căzute pentru apărarea televiziunii, a Academiei sau la alte instituţii, câţiva împuşcaţi din spate, ne amintesc de mesajul Revoluţiei Române: „Dreptate, ochii plânşi cer să te vadă!” şi cer de la proveniţii de administraţie de astăzi ceva onoare şi respect. Onoarea lor, a celor din administraţia de astăzi este însă dispreţul golănesc. Cum altfel să numim mizeria cruntă şi degradarea şi paragina de la mormintele acestor eroi ai Galaţilor!? În treacăt fie spus, participă la parastase şi citanii, cu toiagul lui selectiv mustrător, şi Înalt Prea Sfinţitul Dunării, care nu e deloc enervat de felul şmecheresc în care „oficialităţile” ascund paragina sub coroane sclivisite şi sclifosite.

Mi-ar fi ruşine să trec atât de arogant şi distant peste făcătura numită deszăpezire, care de fapt este o pedepsire a pietonului care trebuie să înnoate prin troienele de pe trotuare, necurăţate de nimeni. Culmea tupeului şi a neruşinării, nici un utilaj nu lucra în ziua imediat următoare viscolului, iar acolo unde „lucrau” de fapt simulau, utilajul plimbându-se de voie cu lamele pe deasupra statului gros de zăpadă. Culmea simulării şi implicării, Primarul Marius Stan a dat comunicat pentru credulitatea presei, cum că urecheşte firmele care au uitat să deszăpezească Galaţiul:Tancrad, Gendav şi Veneta Copertura. Cum adică „le-au fost tăiate orele de lucru în care prestaţia lor nu a avut nici un rezultat concret în teren”? Va să zică, Primarul Stan s-a declarat nemulţumit şi de faptul că firmele care au câştigat licitaţia pentru deszăpezirea oraşului nu aveau toate utilajele pregătite sau disponibile, aşa cum s-au angajat prin caietul de sarcini, nu aveau oameni suficienţi pentru manipularea utilajelor, iar calitatea muncii prestate de aceştia a lăsat de dorit, în pofida faptului că au fost monitorizaţi în permanenţă de echipe din Primărie”. Hopa! A dracului monitorizori! După ce standard lucrează ăştia? O fi tot după regulile parandărătului de Primărie de Galaţi?

Mi-ar fi ruşine să trec în Noul An cu Noul Galaţi fără PUG. Dar şi mai ruşine mi-ar fi să nu dau dispoziţie să se facă măcar unul dintre sensurile giratorii de care oraşul are nevoie ca de aer. Primul ar putea fi sensul giratoriu de la Palatul de Justiţie, care crează cele mai mari busculade pe Brăilei, în ambele sensuri. Apoi , poate fi urmat de amenajarea insulelor de giraţie de la intersecţia Coşbuc-Basarabiei şi Coşbuc – Tecuci, care dau nişte tamponări de mai mare groaza şi oroarea.

Mi-ar fi ruşine să fiu Primarul Galaţilor şi să ies la televiziunea de partid (TVG), pentru a vorbi la „Audienţa Tv” doar despre chestii secundare, mediocre, dar atât de frenetic electorale. Faza 1 e cu băbuţele care se fereau să-şi ducă cutiile cu pomana Europei cu taxiul, şi erau duse acasă cu maşina Poliţiei Manoliu. Uraaa! Ce bine se face populismul. Uraaa! Ce tare este Picu şi Manoliu! Ce grozav este să ai două slugi care să te servească cu tot ce este public (maşini, oameni, spaţii

etc). Ce mişto e să le râzi în nas fraierilor care suportă astfel de afronturi bugetare şi aşa slugi nesimţite pe funcţii sinecuristice. Faza 2: Primarul nu citeşte presa, lucrez doar pe mail şi pe facebook. Faza 3: Primarul se trage cu tramvaiul cu Moş Crăciun. Și se bate în iluminări de Crăciun cu Bucureştiul! S-a cheltuit cam mult? S-a. Dar îl doare în cot (sau cur) de critici, că doar domn Primar nu citeşte presa. Dar dacă Ema de la Biroul de Presă nu face nici măcar extrase de presă, la ce este ea bună? Hm!

Mi-ar fi ruşine să fac Crăciunul pomenilor trei zile după Crăciun, şi să umilesc săracii oraşului cu spectacole grosiere şi grobiene, ca cel numit „Crăciunul Inimilor”. „Crăciunul Inimilor de porc puşi la proţap electric”. Cam aşa s-ar numi alegoria de prost gust şi populism miştocăresc regizată de marele acaparator de funcţii de plesneală bugetară numit Adetin Picu (extras de la Poporul DD). Dar să-l cităm pe domn Primar Stan, pro-ţăpit la ecranul cu audienţa TVG: „Va fi târg, va fi proţap imens, cu doi porci simultan, acţionat electric, cu ceaun, cu notabilităţi, cu săraci, cu haraşpincă, cu revelion la sala Siderurgistul, cu revelionul în aer liber, cu Zdob şi Zdub, cu Rovelion, cu molanul de sănătate, etc.” Ei da, asta da Audienţa la Primar. Să tot stai şi s-o priveşti la televiziunea preferată de Marius Stan, adică televiziunea veşnic preferată de orice oportunist de administraţie de Galaţi.

Ultima, dar nu cea mai puţin importantă ruşine: mi-ar fi ruşine să fiu Primarul care este făcut de râs de un aşa arhitect şef impostor (sau doar milog), cum este arhitectomorula Teodora Voicilă. Sau este încă un q.e.d. clasic-cine se aseamănă, se suportă cu voioşie?

Silviu VASILACHE 9 - ianuarie - 2015

2 Responses so far.

  1. Ecaterina Vasile spune:

    Domnule draga,m/ai impresionat pina la desgusta .nu am ce comentariu sa fac decit la un asa nume asa scris DOMNULE LACHE si nimic mai mult pacat de cernela risipita inutil

  2. tureltan spune:

    Nu exista decat o solutie: referndum ptr destituire.!!!! Aveti cateva posibilitati ,la care , cred ca se vor realia si alte ziare ,si ,ce e mai important, cei mai multi cetateni constienti ai orasului. Putem strange semnaturile ptr acest referndum, daca punem toti umarul la munca Diaspora a aratat-o ca se poate. La intalnirea cu Iohanes nu ma asteptam sa vad atata lume si a fost . Se poate si acum. Afara cu puturosii din Primarie si cu ingamfatul de fotbalist zambitor. Goluruile se inregistreaza in boli si nervi facuti din cauza inactivitatii , minciunilor si hotiilor cu paravan de pomeni sociale!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...