logoImpact EST nr. 868 - 23.04.2021

Am tot atras atenţia cu documente, în repetate rânduri, că lucrările finanţate şi din contribuţia UE sunt făcute, în marea lor majoritate, fără a respecta soluţiile stipulate în caietele de sarcini care au stat la baza adjudecării licitaţiilor. Acest aspect nu face decât să vicieze mediul concurenţial şi antreprenorial, atâta timp cât mereu „una spunem şi alta fumăm”.

Ultimile două subiecte pe această temă au fost Parcul Rizer şi Grădina Publică, ambele obiective fiind realizate de către firma Negro SRL Galaţi.

Dar vinovată nu e conducerea acestei societăţi, ci cei care, ca autoritate finanţatoare, contractantă şi beneficiară permit celor care îşi adjudecă licitaţiile să schimbe soluţiile, încât în profit să încapă şi marele parandarăt.

Asta ca opinie.

 

Cât a costat Grădina Publică?

În proiect era 5,4 milioane de lei

Lucrărilor din Grădina Publică, monument istoric, printre care şi amenajarea aleilor, sunt finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, bugetului central şi bugetului local, dar se execută ca-n curtea proprie, pe o variantă modificată şi faţă de caietul de sarcini prezentat la licitaţia publică, şi faţă de avizul emis de către Comisia Culturală Zonală. Asta înseamnă că UE, principalul finanţator, plăteşte ceva şi iese alştceva. Un ALTCEVA ca-n ograda executantului care a câştigat o licitaţie pentru a furniza de pildă, un parc, şi îţi livrează seminţe de Brăila cu sare!

Asta a ieşit şi din Grădina Publică: proiectul iniţial aprobat de Uniunea Europeană şi de Comisia Zonală 5, alcătuită din specialişti ai Ministerului Culturii, întrunită în regim de urgenţă, a fost modificat în HALUL LUI MERGE ŞI AŞA, dă-l drakului de proiect şi pe cei de la UE şi pe competitorii din licitaţia publică!

Păi schimbând soluţiile, cu unele mai ieftine şi care ţin până … ieri, înseamnă că lucrările la Grădina publică ne costă pe toţi mai puţin. Dar nu cumva ele sar, şi în aceste condiţii, de valoarea iniţială a proiectului?

Hal de reversibil!

Iată ce răspunde Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, referitor la aspectele sesizate, chit că în primă fază sistase lucrările la Grădina Publică pentru că erau neconforme cu prevederile din caietul de sarcini al licitaţiei:

…”în urma sistării lucrărilor dispuse de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, (Primăria Galaţi – n.a.) a prezentat documentele care au fost analizate în şedinţa din 11.06.2013, a Comisiei Zonale a Monumentelor Iaşi nr. 5 (CZMI nr. 5), cu secretariatul la Iaşi. ÎN URMA ANALIZEI, MEMBRII CZMI NR. 5, SPECIALIAŞTI ATESTAŢI M.C., AU FOST DE ACORD CU MODIFICĂRILE MOTIVAT DE FAPTUL CĂ ACESTEA SUNT REVERSIBILE!” (sublinierea noastră)

Mă, fraţilor, păi ia să anunţăm noi reprezentanţii UE, cei care aprobă şi finanţează aceste proiecte, dacă ei au pomenit vreodată, în practica şi teoria lor, cuvântul REVERSIBIL faţă de ceea la ce ne angajăm prin proiect, caiet de sarcini, licitaţie. Băi, pute a parandarăt pe toate aleile Grădinii Publice, daţi-o drakului!

Arătaţi-mi voi, bă, deştepţilor, unde s-a pomenit, în timpul licitaţiei, că dacă nu e ca acolo poate fi oricum, MOTIVAT DE FAPTUL CĂ ACESTEA SUNT REVERSIBILE!

Aşa o fi şi viaţa, măi, alde Negoiţă, Mitrof şi voi, marii din CZMI nr. 5, REVERSIBILĂ?!

Un lucru e cert. Cu toţii v-aţi bătut joc de banul public european şi românesc, sfidând legea, legalitatea, ordinea, rigoarea, bunul simţ şi credinţa, pentru bani. Ca şi în Parcul Rizer. Mergeţi la Parcul Noul Galaţi şi veţi pricepe ce spun! Chit că nici acolo nu o ieşi totul perfect, dar e ca în proiect şi ca în caietul de sarcini, băi, haimanalelor!

Gelu CIORICI 1 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

DIICOT–S.C. s-a ju

Ordonanţa dată la comandă a condus la prescrierea faptelor Despre Cătălin ...

Gupta şi colosul s

Financial Times, citat de Ziarul Financiar, aduce din nou în ...

Îndreptare

Bună dimineaţa, Doamna Senator! Îmi prezint eu scuze în numele ...